Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţenii, întrebaţi printr-un sondaj online cum îşi doresc să arate noul buget | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Topliţenii, întrebaţi printr-un sondaj online cum îşi doresc să arate noul buget
Topliţenii, întrebaţi printr-un sondaj online cum îşi doresc să arate noul buget

Topliţenii, întrebaţi printr-un sondaj online cum îşi doresc să arate noul buget

  • Gaz, infrastructură sau modernizarea spitalului. Acestea sunt numai câteva dintre opţiunile pe care topliţenii le au la dispoziţie pentru a-şi exprima dorinţa cu privire la modul în care ar trebui direcţionaţi banii din noul buget. Câţiva consilieri ai Primăriei Topliţa au inițiat un sondaj prin care locuitorii oraşului sunt întrebaţi de modul în care le-ar plăcea să se cheltuiască banii. În mai puţin de 24 de ore s-au înregistrat peste 600 de răspunsuri, iar iniţiatorii sunt încrezători că numărul va creşte. Vestea a fost primită bine şi de locuitori, care spun că astfel de iniţiative sunt binevenite oricând.

La mijlocul acestei săptămâni, pe reţelele sociale a apărut un sondaj de opinie inițiat de consilierii Primăriei Topliţa cu privire la alcătuirea noului buget.

Sondajul – „o consultare înaintea celei publice”

„Grupul consilierilor locali PNL, UDMR, PMP, USR vă roagă să completaţi formularul din link-ul de mai jos prin care puteţi să vă exprimaţi opiniile în legătură cu diferite domenii şi categorii de cheltuieli care intră în bugetul local al municipiului Topliţa pe anul 2021. Prin participarea dumneavoastră la acest sondaj, cât şi la dezbaterea publică a bugetului municipiului Topliţa vom putea să direcţionăm resursele spre domeniile pe care le consideraţi prioritare”, suna mesajul postat de Sebastian Buzilă, consilier local şi preşedinte PNL Harghita pe pagina lui de Facebook. Contactat de jurnalistul Informaţia Harghitei, acesta a spus că ideea i-a aparţinut, dar a lucrat împreună cu alţi colegi la realizarea acestui sondaj.

„Ideea este să facem o consultare înaintea celei publice. Din experienţă, la consultările la care ar trebui să vină oameni, la primărie, să-şi expună punctul de vedere, nu vin. Sau dacă vin, sunt foarte puţini. Aşadar, am considerat că ar fi bine să creăm un sondaj online, unde fiecare cetăţean îşi poate spune părerea direct de acasă. După ce vom avea rezultatele, vom cuantifica mult mai bine necesităţile oamenilor şi vom putea vedea unde ar trebui canalizate resursele”, a declarat acesta.

La nici 24 de ore după apariţia sondajului în Social Media, s-au strâns peste 600 de răspunsuri. „Sincer, nu mă aşteptam la un număr atât de mare într-un timp atât de scurt. Probabil, va creşte mult numărul”, spune Sebastian Buzilă. Întrebat dacă s-a uitat deja peste răspunsuri şi ce-şi doresc topliţenii, a răspuns afirmativ. „Sunt câteva întrebări unde răspunsul este aproape unanim, şi anume la investiţiile în infrastructură, la modernizarea şi dotarea spitalului, la încurajarea micilor întreprinzători şi a mediului de afaceri, la partea cu turismul şi, de departe, primul lucru pe care topliţenii şi-l doresc este gazul”, zice consilierul local. Conştient că nu îi poate mulţumi pe toţi locuitorii, speră, totuşi, ca prin această iniţiativă să alcătuiască cât mai bine noul buget care, speră el, să fie gata în luna martie. „Totul depinde de bugetul naţional. Am înţeles că, zilele următoare, vor prezenta bugetul naţional, să vedem când se aprobă, apoi urmează validarea bugetului la nivel judeţean şi abia apoi cel local. Probabil că în luna martie va fi finalizat şi bugetul Topliţei”, concluzionează Buzilă.

Ce cred topliţenii

„O iniţiativă excelentă”, „dialogul este calea”, „cel mai rapid şi eficient mod de a evalua opinia publică” sunt cuvintele care pot rezuma modul în care acest sondaj a fost perceput de topliţeni.

„Sincer, mi se pare o iniţiativă excelentă pentru că ar fi foarte multe subiecte de discutat în legătură cu asta. Cumva, mi se pare că sondajul respectiv a atins subiectele cele mai importante. Din păcate, prea puţină lume se implică… Doar comentarii răutăcioase am văzut acolo, dar nimeni cu o iniţiativă sau un sfat sau o mână de ajutor. Ideea ar fi să ne implicăm şi noi. Fie cu idei, fie cu ajutor. Părinţii mei amândoi lucrează la primărie şi ştiu cumva subiectele şi din interior şi din exterior”, spune Evelyn Mezei, locuitoare a oraşului.

Şi Cristian a primit cu deschidere această iniţiativă, sperând să vadă şi fapte, nu numai promisiuni. „Salut această iniţiativă şi consider că dialogul este foarte important în procesul democratic. Chestionarul are întrebări relevante din care se pot trage anumite concluzii cu privire la priorităţile locuitorilor şi atât bugetul, cât şi strategia ar trebui să fie construite în jurul dorinţelor cetăţenilor. Sper ca aleşii locali să păstreze un dialog deschis pe toată perioada mandatului, nu doar în campanii electorale şi să-şi asume ceea ce promit şi fac”, spune Cristian Buzea.

O altă topliţeancă, Teodora Ardelean, printr-o postare pe reţelele sociale, i-a încurajat şi pe alţii să completeze chestionarul. „Personal, cred că este cel mai rapid şi eficient mod de a evalua opinia publică. Un aspect esenţial este şi faptul că sondajul rămâne anonim, deci fiecare persoană este încurajată să-şi exprime opinia liber, fără constrângeri sau prejudecăţi. Deci, iniţiativa este foarte bună. Încurajez să se facă astfel de sondaje şi pe viitor”, spune aceasta.

Ce cuprinde sondajul

Sondajul de opinie conţine o secţiune în care topliţenii pot clasifica pe o scară de la „neimportant” la „foarte important” care ar trebui să fie priorităţile bugetului pe anul în curs. Iar aici se regăsesc: infrastructura, dezvoltarea economică, învăţământul, sănătatea, cultura, sportul, asistenţa socială, urbanismul şi cultele. Topliţenii pot să răspundă şi la întrebarea: „Dacă ar trebui să alocaţi 1.000 de lei din impozitele dumneavoastră, spre ce ar merge această alocare?”, având posibilitatea să aleagă din mai multe variante, printre care reparaţia străzilor, salubritatea sau educaţia şi alte câteva opţiuni. Totodată, locuitorii pot da note de la 1 la 5 pentru a marca importanţa dezvoltării unor proiecte ca: introducerea gazului, lucrări la reţeaua de apă-canal, modernizarea şcolilor, dar nu numai. Toate informaţiile pe care le oferă locuitorii oraşului sunt anonime.

MĂDĂLINA MICU

***

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Nu vin oamenii la consultări pentru că fiecare partid e cu oamenii lui. PNL cu ai lor şi PSD cu ai lor. De aia. Să vă ajute ai voştri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.