Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 1.600 de medici, asistente şi infirmieri imunizaţi în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Aproape 1.600 de medici, asistente şi infirmieri imunizaţi în Harghita
Aproape 1.600 de medici, asistente şi infirmieri imunizaţi în Harghita

Aproape 1.600 de medici, asistente şi infirmieri imunizaţi în Harghita

  • De la începutul primei etape de vaccinare dedicată personalului medical şi până ieri s-au imunizat 1.583 de medici, medici de familie, asistente, infirmiere şi alte categorii de personal din judeţ care activează în domeniul Sănătăţii

Prima etapă a campaniei de vaccinare nu s-a încheiat. Ea continuă să se desfăşoare în paralel cu cea de-a doua etapă.

„Până acum, la noi s-au vaccinat 1.583 de persoane care lucrează în Sănătate”, a declarat, marţi, dr. Tar Gyöngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc s-au imunizat de la începutul primei etape a campaniei naţionale de vaccinare şi sunt programate pentru perioada imediat următoare 476 de persoane, reprezentând 38,17% din personalul angajat al instituţiei medicale.

Medicul primar epidemiolog al spitalului judeţean, dr. Sergiu Sîngeorzan, ne spune că dintre persoanele înscrise şi vaccinate până luni, 106 sunt medici, 211 sunt asistente medicale, au mai primit injecţia 63 de infirmiere, 38 de îngrijitori de curăţenie şi 58 de angajaţi care fac parte din alte categorii.

Campania a debutat cu organizarea centrelor de vaccinare la nivelul unităţilor sanitare. Iar primele vaccinuri împotriva COVID-19 au fost administrate în data de 4 ianuarie.

„A existat o oarecare reticenţă din partea personalului medical, nu s-au înscris foarte mulţi, aşa cum ne-am fi aşteptat şi cum s-ar fi aşteptat toată lumea de la cadrele medicale. Clar, trebuia să fie mai mulţi. Ca să poţi să elimini acest virus, ar trebui să avem peste 70% acoperire vaccinală, ca să fim siguri că nu se transmite între noi, făcând abstracţie de echipamentul de protecţie care se foloseşte; iar noi suntem la 38% la nivelul spitalului. Sunt puţin dezamăgit de feedback-ul pe care l-am primit din partea personalului medical. Din punctul meu de vedere, campania de informare ar fi trebuit să înceapă mai devreme. Dar asta este caracteristica tuturor campaniilor la nivel naţional, şi în momentul de faţă se fac lucrurile din mers”, ne spune coordonatorul Centrului de Vaccinare al SJU.

Într-un fel este normal, apreciază dr. Sergiu Sîngeorzan, multe dintre situaţiile neprevăzute fiind remediate din mers.

„Poţi să îţi dai seama ce merge şi ce nu abia atunci când începi să funcţionezi, doar că impactul s-a simţit la nivelul înscrierilor. Chiar şi în prima zi a celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare s-a văzut acest lucru, au fost o mulţime de erori la nivel de platformă de înregistrare, sistemele nu au funcţionat şi multe dintre persoanele care au dorit să se programeze au fost introduse manual. Dar problemele au fost remediate, cei de la STS şi-au făcut treaba. Eu am fost încântat de platforma pe care au reuşit să o facă, pentru că aşa trebuie să arate o platformă normală, pe care în 2021 ar trebui să o folosească toată lumea: pentru programări la spitale, la consultaţii, la vaccinări, ş.a.m.d. Din punctul meu de vedere, asta este normalitatea anilor 2021 şi a celor care vin”, susţine medicul primar epidemiolog al spitalului judeţean din Miercurea Ciuc.

Fără îndoială, adaptarea la noile metode este firească, un „must” ar spune tinerele generaţii; mai greu, însă, de aplicat persoanelor în vârstă, cele vizate de cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, în special în judeţele cu populaţie îmbătrânită şi preponderent rurală, cum este şi Harghita.

Din fericire, alte probleme nu s-au înregistrat, materialele sanitare nu au lipsit – s-a îngrijit de asta conducerea spitalului – iar dozele de vaccin au ajuns la timp, pentru că personalul SJU a fost înscris pentru vaccinare direct în platformă.

„M-am ocupat personal, împreună cu un registrator, de înscrierea angajaţilor şi astfel Direcţia de Sănătate Publică putea să vadă online câte vaccinuri trebuia să ne livreze. Cât despre materialele sanitare, ştiam încă de la începutul pandemiei că trebuie să ne bazăm pe noi, că trebuie să ne facem propriile stocuri. Aşteptăm cu interes să ne parvină materialele sanitare promise, ca să le înlocuim pe cele pe care le-am folosit”, a explicat dr. Sîngeorzan.

