Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Verificarea transportatorilor rutieri din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Verificarea transportatorilor rutieri din Harghita
Verificarea transportatorilor rutieri din Harghita

Verificarea transportatorilor rutieri din Harghita

În perioada 25-30 octombrie a avut loc campania naţională cu privire la respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de lucru şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), a legislaţiei şi a directivelor europene ce vizează detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale transpuse în legislaţia naţională, din domeniile „transporturi rutiere de mărfuri şi transporturi urbane, suburbane şi metropolitan de călători”.

Obiectivele acţiunilor de control au fost: * verificarea respectării timpului de muncă şi de odihnă; * identificarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarată şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; * determinarea angajatorilor de a respecta prevederile legale în vigoare în domeniul transportului rutier privind timpul de lucru şi de odihnă; * diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul rutier, a prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă.

Şi iată rezultatul: au fost controlaţi 23 de angajatori, au fost constatate 52 de deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, din care 3 amenzi în cuantum de 7.500 lei. Principalele deficienţe constatate: primirea la muncă a unor persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; registrul electronic de evidenţă a salariaţilor a fost trimis cu date eronate; nu se respectă obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de către salariaţi; nu se face dovada plăţii drepturilor salariale.

  • 199 de sancţiuni, din care 22 amenzi contravenţionale în valoare totală de 150.000 lei

Din punctul de vedere al inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, în ciuda aşteptărilor, luna octombrie nu a fost cu nimic mai ,,frumoasă” comparativ cu celelalte luni din an. Neregulile nu disparîn ciuda avertismentelor şi a sancţiunilor contravenţionale aplicate. În luna octombrie, inspectorii ITM au făcut 82 de controale în domeniile relaţii de muncă şi sănătate şi securitate în muncă. Din numărul total de angajatori au fost sancţionaţi 87. În total au fost aplicate 199 de sancţiuni, din care 22 au fost amenzi contravenţionale în valoare totală de 151.300 lei. Sancţiunile aplicate au fost, printre altele, pentru: neelaborarea de instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă; schele neprevăzute cu sisteme de protecţie colectivă – este vorba despre balustrade solide suficient de înalte cu protecţie intermediară; schele neasigurate împotriva deplasărilor involuntare; angajatorii nu verifică dacă lucrătorii poartă echipamentele de protecţie individuale din dotare; şantiere nesemnalizate şi îngrădite necorespunzător şi, nu în ultimul rând, consumul de alcool în timpul programului de lucru.

În luna octombrie:

  • au avut loc 7 accidente de muncă care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs.
  • s-au înregistrat, la ITM Harghita, 15 contracte colective de muncă, din 409 active.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.