Subprefectul judeţului solicită implicarea Poliţiei pentru diminuarea accidentelor rutiere | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 iulie 2022
Home » Societate » Subprefectul judeţului solicită implicarea Poliţiei pentru diminuarea accidentelor rutiere
Subprefectul judeţului solicită implicarea Poliţiei pentru diminuarea accidentelor rutiere

Subprefectul judeţului solicită implicarea Poliţiei pentru diminuarea accidentelor rutiere

În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, Petres Sándor, subprefectul judeţului Harghita, a solicitat implicarea Poliţiei după ce au crescut numărul accidentelor rutiere.

„O să avem o rugăminte către Inspectoratul de Poliţie – spunea Petres Sándor. În ultima vreme, cel puţin ceea ce vedem în media locală, s-au înmulţit evenimentele din trafic, mai ales în zona trecerilor de pietoni. Şi… ştiţi dvs. ce aveţi de făcut, nu trebui să insistăm foarte mult pe acest aspect”.

∗∗∗

De altfel, din mai multe motive, comportamentul în trafic, cel puţin pe raza municipiului Miercurea Ciuc, pare a se transforma după bunul plac al şoferilor, multe indicatoare rutiere devenind facultative. Iar de la ignorarea unor prevederi simple, fiind îmbrăţişat principiul „ce mare lucru am făcut?” sau „ce mare regulă am încălcat?”, până la producerea unor accidente se pare că nu este un aşa de lung drum. Şi asta pentru că totul ţine de civilizaţie, de modul de a respecta sau nu anumite reguli, de a merge mai departe cu merge şi aşa şi, în final, de deprinderea unui anumit tip de comportament.

Şi să dăm câteva exemple. Pe strada Kossuth Lajos, la intersecţia din faţa Inspectoratului Teritorial de Muncă (dintre străzile Kossuth Lajos şi Piaţa Libertăţii), a devenit un obicei pentru mulţi şoferi să întoarcă la 180 de grade, chiar dacă sunt indicatoare care nu permit acest lucru – şoferii care vin dinspre biserica catolică şi se îndreaptă spre platou, fac stânga în faţa ITM; şoferii care vin dinspre platou, când fac stânga, în loc să intre pe Piaţa Libertăţii, iau maxim de volan şi se îndreaptă către platou. Acelaşi lucru se întâmplă şi în zona platoului, acolo cei care vin dinspre piaţă fac stânga la 180 de grade prin faţa băncii „Raiffeisen”, deşi indicatorul prevede o altă obligativitate.

De multe ori din comoditate, de alte ori din lipsa parcărilor, sunt şoferi care s-au obişnuit să-şi lase maşinile pe trecerile ori în preajma trecerilor de pietoni, chiar pe marcajul care interzice acest lucru. În fiecare zi, la intersecţia din dreptul cimitirului de pe strada Leliceni, oamenii îşi lasă maşinile în imediata vecinătate a sensului giratoriu şi a trecerii de pietoni, pentru a fi cât mai aproape de barul unde merg la cafea. Iar dacă îţi este lene să mergi 50 de metri pe jos, atunci nu e de mirare că nu ai răbdare să acorzi o prioritate.

Nu în ultimul rând, bicicliştii, care în proporţie foarte mare traversează fără a se da jos de pe bicicletă, indiferent de traficul din zonă, nefiind conştienţi la riscul la care se supun, dar şi a faptului că-i încurcă şi pe ceilalţi pietoni.

Iar ca o măsură preventivă se pot aminti şi cazurile în care tinerii trec strada cu căştile în urechi, făcându-i mai puţin atenţi la trafic, dar şi atunci când pietonii forţează traversatul, având încredere prea mare în viteza de reacţie a şoferilor.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.