Potrivit sursei citate, la Centrul de Vaccinare de la spitalul judeţean nu au fost consemnate reacţii adverse severe sau grave la persoanele vaccinate împotriva COVID-19, „doar reacţii uşoare, care au inclus cefalee, astenie, frisoane, greţuri, crampe abdominale şi dureri nesemnificative în zona unde a fost administrată injecţia, reacţii descrise şi în prospectul vaccinului ca frecvente, care apar în una-două zile şi dispar în două-trei zile de la apariţia lor”, precizează dr. Sîngeorzan, adăugând că starea de sănătate în astfel de cazuri poate fi ameliorată cu câteva „antiinflamatoare şi nimic altceva”.

Este important, transmite specialistul, ca fiecare reacţie adversă să fie adusă la cunoştinţa medicului de familie, ca aceste informaţii să ajungă în final la producătorul vaccinului.

  • Creşte încrederea harghitenilor în vaccinarea anti-COVID

Situaţia se schimbă de la o zi la alta. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute erau peste două mii de locuri libere pentru vaccinare în judeţ, pentru următoarele zile – cu excepţia Cristurului şi Gheorgheniului – toate locurile sunt ocupate.

Luni de dimineaţă au ajuns în Harghita 1.800 de noi doze de vaccin, iar joi se pleacă din nou, pentru aprovizionare.

„Asta înseamnă că putem să vaccinăm câte 600 de persoane pe zi. Eu mă pot declara mulţumită de interesul manifestat de populaţie, este o garanţie că putem realiza acoperirea vaccinală pentru a stopa pandemia. Din păcate, nouă ni s-au alocat puţine fluxuri, iar programarea este reglementată prin platformă”, afirmă şefa DSP Harghita.

Ieri, dar mai ales luni, platforma nu prea a funcţionat, doar cei mai norocoşi reuşind să obţină o programare. De aceea, susţine dr. Tar, este important ca medicii de familie să îşi înscrie pacienţii.

„M-aş fi aşteptat să fie mult mai mulţi medici de familie care să-şi fi înscris pacienţii încă de duminică, pentru că practic aşa îşi uşurează treaba. Dacă pacienţii lor sunt vaccinaţi, au mai puţină bătaie de cap. Am contactat mai mulţi medici de familie, şi personal, dar şi prin intermediul colegilor de la DSP, şi părerea unanimă a fost că nu vor lucra sâmbătă şi duminică, în timpul liber, pentru aşa ceva, ci începând de luni. Probabil aşa a fost în toată ţara, deci nu trebuie să ne mirăm că s-a blocat platforma. Am înţeles că şi în alte ţări s-a întâmplat aşa”, a detaliat dr. Tar Gyöngyi.

În ciuda beneficiilor platformei pentru programarea la vaccinare, chiar şi cunoscătorii se pot confrunta cu unele probleme, existând o mare diferenţă între „înscriere” şi „programare”, nesesizată întotdeauna. Poate nu ar fi stricat un instructaj de utilizare a platformei; în alte ţări se fac chiar şi pentru lucruri mărunte…

„Efectiv nu avem cum să instruim 150 de medici de familie. Le-am trimis în scris, prin e-mail, paşii pe care trebuie să-i urmeze, descrierea, dar ne dăm seama că nici nu deschid mesajele electronice pe care li le trimitem. Şi noi primim sute de legi şi sute de instrucţiuni prin e-mail, numai legat de vaccinare au fost cât un volum uriaş. Nu este uşor, dar nu avem alte posibilităţi şi nici timpul necesar. Chiar dacă le trimitem electronic, nu înseamnă că un e-mail nu este serios. Au primit toate instrucţiunile pe care le-am primit şi noi de la Bucureşti şi în acelaşi timp cu noi”, a explicat şefa DSP Harghita.

În ziua de astăzi şi mai ales în situaţia de faţă, totul se derulează cu viteză maximă, începem să uităm, dar jinduim după normalitate, iar medicii nu mai au timp nici cât să-şi urmeze propriile sfaturi, darămite să trăiască sănătos. Dar speranţa moare ultima şi tot ei ne spun că se întrevede luminiţa de la capătul tunelului. Sănătoşi să fim şi să ne fie bine!

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.