Sfințirea bisericii ortodoxe din Sâncrăieni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Religie » Sfințirea bisericii ortodoxe din Sâncrăieni
Sfințirea bisericii ortodoxe din Sâncrăieni

Sfințirea bisericii ortodoxe din Sâncrăieni

Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit duminică Slujba de Sfințire și Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Sâncrăieni, protopopiatul Miercurea Ciuc, Județul Harghita. Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost zidită între anii 1936 – 1940 sub îndrumarea și cu osteneala preotului Isidor Vlad și a bunilor credincioși din această parohie

Între anii 1967 și 1974 prin purtarea de grijă a preoților Aurel Răduleț și Contantin Gane s-au continuat lucrările de renovare și înfrumusețare a Sfântului locaș. Târnosirea Bisericii a avut loc în data de 16 iunie 1974 și a fost oficiată de către vrednicul de pomenire Nicolae Mladin, Arhiepiscop de Alba Iulia și Sibiu și Mitropolit al Ardealului.

Cu data de 15 februarie 2017 a fost numit la această parohie Preacucernicul Preot Bănucu Florin Nicolae, profesor de religie la Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, în funcția de preot administrator al acestei parohii. În această perioadă de 2 ani s-au desfășurat ample lucrări de consolidare a structurii de rezistență, reparații la acoperiș și pereții exteriori, zidirea Sfintei Mese, montarea unei noi pardoseli pe întreaga suprafață a Bisericii, introducerea instalației electrice, împodobirea Sfântului locaș cu vechea Catapeteasmă a Catedralei din Miercurea Ciuc la care s-au adăugat prin jertfa preotului și bunilor credincioși icoane noi în stil bizantin. S-au achiziționat veșminte preoțești, cărți și obiecte de cult precum și amenajarea incintei acestei Bisericii.

După slujba de sfințire Preasfinția Sa a explicat credincioșilor rânduiala Târnosirii Bisericii. După Pericopa Evanghelică Preacucernicul Părinte Profesor, David Pestroiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Marina” din București a rostit un bogat cuvânt de învățătură legat de Sinodul I Ecumenic de la Niceea și despre credința ortodoxă.

La chinonic Preacucernicul Părinte Dumitru Gherman, fost protopop al locului a rostit un înalt cuvânt de învățătură despre credința înaintașilor și jertfa care au făcut-o apărând Biserica și neamul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul administrator Florin Nicolae Bănucu a fost hirotesit în treapta de iconom, iar ctitorilor li s-au acordat acte de cinstire. (Biroul de presă al Episcopiei Covasnei și Harghitei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.