Afirmaţiile ministrului Justiţiei referitoare la dosarul „Belina” au afectat independenţa sistemului judiciar | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » (Inter)Național » Afirmaţiile ministrului Justiţiei referitoare la dosarul „Belina” au afectat independenţa sistemului judiciar
Afirmaţiile ministrului Justiţiei referitoare la dosarul „Belina” au afectat independenţa sistemului judiciar

Afirmaţiile ministrului Justiţiei referitoare la dosarul „Belina” au afectat independenţa sistemului judiciar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, ieri, sesizarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul „Belina” şi a stabilit că afirmaţiile acestuia au afectat independenţa sistemului judiciar, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.

Sursele citate au arătat că decizia a fost luată cu 9 voturi pentru şi 7 împotrivă.

Pe 26 septembrie, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei referitoare la dosarul „Belina” sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

„În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass-media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept dosarul Belina. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de Guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios-administrativ”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, declaraţiile ministrului Justiţiei cu privire la o anchetă penală în curs, care are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor.

„Sub acest aspect, procurorul-şef al DNA a solicitat CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât, prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea (…) că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal”, se preciza în comunicat.

În susţinerea cererii adresate CSM, procurorul-şef al DNA apreciază că „exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna-credinţă”.

„Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale este de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice”, susţinea Kovesi.

Referitor la problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei, DNA arată că a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de Guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu.

„În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă, şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de Guvern”, se mai menţiona în comunicatul DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că legalitatea unei hotărâri de Guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios-administrativ, şi nu de către procuror.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.