Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vineri a început a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19 în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Vineri a început a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19 în judeţul Harghita
Vineri a început a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19 în judeţul Harghita

Vineri a început a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19 în judeţul Harghita

  • Primele 31 de persoane imunizate au fost rezidenţi ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă destinat persoanelor vârstnice şi cu diferite dizabilităţi din localitatea Frumoasa

România a intrat în cea de-a doua etapă de vaccinare împotriva COVID, care se adresează populaţiei vârstnice, cu grad ridicat de risc şi lucrătorilor din domenii-cheie, esenţiale.

Adrian Pănescu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Harghita, a declarat că populaţia vârstnică, de peste 65 de ani, din judeţ numără 57.803 de persoane.

Iar în sistemul de protecţie socială sunt integraţi, potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Elekes Zoltan, în jur de 1.100 de copii şi aproximativ 200 de persoane cu handicap. Acestora li se adaugă 170 de copii din centre private de asistenţă socială din judeţ.

Până în prezent au solicitat şi şi-au dat acordul pentru vaccinarea împotriva COVID-19, personal sau prin intermediul aparţinătorilor, 279 de rezidenţi cu vârste de peste 16 ani, din totalul de 707 cazaţi şi îngrijiţi în centrele sociale din judeţ.

Potrivit sursei citate, începând de luni, şase centre de vaccinare, aprobate de la nivel central, din cele 13 organizate la nivelul judeţului Harghita, sunt funcţionale; celelalte se află în curs de amenajare şi de autorizare, urmând să fie finalizate în cursul săptămânilor viitoare şi înrolate în sistemul naţional.

Centrele la care vă puteţi programa online sau prin Call-Center şi vaccina deocamdată sunt: Creşa „Bórvíz” din Miercurea Ciuc şi Centrul de Vaccinare din Cristuru Secuiesc, aflat pe strada Sóskút, nr. 30, precum şi liniile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, Spitalul Municipal Topliţa şi Spitalul Municipal Gheorgheni, care îşi continuă activitatea.

Adrian Pănescu a arătat că fiecare dintre centrele de vaccinare este deservit de cel puţin un medic, de asistenţi medicali de specialitate şi un registrator. La vaccinare, trebuie să vă prezentaţi cu buletinul/cartea de identitate şi cu confirmarea programării pentru vaccinare.

Dr. Tar Gyöngyi, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita ne spune că primele demersuri pentru înfiinţarea celor 13 centre de vaccinare s-au făcut la mijlocul lunii decembrie.

„Am avut nenumărate discuţii cu primarii noştri care au acceptat să înfiinţeze centre de vaccinare pe teritoriul localităţii şi cu responsabilii numiţi ai acestora. Noi am încercat să convingem toţi primarii să deschidă astfel de centre, având în vedere că în această etapă vaccinăm persoanele vârstnice şi cu boli cronice, care se deplasează mai greu, care au venituri reduse şi cărora nu le este totuna dacă trebuie să călătorească pentru a-şi primi vaccinul, sau au acces la imunizare în propria localitate. Unii au acceptat, alţii nu. Trebuie să remarc eforturile deosebite financiare –şi nu numai – ale primarilor care s-au mobilizat, ca să le finalizeze în timp record, în condiţiile unui buget restrâns la sfârşit de an şi la început de an, când încă nu există un buget naţional aprobat. Şi pentru asta le mulţumesc”, a declarat dr. Tar.

Centrele de vaccinare vor fi deschise pe rând, în funcţie de numărul dozelor de vaccin care sosesc în judeţ. „Cantitatea actuală de vaccin nu este suficientă ca să deschidem toate centrele. Pentru Harghita s-au aprobat 240 de posibilităţi de vaccinare pe zi în plus, dedicate etapei doua a campaniei”, a precizat şefa DSP Harghita.

  • Start greoi al celei de-a doua etape de vaccinare

Primele 31 de persoane imunizate au fost rezidenţi ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă destinat persoanelor vârstnice şi cu diferite dizabilităţi din localitatea Frumoasa, care găzduieşte 48 de seniori. În lipsa materialelor sanitare, pentru vaccinarea acestora a fost nevoie să se împrumute seringile şi acele de seringă necesare de la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

„Nu ni s-a comunicat ce să cumpărăm, dar facem tot ce este posibil, să mergem cât mai rapid cu vaccinarea”, a explica şefa DSP Harghita.

