Reprezentare coordonată a formaţiunilor maghiare la alegerile din 6 decembrie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 30 septembrie 2023
Home » Politic » Reprezentare coordonată a formaţiunilor maghiare la alegerile din 6 decembrie
Reprezentare coordonată a formaţiunilor maghiare la alegerile din 6 decembrie

Reprezentare coordonată a formaţiunilor maghiare la alegerile din 6 decembrie

  • Acestea s-au angajat să prezinte Parlamentului proiectul statutului de autonomie a ţinutului secuiesc, care va fi susţinut unitar de grupul parlamentar al UDMR

UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) au convenit asupra reprezentării coordonate a problemelor comunităţii maghiare din Transilvania la nivel naţional şi asupra cooperării la alegerile parlamentare. Acordul a fost semnat din partea UDMR de preşedintele Kelemen Hunor, iar din partea AMT de Mezei János, copreşedintele Alianţei.

Potrivit acordului de cooperare, UDMR şi AMT vor candida împreună la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie. UDMR va oferi AMT două locuri eligibile pe lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor.

Părţile au convenit să coopereze în consiliile locale în aşa fel încât conflictele politice să nu împiedice dezvoltarea anumitor aşezări şi comunităţi, anunţă agenţia MTI. S-a convenit, de asemenea, ca „prin consilierii locali aleşi să expună şi să reprezinte problemele specifice de dezvoltare, statutul economic şi administrativ al Transilvaniei şi regiunilor sale, în special cele ale ţinutului secuiesc şi regiunii Partium”.

În ceea ce priveşte politicile naţionale, cele două părţi s-au angajat să prezinte Parlamentului proiectul statutului de autonomie a ţinutului secuiesc, iar acesta va fi susţinut unitar de grupul parlamentar UDMR. În acelaşi timp, va fi conceput şi prezentat un pachet de legi care să asigure utilizarea liberă a simbolurilor naţionale şi a limbii materne.

Însărcinatul prim-ministrului ungar, Szili Katalin, a afirmat că acordul între UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – referitor la reprezentarea armonizată a chestiunilor de importanţă naţională a comunităţii maghiare din Transilvania şi la colaborarea la alegerile parlamentare – „poate condamna la succes, pe termen lung, cauza maghiarilor din România”.

Szili Katalin opinează că acordul reprezintă un pas mare pentru maghiarii din Transilvania înaintea alegerilor din decembrie şi că nu poate decât să felicite înţelegerea care a survenit între organizaţiile politice transilvănene.

Ea a mai adăugat că acum este rândul electoratului maghiar din România să recompenseze acest acord prin intensificarea participării la vot, prin maximizarea susţinerii şi a mandatelor.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.