Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Stelu Platon: Din cauza birocraţiei excesive şi a fricii unor instituţii, nu se reuşeşte cheltuirea banilor pentru investiţii | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Stelu Platon: Din cauza birocraţiei excesive şi a fricii unor instituţii, nu se reuşeşte cheltuirea banilor pentru investiţii
Stelu Platon: Din cauza birocraţiei excesive şi a fricii unor instituţii, nu se reuşeşte cheltuirea banilor pentru investiţii

Stelu Platon: Din cauza birocraţiei excesive şi a fricii unor instituţii, nu se reuşeşte cheltuirea banilor pentru investiţii

Se cunoaşte faptul că acest an a început cu o schimbare importantă privind fiscalitatea: banii alocaţi de către Guvern localităţilor nu mai treceau prin consiliile judeţene, ci erau trimişi direct către comunităţile locale. După 6 luni, timp în care localităţile au avut alte bugete decât cele din anii precedenţi, l-am întrebat pe primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, care ar fi primele concluzii, dacă e mai bine sau mai rău. Iar răspunsul lui a fost pe jumătate pozitiv, pe jumătate negativ. Pozitiv din prisma banilor avuţi în buget, negativ ca urmare a birocraţiei şi a fricii unor persoane de a elibera avize.

„Această modificare a Codului fiscal – spunea Stelu Platon – pe noi ne-a avantajat; pe noi, ca municipiu mic, pentru că ştiu că sunt municipii mari care nu mai primesc nici un leu nici de la judeţ, nici de la centru”.

În ceea priveşte Topliţa, în acest an municipiul a primit cu 300-400.000 de lei mai mult decât anul trecut. Este o diferenţă destul de mare, fiind bani suficienţi pentru multe proiecte avute în vizor. Însă, continua primarul municipiului, „datorită birocraţiei excesive care există în ultima vreme, pe partea de investiţii nu reuşim să cheltuim banii pe proiectele pe care le avem. Sunt situaţii în care un aviz de la o instituţie a statului poate dura şi 3 luni de zile.

O să mă întrebaţi dar cum, pentru că în 30 de zile trebuie trimis răspuns? Ei bine, există un tertip: după 29 de zile ţi se mai cere o clarificare şi mai trec 29 de zile şi tot aşa”.

Datorită fricii care există în cadrul unor instituţii de a elibera avize, Topliţa are cel puţin 4-5 proiecte care aşteaptă încă unda verde. Iar până ce aceste avize vor fi aprobate, va urma licitaţia, procedura de atribuire şi, astfel, spunea edilul, lucrările vor putea începe abia în toamnă, în prag de sezon rece.

Despre ce proiecte este vorba? De cinematograf, de un proiect la apă şi canal. Dar şi pentru lucrările la cascada care s-a prăbuşit în iarnă se mai aşteaptă avize. Totodată, cu ajutorul Ministerului Sănătăţii – care va aloca cea mai mare parte din fonduri – Primăria este în procedură de licitaţie pentru echipamente, la spital, în valoare de 2,4 milioane de lei.

„Sunt bani alocaţi – spunea Stelu Platon – şi, din păcate, lucrurile se prelungesc prea mult, iar la sfârşitul anului o să constatăm că o să avem şi mai mulţi bani decât avem acum. Eu nu mi-am imaginat că vom avea la nivel de an atâţia bani câţi avem acum în conturi”.

Cu toate aceste dificultăţi, conducerea oraşului speră că până la sfârşitul anului să cheltuiască banii, iar proiectele să se finalizeze. Fie că e vorba de proiecte începute în anii precedenţi – cum ar fi cele de infrastructură, cu finalizarea unui pod în viitorul apropiat – fie că sunt proiecte ce vor demara zilele următoare – centrul turistic, reabilitarea stadionului de fotbal ori asfaltări pe 5-10 km – Primăria speră ca banii din buget să fie folosiţi.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.