Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Subvenţii în valoare totală de aproximativ un miliard de euro pentru fermierii harghiteni, de la intrarea României în UE | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Subvenţii în valoare totală de aproximativ un miliard de euro pentru fermierii harghiteni, de la intrarea României în UE
Subvenţii în valoare totală de aproximativ un miliard de euro pentru fermierii harghiteni, de la intrarea României în UE

Subvenţii în valoare totală de aproximativ un miliard de euro pentru fermierii harghiteni, de la intrarea României în UE

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita a distribuit fermierilor din judeţ, din momentul intrării României în blocul comunitar, subvenţii în valoare totală de aproximativ un miliard de euro, pentru cei care au depus anul acesta cereri pentru acordarea sprijinului din partea Uniunii Europene, fiind deja efectuate plăţi în avans de aproape 30 de milioane de euro, a declarat, ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, directorul instituţiei, Haschi András.

„În 16 ani de zile, APIA Harghita a împărţit fermierilor în jur de 900.000.000 de euro şi dacă mai iau în considerare şi o serie de mici subvenţii, începând de la renta viageră şi o grămadă de alte subvenţii, eu cred că am dat în jur de un miliard de euro în judeţul Harghita. Este o sumă foarte mare. La nivel naţional suntem undeva pe podium, întotdeauna. Trebuie ştiut că suntem în zonă de munte, ceea ce înseamnă că fermierii primesc din start 100 de euro în plus, doar pentru că sunt în zona de munte şi cum spun eu, de obicei, aşa în glumă, aici cu căruţa nu mergem doar înainte, în stânga şi în dreapta, mai mergem şi în sus şi în jos. Este mai complicat de lucrat terenul. Pe lângă asta, avem foarte multe păşuni pentru care fermierii pot să aplice pentru o serie de subvenţii la a căror bază se află, de fapt, mediul înconjurător, adică să ne apărăm mediul înconjurător”, a afirmat Haschi András.

Acesta a precizat că într-un judeţ din Oltenia fermierii primesc în jur de 250 euro pe hectar, în Harghita suma poate ajunge la aproximativ 500 de euro pe hectar sau poate fi şi mai mare dacă fermierul este foarte atent şi ştie ce trebuie să facă. „Interesul nostru este să atragem cât mai multe fonduri de la Uniunea Europeană”, a menţionat directorul APIA Harghita, care a amintit că, în general, fermierii din judeţ au grijă de terenurile lor şi beneficiază de sprijin din partea autorităţilor şi din partea unor echipe existente pe plan local atunci când îşi depun cererile pentru subvenţie, dosarul său fiind „pus la punct şi nu pierde niciun leu”.

Haschi András a spus că începând din 2007 primesc anual subvenţii, în medie, aproximativ 25.000 de fermieri din judeţ, suprafaţa totală pentru care se solicită sprijin financiar fiind de aproape 180.000 de hectare.

Directorul APIA Harghita a adăugat că anul acesta în judeţ a fost depuse 25.613 cereri de subvenţie, dintre care 3.151 au fost primite din zona Cristur, pentru o suprafaţă de circa 20.000 de hectare, 4.000 din zona Gheorgheni pentru aproximativ 20.000 de hectare, 6.488 din zona municipiului Miercurea-Ciuc pentru 26.800 de hectare, 5.600 din zona Odorhei pentru 28.000 de hectare, 2.900 din zona Sânmartin pentru 15.000 de hectare şi 2.500 de cereri din zona Topliţa pentru 11.000 de hectare, la care se mai adaugă şi peste 930 de fermieri mari, respectiv composesorate, asociaţii şi firme din domeniul agricol, pentru o suprafaţă totală de 56.000 de hectare.

Directorul APIA Harghita a mai arătat că, în fiecare an, începând din data de 15 octombrie, există posibilitatea efectuării de plăţi în avans fermierilor care au depus cereri, având în vedere diferitele crize cu care ţările membre ale Uniunii Europene se confruntă. Până în prezent s-au plătit în avans 27.470.941 de euro, iar cel mai probabil din data de 5 decembrie se vor efectua plăţile finale către fermieri, adică diferenţa până la suma totală de aproximativ 70.000.000 de euro care este de aşteptat să intre în judeţ, a mai precizat Haschi András.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.