Bălan: Lucrările la reţeaua de apă-canal sunt în plină desfăşurare | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Bălan: Lucrările la reţeaua de apă-canal sunt în plină desfăşurare
Bălan: Lucrările la reţeaua de apă-canal sunt în plină desfăşurare

Bălan: Lucrările la reţeaua de apă-canal sunt în plină desfăşurare

Primarul oraşului: „Reţeaua veche era extrem de alterată, în câţiva ani făcându-se imposibilă furnizarea acestor servicii către populaţie!”

Lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare din oraşul Bălan au demarat la sfârşitul lunii aprilie şi în momentul de faţă sunt în plină desfăşurare, fiind finanţate din fonduri guvernamentale. Reţeaua de apă şi canalizare a oraşului este veche de aproximativ 60 de ani şi avea probleme majore, în sensul că existau pierderi de apă şi întreruperi ale alimentării cu apă. Investiţia este una dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani.

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat că este pentru prima dată în istoria localităţii când se intervine cu extinderea sistemului de apă-canal pe unele străzi marginale din oraş. Este vorba de străzile: Aluniş, 1 Iunie, Cerbului, Fagul Cetăţii, Izvoarelor, Lungă, Mică, Minei, Murelor, Nouă, Pârâul Fierarilor, Revendica, Tarcăului. De asemenea, se lucrează şi la reabilitarea şi modernizarea reţelei de pe strada 1 Decembrie, drumul principal al oraşului.

„Vom executa lucrări de reabilitare şi extindere a reţelei de alimentare cu apă, pe o lungime totală de circa 7.637 m, se vor realiza 250 cămine de branşament la apă, lucrări de reabilitare şi extindere a reţelei de canalizare pe o lungime de 8.254 m, se vor monta 202 bucăţi cămine vane canalizare, 215 cămine de racord. Se va extinde reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare şi se vor construi 28 cămine de intervenţie, 4 staţii de pompare apă potabilă şi 2 staţii pompare ape uzate menajere. Totodată, proiectul prevede o staţie de epurare modulară şi reabilitarea staţiei de tratare”, a spus primarul.

Autorităţile publice locale atrag atenţia că lucrările de şantier pot avea un impact negativ asupra populaţiei din zona respectivă, „dar astfel de investiţii se fac în beneficiul nostru, al tuturor!”. „Probabilitatea apariţiei avariilor ulterioare la reţeaua de alimentare cu apă va fi redusă. După reabilitarea reţelelor subterane, în zona respectivă se vor reamenaja străzile şi trotuarele.

Este important ca cetăţenii să înţeleagă că inconvenientele sunt temporare, iar scopul final este să avem o reţea funcţională, fără pierderi şi care să asigure o apă de calitate pentru fiecare dintre noi. Trebuie spus şi că reţeaua veche era extrem de alterată, în câţiva ani devenea imposibilă furnizarea acestor servicii către populaţie! Pentru buna desfăşurare a lucrărilor şi evitarea unor incidente recomandăm şoferilor să parcheze maşinile pe străzile alăturate celor pe care se desfăşoară lucrările, iar pietonilor să traverseze doar pe podeţele special amenajate, pe străzile în lucru”, a spus Gheorghe Iojiban.

Proiectul „Reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare, reabilitarea staţiei de tratare şi a staţiei de epurare în oraşul Bălan” este finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, contractul fiind semnat în urmă cu aproximativ un an.

Valoarea totală a proiectului este de 13.434.792 lei, din care 11.491.749 lei sunt fonduri nerambursabile şi 1.943.043 lei sunt fonduri asigurate din bugetul local al oraşului Bălan. Proiectul are ca termen de finalizare o perioadă de doi ani, dar primarul şi-a exprimat speranţa ca acesta să se finalizeze chiar în acest an.

∗∗∗

În context, Gheorghe Iojiban a precizat că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Harghita a reieşit că anul acesta se va realiza inclusiv asfaltarea integrală a drumului principal, după ce se încheie lucrările de apă-canal pe traseul principal. Mai întâi însă trebuie să se deruleze licitaţiile publice pentru contractarea constructorului.

Până când se va reuşi asfaltarea integrală, a spus edilul, în această săptămână se efectuează reparaţii provizorii pe str. 1 Decembrie, pentru acoperirea gropilor, deoarece este nevoie urgentă de această intervenţie. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.