Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Observaţii asupra foiletonului AUTONOMIA | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Observaţii asupra foiletonului AUTONOMIA
Observaţii asupra foiletonului AUTONOMIA

Observaţii asupra foiletonului AUTONOMIA

Rezumat. În urma observaţiilor asupra foiletonului AUTONOMIA, de Bedő Zoltán, apărut în cotidianul Székely hírmondó din Sf. Gheorghe, vreme de aproape 5 luni de zile, se desprind următoarele concluzii: sub pretextul unor cerinţe considerate fireşti şi legitime, referitoare la dreptul la propria cultură şi la autoconservarea culturală, etnică şi lingvistică, textul respectiv promovează o ideologie antiromână, îndreptată împotriva statului şi poporului român, propovăduind neadevăruri istorice şi sugerând, în mod semi-subtil, că autonomia Transilvaniei şi conservarea comunităţii maghiare sunt posibile numai prin înlăturarea prezenţei româneşti, a administraţiei româneşti, folosindu-se de afirmaţia că autonomia nu este un concept bine precizat, justificându-şi opinia prin faptul că există diferite forme de autonomie şi în unele state europene.

 

În foiletonul intitulat Autonomia, autorul acestuia, Bedő Zoltán, sub pretextul explicitării conceptului de autonomie, reafirmă teze revizioniste şi antiromâneşti, precum cea a primordialităţii populaţiei maghiare în bazinul Carpatic şi într-un mod indirect, prin intermediul temei autonomiei, dorinţa separării comunităţii maghiare de poporul român şi de statul român.

Presupoziţiile fundamentale ale acestui foileton sunt vizibile încă din primul episod al foiletonului. Şi anume: Transilvania nu este şi nu a fost teritoriu românesc, lucru afirmat şi în capitolul 13, unde este afirmată teza apariţiei românilor în Transilvania în secolul al XIII-lea, ei fiind colonizaţi pe teritoriul transilvan ca urmare a necesităţii completării populaţiei reduse drastic de invazia tătarilor. Românii au avut drepturi de autodeterminare, ei nesuferind nimic de pe urma stăpânirii maghiare. Conducerea maghiară ar fi permis şi dorit chiar ca slujbele în bisericile ortodoxe româneşti să se desfăşoare în limba maternă. Aşadar, totul era bine pentru comunitatea română colonizată în Transilvania. Aceasta nu a suferit nimic, conform celor afirmate de autorul foiletonului. Trecerea la scrierea cu caractere latine, ca şi dezvoltarea culturii şi limbi române s-ar datora, conform domnului Zoltán, tot stăpânirii maghiare. În mod subtil se sugerează că există un popor superior, un Herrenvolk, care este evident cel maghiar, care a permis dezvoltarea culturală a populaţiei române în Ardeal.

Pământul transilvan este aşadar anexat de către Bucureşti, prezenţa acestuia în Transilvania nefiind aşadar legitimă, şi este tratat ca o colonie şi jefuit, iar jurnalistul maghiar evident că nu suflă nici o vorbuliţă despre mafia lemnului din Harghita şi rolul jucat de reprezentanţii politici ai maghiarimii în acest jaf organizat; bazinul Carpatic a fost întotdeauna locuit de maghiari, iar istoria Transilvaniei, aşa cum este ea predată oficial în România, este falsă: românii nu au deci nici un fel de drept istoric asupra acestor teritorii. Istoria actuală a Transilvaniei este falsificată, cei care au iniţiat această operaţiune gigantică de falsificare fiind chiar austriecii în 1821. Autorul susţine în episodul 14 al foiletonului că cercetările arheologice, istorice, lingvistice şi analizele genetice efectuate în Ungaria confirmă faptul că bazinul Carpatic a fost originar populat de către maghiari, dar nu există nici o trimitere care să permită verificarea acestor informaţii sau un index bibliografic, care să permită consultarea lucrărilor cu pricina. Nu există nici un fel de trimitere bibliografică sau de alt tip, pentru a permite verificarea acestor afirmaţii radicale.

Având în vedere că dintru început autorul susţine teze revizioniste, teze care nu acceptă nici un alt punct de vedere, mai ales pe cel românesc privitor la Transilvania, este evident că nu există nici dorinţa şi nici posibilitatea de a intra în dialog cu reprezentaţii acestui punct de vedere, pentru care totul este clar şi ştiut dintotdeauna: Transilvania a fost maghiară, iar românii nu au nici un drept istoric asupra acesteia, ba mai mult decât atât, stăpânirea maghiară a dus la dezvoltarea limbii şi culturii române pe acest teritoriu! Aşadar, a încerca să argumentezi sau să prezinţi dovezi ştiinţifice care atestă prezenţa continuă a populaţiei române pe teritoriul transilvănean este un non-sens, pentru că acest lucru nu este acceptat din capul locului. Teoria prezenţei maghiare în bazinul Carpatic este o teorie nefalsificabilă, un mit al originilor, care deşi este dovedit ca neadevărat, produce în continuare adepţi fundamentalişti, nu cu mult diferiţi de omologii lor islamişti, cu care nu e posibil un dialog şi poate nici convieţuire paşnică.

