Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tradiţii reconstituite la Sărmaş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Cultură » Tradiţii reconstituite la Sărmaş
Tradiţii  reconstituite la Sărmaş

Tradiţii reconstituite la Sărmaş

Satul pleacă… încet, încet, asistăm la o părăsire permanentă a acestuia, atât din punct de vedere uman, dar mai ales prin renunţarea la tradiţii, obiceiuri, port, la o îngropare a acestora în negura nepăsării. De fapt, ţăranii se retrag încet, încet, unul câte unul, în pământul bătătorit de strămoşi, astăzi rămânând doar în cărţi care se retrag, la rândul lor, în biblioteci, unde vor fi acoperite de praful uitării, datorită, mai ales, ofensivei mijloacelor media moderne. Chiar dacă satul se transformă, la Sărmaş s-a reuşit realizarea unui film documentar, realizat cu personajele locului.

După zicala „toamna se numără bobocii”, Asociaţia Culturală Mureşul Superior, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Harghita şi al Primăriei Sărmaş, a reuşit să reconstituie lungul drum al bobului de grâu, de la arat, semănat, secerat, treieratul cu batoza, până la facerea pâinii cele de toate zilele, evenimente derulate pe întreg ciclul agricol.

Lansarea DVD-ului a avut loc în data de 16 octombrie, în cadrul festivalului „Dusul cununii de grâu”. Unde s-a reuşit punerea în scenă a obiceiului „dusul cununii de grâu”, obicei ce se desfăşura la terminarea secerişului, din grâul cel mai frumos se făcea o cunună de grâu, cu care se deplasa seceretarela la casa gazdei, pentru a se răsplăti munca.

Documentarul realizat s-a difuzat pe TVR Tg. Mureş şi pe canalul TVR3, în cadrul emisiunii „Satul meu”, realizată de Vasile Braic, topliţean la origine, om al zonei. Totodată, evenimentele au fost promovate şi pe reţelele de socializare, unde, spre bucuria organizatorilor, s-au regăsit persoane plecate din sat şi din ţară, cu emoţie şi nostalgie, şi-au adus aminte de vremurile de odinioară.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.