Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul judeţului a solicitat Ministerului Mediului avizarea relocării mai multor urşi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Prefectul judeţului a solicitat Ministerului Mediului avizarea relocării mai multor urşi
Prefectul judeţului a solicitat Ministerului Mediului avizarea relocării mai multor urşi

Prefectul judeţului a solicitat Ministerului Mediului avizarea relocării mai multor urşi

În cadrul Colegiului Prefectural, Adrian Jean Andrei a recomandat locuitorilor judeţului să nu pătrundă în habitatele urşilor

 

Colegiul Prefectural de ieri a propus spre dezbatere trei subiecte. Laurenţiu Moldovan, comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, a oferit o serie de informaţii privind controalele realizate în primele 5 luni ale acestui an, precum şi cele care se vor face pe perioada sezonului estival. Directorul Direcţiei Silvice Harghita, Cătălin Mutică, a prezentat situaţia împăduririlor în fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Harghita. Iar Csiki Andrei a vorbit despre activitatea desfăşurată de Comisia Judeţeană de Acţiune Împotriva Violenţei în Sport din judeţ în sezonul competiţional 2014-2015, dar şi despre măsurile propuse pentru viitorul sezon.

Aceste subiecte le vom analiza şi noi în numerele viitoare, dar acum ne oprim asupra punctului Diverse, acolo unde prefectul a vorbit despre problema urşilor şi despre o adresă venită de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi care îi vizează pe fermierii care au angajamente aflate în derulare.

 

 Primul atac al ursului asupra omul din acest an

„Avem primul atac asupra omului. E vorba de un bărbat de 53 de ani din Mădăraş”, spunea prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei. „Începând din săptămânile precedente, eu personal, împreună cu instituţiile abilitate, am întreprins demersuri pentru avizarea de către Ministerul Mediului a relocării mai multor exemplare de urşi. Procedură destul de complicată şi de îndelungată”.

Pentru că relocarea exemplarelor de urşi o să mai dureze şi pentru că a început sezonul culegerii fructelor de pădure şi a ciupercilor, prefectul a ţinut să lanseze recomandarea locuitorilor judeţului de a nu intra pe teritoriile animalelor sălbatice. „Prin neintrarea în habitatele naturale ale animalelor – spunea Adrian Jean Andrei – o să preîntâmpinăm şi eventualele atacuri (…) Acesta este mesajul pe care vreau să-l dau până reuşim să avem avizul de la Ministerul Mediului să relocăm exemplare de urşi, pentru că avem o prezenţă masivă şi în zona Tuşnad (deja am dus acea cuşcă acolo, ea fiind prezentă în perioada trecută la Izvoru-Mureșului, pentru că şi acolo sunt vreo 10 exemplare care se plimbă nestingherite prin localitate)”.

 

 Fermierii pot accesa o clauză de revizuire sau de încheiere a angajamentelor fără a returna banii

Al doilea subiect adus în discuţie de Adrian Jean Andrei în cadrul Colegiului Prefectural a fost o Adresă primită de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale referitoare la prelungirea perioadei de depunere sau modificare a cererilor unice de plată pe suprafaţă. Potrivit acesteia, „fermierii care, în anul 2015, au angajamente aflate în derulare în cadrul Măsurii 214 Agromediu PNDR 2007-2013 pot accesa în acest an o clauză de revizuire pentru adaptarea noului cadru juridic a PNDR 2014-2020 sau pot încheia aceste angajamente înainte de termen fără a returna plăţile efectuate anterior”.

De asemenea, în cazul accesării clauzei de revizuire a angajamentelor aflate în derulare la noul cadru juridic, beneficiarii acestei măsuri vor trebui să respecte, începând cu anul 2015, condiţiile de eligibilitate şi standardele de eco-condiţionalitate prevăzute de noul cadru juridic.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.