UDMR a reuşit să introducă obiective separatiste în programul de guvernare PSD-ALDE | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Politic » UDMR a reuşit să introducă obiective separatiste în programul de guvernare PSD-ALDE
UDMR a reuşit să introducă obiective separatiste în programul de guvernare PSD-ALDE

UDMR a reuşit să introducă obiective separatiste în programul de guvernare PSD-ALDE

După parcurgerea, în primă lectură, a Programul de guvernare al PSD-ALDE, pentru perioada 2017-2020, am constatat faptul că UDMR a reuşit să introducă, în documentul menţionat, câteva obiective separatiste, după cum urmează:

Capitolul Cultură, Culte, Minorităţi

„Vom susţine adoptarea Legii-cadru privind statutul minorităţilor naţionale din România şi înfiinţarea instituţiilor care fac obiectul acestei legi” (Legea menţionată acordă minorităţilor drepturi colective, leagă aceste drepturi de teritoriu şi aprobă înfiinţarea unor instituţii publice, în domeniile învăţământului şi culturii, constituite pe criteriu etnic, în paralel cu cele ale statului român).

Direcţii de acţiune:

„Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România…”.

„Se va ţine cont de tradiţiile, limba, cultura diferitelor zone ale ţării la o eventuală reorganizare administrativă” (Text care face trimitere la defuncta Regiune Autonomă Maghiară).

„Reglementarea statutului folosirii simbolurilor comunităţilor locale” (Prevedere care urmăreşte legalizarea folosirii steagului „Ţinutului Secuiesc”).

Sursa: Subcapitolul Minorităţi (p. 160).

Faţă de aceste deziderate separatiste, solicităm exprimarea punctelor de vedere ale conducerii Partidului Social Democrat şi ALDE, precum şi a celorlalte partide politice şi a societăţii civile.

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna-Harghita

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Faptul că aceste doleanțe ale UDMR vor fi abordate în discuții parlamentare nu este rău. De dialog este nevoie cu toate minoritățile etnice, pentru bună conviețuire, nu numai cu maghiarii. Dar conținutul concret al legilor și măsurilor adoptate trebuie să fie stabilit de oameni competenți, adică de cei care cunosc artificiile la care recurg extremiștii din UDMR și nu pot fi șantajați. Am în vedere inclusiv consultarea unor specialiști din ONG-uri, precum dl.judecător Sabău de la Tg.Mureș, etc.,etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.