Toată lumea se chinuie să rezolve o situaţie, mai puţin cei care au creat-o | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Sănătate » Toată lumea se chinuie să rezolve o situaţie, mai puţin cei care au creat-o
Toată lumea se chinuie să rezolve o situaţie, mai puţin cei care au creat-o

Toată lumea se chinuie să rezolve o situaţie, mai puţin cei care au creat-o

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc poate pierde o mare sumă de bani destinată achiziţionării de aparatură medicală

La solicitarea Consiliului Judeţean, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 2,6 milioane de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc – şi drept urmare acum cinci săptămâni a fost demarată procedura de licitaţie pentru achiziţia de aparatură medicală, însă în cursul zilei de vineri, tocmai când se desfăşura o conferinţă de presă la care participau preşedintele Consiliului Judeţean, managerul spitalului şi directoarea economică a acestuia, s-au primit informaţii că se scurtează termenul de decontare, ceea ce înseamnă că o parte din aceşti bani pot fi pierduţi. În consecinţă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a făcut vineri un apel către Ministerul Sănătăţii pentru decontarea integrală a unei finanţări promise (la acest gen de investiţii CJ contribuie cu 10% din sumă, iar Ministerul Sănătăţii cu 90%), din care se află în derulare o procedură de achiziţie de aparatură medicală şi despre care există informaţii că nu va mai fi acordată în totalitate.

Borboly Csaba a fost surprins că nu se comunică oficial aceste informaţii. „Fac apel către Ministerul Sănătăţii să facă deschidere de credit şi săptămâna viitoare (adică săptămâna aceasta – n.r.), pentru că se poate. Noi suntem în procedură şi nu putem elibera factura până când procedura nu e finalizată şi aparatura nu este adusă aici, nu putem plăti o factură fără aparatura câştigată. Sunt cele zece zile de contestaţie, deci nu putem face un contract înainte de expirarea celor zece zile”.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a precizat că suma de 2,6 milioane de lei a fost alocată în luna noiembrie, când s-au demarat procedurile de achiziţie publică pentru aparatură medicală, care au şi fost finalizate în aceste zile, dar mai este nevoie de puţin timp pentru decontarea banilor. „Era totul pregătit, era timp să se facă transferurile de la minister la Consiliul Judeţean, de acolo la spital, de la spital la furnizori, totul este pus la punct de directoarea economică, dânsa a ţinut totul cu o mână de fier, dar acum, la deadline, ni se spune că se scurtează termenul cu trei zile, pentru că, probabil, se vor acorda trei zile libere, pe 27, 28 şi 29 decembrie, când la Trezorerie nu se mai lucrează şi transferurile noastre se fac toate prin Trezorerie. Deci, este strigător la cer, am finalizat procedurile de achiziţie, dar mai avem nevoie de un pic de timp să strângem documentaţia, să vină aparatura”, a spus dr. Demeter.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a afirmat că, dacă Ministerul Sănătăţii nu va deconta aceşti bani, îi va aloca din bugetul judeţului, cu speranţa că ei vor fi daţi înapoi. La şedinţa extraordinară a CJ care era deja convocată pentru vineri, 15 decembrie, s-a efectuat rectificarea bugetară pentru cele 2,6 milioane de lei.

„Ne bucurăm pentru ajutorul sosit pe ultima sută de metri, însă consider că ziua durează pentru fiecare dintre noi 24 de ore, iar cei de la minister ar trebui să aibă în vedere acest lucru atunci cânt stabilesc termenii în care se pot cheltui banii. Conform legislației în vigoare este imposibil a respecta aceste termene. Consider că sănătatea este un domeniu care ar trebui să fie scutit de asemenea jocuri”, a afirmat președintele Consiliului Județean, care a completat că angajații spitalului lucrează zi și noapte pentru a putea finaliza procedurile de achiziție publică.

M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.