Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un gest reprobabil şi grav, care urmează să fie cercetat | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Un gest reprobabil şi grav, care urmează să fie cercetat
Un gest reprobabil şi grav, care urmează să fie cercetat

Un gest reprobabil şi grav, care urmează să fie cercetat

În data de 9 ianuarie 2017, pe un frig de minus 15 grade Celsius, o minoră este dată afară din Căminul reformat din Odorheiu-Secuiesc. Cel care a făcut acest lucru este preotul reformat Dobai László, care este şi administratorul acestui cămin. Este un gest la care nu s-ar aştepta nimeni din partea unui preot, indiferent de confesiune. Întotdeauna preotul este cel care te mângâie, este cel care îţi iartă păcatele, este cel care împarte milă în numele Domnului Iisus Hristos şi din acest motiv îmi este greu să cred că un copil minor a fost scos din cămin şi lăsat în stradă şi în frig. De fetiţă s-a milostivit directoarea Şcolii de Artă şi Muzică „Palló Imre”, doamna Porsche Éva, care a luat-o şi a dus-o la ea acasă pentru a o feri de degerături.

Această tristă poveste a ajuns şi la noi, după ce presa de limba maghiară din judeţ a scris mult pe această temă şi a dezaprobat atitudinea preotului.

Ceea ce am mai aflat este faptul că tatăl minorei a reuşit să o cazeze la alt cămin din municipiul Odorheiu-Secuiesc, declarând că „abuzul de neimaginat săvârşit de preotul Dobai László se datorează faptului că fetiţa a lipsit de la o întrunire religioasă pentru că era bolnavă, însă certificatele medicale arătate preotului nu au contat, spunând că dumnealui ia în considerare numai cazul în care minora ar fi fost internată în spital”.

Tatăl minorei a reclamat cele întâmplate la toate instituţiile abilitate în a lua măsuri ca astfel de lucruri să nu mai repete, dar se îndoieşte că acest demers va avea rezultatul dorit, deoarece – spunea tatăl – „preotul are relaţii şi cazul ar putea fi muşamalizat”.

Ne-am adresat directorului general al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, d-l Elekes Zoltán, pentru a afla dacă această instituţie a fost sesizată şi, dacă da, ce măsuri au fost întreprinse.

„A ajuns şi la noi sesizarea, de altfel în toată presa de limba maghiară s-a scris despre cele întâmplate şi, în primul rând, va trebui să cercetăm ceea ce s-a întâmplat, nu putem să ne luăm numai după ce se scrie la ziar, părerile fiind subiective, prin urmare am înfiinţat o comisie alcătuită din psiholog, asistent social şi jurist, care va cerceta ce şi cum s-au întâmplat lucrurile. Va trebui să aflăm dacă au fost încălcate drepturile minorei şi de cine. Noi nu avem drept de a sancţiona, dar avem datoria de a anunţa alte organe care au acest drept” – ne-a declarat directorul DGASPC Harghita.

Fără a dramatiza lucrurile, rămânem în aşteptarea constatărilor comisiei DGASPC Harghita, directorul instituţiei ne-a promis că vom fi anunţaţi asupra celor aflate, precizând că: „Ar putea să dureze circa două săptămâni, pe puţin, pentru că va trebui să stăm de vorbă cu multe persoane”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.