Deşi s-au făcut presiuni ca vaccinarea să înceapă de vineri, 15 ianuarie, primele loturi de materialele sanitare (aproximativ 250 de mii de seringi şi 100 de mii de ace), achiziţionate din Qatar de statul român, la solicitarea Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, aveau să ajungă în ţară, cu o aeronavă Spartan a Forţelor Aeriene Române, sâmbătă, 16 ianuarie.

În Harghita, primele materiale sanitare au ajuns în cursul după-amiezii de duminică şi au fost distribuite centrelor de vaccinare, deşi în judeţ se distribuie vaccinul deja de două săptămâni.

Vineri, toţi cei care aveau prioritate la vaccin au stat cu ochii pe ceas, aşteptând, la ora 15:00, startul celei de-a doua etape a campaniei. Cu câteva minute înaintea deschiderii, platforma online destinată înscrierii persoanelor de peste 65 de ani şi celor aflate în evidenţă cu boli cronice în principal a restricţionat accesul în portal, explicând că trebuiau încărcate datele din prima etapă. Timp de o oră nu a funcţionat.

Iar când s-a reluat înscrierea, platforma a cedat sub avalanşa mulţimii datelor introduse haotic de persoane cărora nimeni nu le-a explicat că se pot înscrie individual doar vârstnicii de 65 de ani şi peste, că angajaţii din domeniile considerate „esenţiale” se pot înscrie doar prin firma la care lucrează, iar suferinzii de boli cronice şi prin intermediul medicilor de familie.

Oare câte persoane care au depăşit vârsta de 65 de ani din mediul rural dispun de calculator? Câţi ar şti să-şi creeze un cont şi să se programeze „doar cu câteva click-uri”? Iar cei care locuiesc în localităţi unde nu există reţea de telefonie şi acces la Internet ce fac?

Cât despre medicii de familie, care au liste de câte o mie de pacienţi şi mai mulţi, înscrierea bolnavilor pe care îi au în evidenţă şi în supraveghere este o misiune imposibilă. „Când aş putea să înscriu o mie de persoane şi în acelaşi timp să consult pacienţii care îmi vin la cabinet, să le scriu reţetele, trimiterile şi adeverinţele de care au nevoie?”, întreabă un medic de familie?

Au existat şi situaţii în care bolnavi cronici, care suferă de ani de zile de o anumită boală, au fost respinşi, pe motiv că nu există în platformă, fiindcă listele nu au fost actualizate.

Dezamăgirea este cu atât mai mare, cu cât, după toate îndemnurile la vaccinare, când şi-au luat inima-n dinţi, oamenii constată că sunt lipsiţi de informaţii, de materialele sanitare necesare, de vaccin…

Specialiştii avertizează că, dacă vaccinarea va continua în ritmul actual, se va finaliza nu la vară, nici în septembrie, ci peste câţiva ani. Până atunci, într-un fel sau altul, populaţia se va imuniza natural. Dar cu ce preţ!?

  • Precizări

Duminică, Biroul de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a adus clarificări în privinţa modalităţii de accesare a platformei şi programării persoanelor în etapa II de vaccinare. Potrivit unui comunicat remis presei, „persoanele cu afecţiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare: 1. Individual, direct în platformă; 2. Prin intermediul unui aparţinător – pot fi înscrise şi programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar; 3. Prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială.

Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecţiunii. Dacă persoana nu se regăseşte în evidenţă, este necesară contactarea medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice şi furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

Se mai pot face programări: 4. Prin intermediul medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice. Acesta poate înscrie şi programa persoane cu afecţiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP şi să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS; 5. Telefonic, în Call-Center, la numărul 0214/14.44.25”.

Potrivit informaţiilor STS, în primele două zile ale etapei a doua a campaniei de vaccinare, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programări: 115.954 adulţi peste 65 de ani, 46.806 de persoane cu afecţiuni cronice şi 46.510 de angajaţi din domenii esenţiale.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.