În acest foileton este ignorat în mod voit faptul că prin lege şi prin Constituţie, minorităţilor naţionale le sunt asigurate toate drepturile fundamentale, inclusiv folosirea limbii materne în administraţia publică, în învăţământ, în mass-media, dreptul de participare la viaţa politică etc., fiind interzisă orice formă de discriminare sau de ştirbire a drepturilor membrilor acestor minorităţi, prin urmare şi a celei maghiare. Este ignorat cu bună ştiinţă şi faptul că minoritatea maghiară se bucură de un statut privilegiat în rândul celorlalte minorităţi, deşi are doar o pondere 6,6 la sută în cadrul populaţiei din România, ea participă activ la guvernarea statului, dar şi a comunităţii proprii. Este trecut cu vederea faptul că, tot prin reprezentanţii săi aleşi, comunitatea maghiară a participat şi influenţat procesul de aderare la Uniunea Europeană şi la realizarea reformelor necesare creării unui stat democratic şi compatibil cu valorile democratice promovate astăzi în Europa.

În ceea ce priveşte identitatea etnică, culturală etc. a minorităţii maghiare, aceasta se bucură de instrumentele necesare pentru a o putea menţine şi dezvolta. Minoritatea maghiară se bucură de şcoli cu predare în limba maghiară, posturi de televiziune în limba maghiară, limba maghiară fiind folosită în administraţie acolo unde populaţia minoritară de etnie maghiară depăşeşte 20 la sută din populaţie, existând însă dorinţa insistentă de autonomie teritorială şi pe criterii etnice, ca şi o persistenţă constantă de evitare a folosirii limbii române. Grăitoare este propunerea făcută în cadrul Consiliului Legislativ Covasna în ianuarie 2009 de a-i învăţa pe poliţişti limba maghiară, deoarece mulţi agenţi de poliţie provin din alte judeţe decât cele cu populaţie maghiară, fapt ce subliniază dorinţa separatistă şi de segregare, ostilitatea faţă de populaţia majoritară a României, cel puţin din partea elitei reprezentative a minorităţii maghiare.

Autorul articolului evită să menţioneze slăbirea comunităţii româneşti din Harghita şi Covasna, scăderea şi alungarea populaţiei române autohtone din aceste zone, ca şi faptul că limba maghiară a căpătat preponderenţă în administraţie în aceste două judeţe româneşti, existând o discriminare şi o acţiune concertată împotriva românilor prezenţi în aceste zone, fiind cunoscute cazuri de respingere a investiţiilor străine în zonă, doar din pricină că ar putea aduce mână de lucru românească. Faptul că minoritatea maghiară şi reprezentanţii acesteia se bucură nu doar de drepturi egale, ci şi de privilegii, este atestat chiar de un discurs al preşedintelui Băsescu, care recunoaşte clar realitatea discriminării antiromâneşti în judeţele Harghita şi Covasna, el declarând că nu se sfieşte să arate că s-au produs discriminări împotriva românilor, lucru vizibil din faptul că în administraţiile locale nu există nici măcar un director de etnie română. Acest fapt nu este recunoscut de domnul Bedő Zoltán, iar discriminarea împotriva românilor nu îl deranjează, deşi pretinde că cerinţele pe care le formulează în foileton sunt universale.

Încheind, se poate spune că foiletonul Auonomia, sub pretextul unor cerinţe considerate fireşti şi legitime, referitoare la dreptul la propria cultură şi la autoconservarea culturală, etnică şi lingvistică, promovează o ideologie antiromână, îndreptată împotriva statului şi poporului român, propovăduind neadevăruri istorice şi sugerând, în mod semi-subtil, că autonomia Transilvaniei şi conservarea comunităţii maghiare sunt posibile numai prin înlăturarea prezenţei româneşti, a administraţiei româneşti, folosindu-se de afirmaţia că autonomia nu este un concept bine precizat, justificându-şi opinia prin faptul că există diferite forme de autonomie, precum autonomia teritorială din Catalonia, unde, pe lângă multe competenţe necesare autonomiei culturale, există şi un sistem juridic propriu, ca şi efective de poliţie proprii, Curte de Conturi etc. Este un semnal clar, deşi unul care necesită un pic de interpretare şi de informaţii istorice că ceea ce Bedő Zoltán urmăreşte să promoveze nu este conservarea culturală sau etnică a minorităţii maghiare, ci o separare cât se poate de accentuată de statul român şi o eliminare a identităţii profund româneşti a Transilvaniei, afirmarea vechilor teorii revizioniste ca şi a presupusei autohtonii maghiare în bazinul Carpatic fiind unul din stâlpii de temelie ai acestui deziderat.

Dr. Mihail UNGHEANU

(Expunere publicată în anuarul Acta Carpatica I)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. E bine că dl.B.Z. scrie în România împotriva României! Aceasta este proba nedevărurilor susținute de el. Este proba că dânsul se poate manifesta liber, în limba sa maternă, vorbit și scris, că se poate adresa cititorilor săi maghiari în limba proprie,nefiind cenzurat de statul român. Că nu produce probe pentru susținerile sale – înseamnă că este slab la minte și că cititorii responsabili înțeleg rostul propagandistic al scrisului său. Nimeni dintre români nu-i cere prietenia, dar toți românii îi cer să fie cuviincios în relația cu ei, cu statul al cărui cetățean este, să respecte valorile comune celor două etnii. Nimeni nu îl obligă să iubească România, dar este firesc pentru un cetățean al ei să o respecte. În final, direct, domnule B.Z., păstrează pentru tine „cunoștințele științifice„ pe care le etalezi liber și nestingherit, pentru că te expui rușinii publice. Sau, mai popular spus, „ragi ca leul în pustiu” și e păcat de vocea ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.