Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salina Praid scoate profit şi în pandemie | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Economic » Salina Praid scoate profit şi în pandemie
Salina Praid scoate profit şi în pandemie

Salina Praid scoate profit şi în pandemie

  • Închisă două luni şi jumătate, în ciuda cheltuielilor şi a restricţiilor ocazionate de pandemie, pentru asigurarea unui climat de siguranţă turiştilor şi persoanelor care vin la tratament, Salina Praid a înregistrat, în 2020, un profit de 1,055 de milioane de lei

Chiar dacă profitul obţinut anul trecut reprezintă doar 9,4% faţă de cel înregistrat în 2019, merită evidenţiat că din cele şapte saline aparţinând Societăţii Naţionale a Sării, doar Salina Praid şi Ocna Dej au înregistrat plusvaloare.

Salina Praid a încheiat anul financiar cu un total de venituri realizate de 25,360 de milioane de lei. Comparativ cu 2019, sunt cu aproape 40% mai mici.

Cum era de aşteptat, turismul a avut cel mai mult de suferit. Redeschiderea salinei şi reluarea activităţii turistice în 13 iunie a fost o binecuvântare, în special pentru pacienţii care vin constant aici, pentru tratamentele recomandate de medici.

Veniturile obţinute anul trecut se ridică la 8,54 milioane lei, aici fiind incluse intrările în subteran şi la ştrandul cu apă sărată, reprezentând 41,5% din veniturile consemnate în statisticile aferente anului 2019, în sumă de 20,571 de milioane de lei.

„În 2019 am avut 679.859 de intrări în Salină, iar în 2020 doar 249.710, este o scădere enormă. Dar, ca şi comparaţie, în fiecare lună, la fel şi per total, numărul turiştilor care au coborât în subteran pentru agrement a fost mai mare decât în 2019”, a precizat Seprődi Zoltán, directorul Salinei Praid.

Potrivit situaţiei contabile definitivate, dacă în 2019 un procent de 55% din totalul turiştilor care au intrat în salină au fost vizitatori de ocazie, iar diferenţa persoane venite la tratament în baza abonamentelor de minimum cinci zile, în 2020 numărul curioşilor care au vizitat orăşelul din inima muntelui de sare pentru agrement a fost de 70% din totalul turiştilor care au coborât în subteran.

Ştrandul cu apă sărată aparţinând Salinei Praid, cel mai mare din România, de obicei neîncăpător în sezonul estival, a vândut în 2020 doar 41.395 de bilete de intrare, faţă de 84.785 în 2019.

„Două luni a fost deschis ştrandul, cu număr limitat de vizitatori, deci veniturile obţinute de acest obiectiv turistic sunt, fireşte, mult mai mici decât în anul anterior”, a precizat Seprődi Zoltán.

Şi dacă anii precedenţi Salina Praid a prezentat o atracţie specială pentru turiştii străini veniţi din Republica Moldova, din Ungaria, dar şi din ţări îndepărtate precum Israel, Finlanda, China, Japonia şi Coreea de Sud, anul trecut 99,9% dintre vizitatori au fost din ţară.

Din fericire, scăderea semnificativă a veniturilor din turism a fost compensată de vânzările de sare pentru drumuri. Sumele provenite din această activitate în 2020 ajung la 16,82 de milioane de lei, totalizând 75% din veniturile obţinute în 2019 din comercializarea sării exploatate la Praid.

„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere rămâne cel mai mare cumpărător al nostru, însă am încheiat contracte şi pentru drumurile judeţene, dar şi pentru cele din localităţi”, a afirmat directorul Seprődi.

2020 a fost un an greu, din cauza epidemiei care a afectat grav veniturile Salinei Praid, cunoscută pentru profiturile mari înregistrate an de an. Nici iarna 2019-2020 nu a fost prielnică, pentru că nu prea a fost iarnă, iar la finalul acesteia, după ce s-a tras linie, s-a văzut că vânzările la sarea pentru drumuri au fost atunci incomparabil mai mici decât în sezoanele anterioare.

În ciuda obstacolelor ridicate de pandemia COVID-19, investiţiile la Salina Praid nu s-au oprit. Au fost recepţionate două încărcătoare frontale, s-a semnat recepţia unei autobasculante şi a unui excavator cu picon şi contractul pentru achiziţionarea unei nacele aeriene autopropulsată pentru pereţii subterani înalţi ai salinei. Au continuat, până la un punct, şi lucrările de securizare la noul orizont, situat la o adâncime de 150 de metri, cu 30 de metri sub nivelul celui actual, unde există deja facilităţi turistice şi pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii. Şi a reuşit să încheie anul cu profit.

„Am fost mult mai atenţi la cheltuielile curente, iar pe cele care nu erau urgente le-am amânat. Sincer, acum sunt foarte bucuros, am reuşit să obţinem şi un profit de 1,055 de milioane de lei şi, foarte important, am reuşit să dăm sută la sută salariile angajaţilor noştri. Când a început pandemia, mi-am spus că nu mai e loc de nimic, dar până la urmă am reuşit să încheiem anul frumos”, a conchis Seprődi Zoltán.

Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din ţară şi din Europa, care adăposteşte cele mai adânci rezerve, formate în urmă cu peste 20 de milioane de ani. Romanii au fost cei care au început să exploateze sarea la Praid, iar terapia este folosită din anul 1960, salina fiind căutată de zeci de mii de persoane anual, pentru a-şi recupera sănătatea inspirând aerul sărat.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.