Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Decizie a Consiliului local Odorheiu Secuiesc: Biblioteca Municipală să poarte numele lui Nyírő József | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Decizie a Consiliului local Odorheiu Secuiesc: Biblioteca Municipală să poarte numele lui Nyírő József
Decizie a Consiliului local Odorheiu Secuiesc: Biblioteca Municipală să poarte numele lui Nyírő József

Decizie a Consiliului local Odorheiu Secuiesc: Biblioteca Municipală să poarte numele lui Nyírő József

Portalul de ştiri hirado.hu precizează că în şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului local Odorheiu Secuiesc s-a adoptat o hotărâte potrivit căreia Biblioteca Municipală să poarte numele lui Nyírő József. Proiectul de hotărâre a fost susţinut de 16 consilieri, iar alţi doi s-au abţinut.

„La şedinţa Consiliului Municipal, un consilier UDMR a recomandat să fie amânată decizia, iar un alt consilier din acelaşi grup politic a sugerat să fie schimbat numele bibliotecii şi să poarte numele poetului Kányádi Sándor” – se precizează în ştirea apărută pe hirado.hu. De asemenea, se mai precizează faptul că reprezentanţii PCM şi PPMT din cadrul consiliului local au susţinut ca proiectul să fie supus la vot în forma iniţială, cu păstrarea numelui lui  Nyírő József. În final, după ce consilierii din cele două formaţiuni politice au susţinut ca numele lui Kányádi Sándor să fie atribut unei străzi din municipiu.

∗∗∗

Reamintim că Nyirő József este binecunoscut opiniei publice pentru conduita sa fascistă, antisemită şi antiromânească. A fost membru în Parlamentul fascist din capitala Ungariei, a scris şi a coordonat ziare de orientare fascistă la Budapesta şi a fost vicepreşedintele unei comisii parlamentare sub Guvernul Szalasi în octombrie 1944, atunci când a avut loc deportarea evreilor din Budapesta la Auschwitz. Precizăm că legislaţia din România interzice simbolurile şi promovarea ideologiilor extremiste în spaţiul public, iar în ceea ce priveşte promovarea cultului lui Nyirő József, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a luat o poziţie expresă.

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Să fie atacată această hotărâre CL în Contenciosul Administrativ de către Prefect și să se acorde numele scriitorului Konyadi. Niște consilieri inculți sau șovini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.