Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sub semnul gerului; temperaturi record pentru aprilie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Sub semnul gerului; temperaturi record pentru aprilie
Sub semnul gerului; temperaturi record pentru aprilie

Sub semnul gerului; temperaturi record pentru aprilie

La Miercurea Ciuc și Joseni mercurul a coborât în termometre joi dimineață până la minus 10 grade Celsius, iar la Toplița au fost minus 9 grade

După o noapte și o jumătate de zi cu ninsori cu abundente, care au așternut straturi proaspete de zăpadă de până la 28 de centimetri, cele mai consistente în zona Ghimeș și Bucin, albind peisajul ca în toiul iernii în mai puțin de 24 de ore, gerul  s-a instalat confortabil la jumătatea capricioasei primăveri harghitene.

La primele ore ale dimineții s-au înregistrat minime negative în tot județul Harghita, cele mai scăzute valori termice consemnate joi dimineață în zonele locuite din țară: minus 10 grade Celsius la Miercurea Ciuc și Joseni, minus nouă grade la Toplița, minus șapte grade la Bucin și minus cinci grade Celsius la Odorheiu Secuiesc.  

„Potrivit arhivei măsurătorilor din Harghita începând din anii ’60, pe care le deținem, temperaturile înregistrate joi dimineață la Miercurea Ciuc, Joseni și Toplița sunt într-adevăr recorduri ale lunii aprilie. Valorile termice minime înregistrate astăzi în cele trei localități sunt cu trei grade mai scăzute față de recordurile anterioare înregistrate în aprilie 1978. Ne așteptăm la încă două zile cu temperaturi negative și valori termice minime similare celor înregistrate astăzi de dimineață, izolat minus 11 grade în depresiunile intramontane, cu brumă pe arii extinse”, ne-a declarat meteorologul Marius Bratul de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud-Sibiu.

Pe principalele artere naționale, drumarii intervin fără odihnă cu 20 de utilaje de deszăpezire, răspândind peste 250 de tone de material antiderapant în ultimele 24 de ore, pentru a preveni incidentele și blocajele înregistrate miercuri, când zeci de tiruri s-au împotmolit pe sectoarele de drum aflate la altitudine și mai multe autoturisme au ieșit în decor din cauza ninsorilor abundente.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.