Sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană
Sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană

Sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană

Guvernul României a adoptat trei hotărâri prin care se acordă sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană. Este vorba despre scheme de finanţare pentru înfiinţarea stânelor montane, a centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, precum şi a centrelor de colectare şi/sau prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.

Prin cele trei hotărâri se stabilesc valorile schemelor de finanţare pentru anul 2022, condiţiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanţării, precum şi modalităţile de verificare şi control în cadrul acestor programe de investiţii.

„Prin aprobarea în Guvern a unui pachet de trei acte normative operaţionalizăm Programul de susţinere a zonei montane şi demarăm ajutorul atât de aşteptat de cei care se îngrijesc de generaţii să valorifice potenţialul fantastic de dezvoltare al muntelui. Punem la dispoziţia fermierilor şi producătorilor un total de aproape 220 de milioane de lei pentru înfiinţarea de stâne, centre de colectare lapte sau de prelucrare a laptelui, precum şi centre de colectare fructe de pădure şi ciuperci ori plante medicinale şi aromatice, pe scurt, investim în producţia românească pentru a oferi ţării cât mai multe produse de calitate, iar oamenilor care locuiesc în zona montană locuri de muncă şi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor”, a declarat ministrul Petre Daea, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Conform sursei citate, cele trei programe de investiţii se vor derula până la sfârşitul anului 2022, plăţile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenţia Naţională a Zonei Montane, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pentru Programul de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane, bugetul alocat pentru acest an este de 34.640.000 lei.

Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană are alocat un buget de 92.000.000 lei.

Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană are un buget de 93.000.000 lei.

Beneficiari ai programelor de investiţii pot fi: a) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; b) grupuri de producători; c) cooperative agricole; d) persoane juridice; e) persoane juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industria alimentară.

Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: a) să fie crescători de animale; b) să îşi desfăşoare activitatea în zona montană; c) să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a programului investiţiile prevăzute în Legea nr. 332/2018, cu modificările ulterioare, de aprobarea programului de investiţii; d) să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014-2020, inclusiv pe perioada de tranziţie la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleaşi cheltuieli eligibile.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.