Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sfinţi români şi străromâni: Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Religie » Sfinţi români şi străromâni: Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului
Sfinţi români şi străromâni: Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului

Sfinţi români şi străromâni: Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului

În anul 1596, la Suceava, se naşte Petru Movilă, fiu al lui Simion Movilă şi al soţiei acesteia, Marghita, care mai târziu intră în cinul monahal cu numele de Melania. Tatăl său a fost domnitor al Ţării Româneşti, având ca fraţi pe Ieremia Movilă, domn al Moldovei între anii 1595-1606 şi pe Gheorghe Movilă, viitorul mitropolit al Moldovei.

După moartea tatălui său, împreună cu familia, Petru Movilă se mută definitiv în Polonia. Studiul şi-l începe din familie, apoi la Şcoala „Frăţiei” ortodoxe din Lvov şi la Academia Zamoiska din Zamosc. La această şcoală studiază limbile latină, greacă, slavonă şi polonă pe lângă disciplinele din vremea respectivă, gramatica, poetica, retorica, dialectica, teologia. A învăţat să mânuiască armele participând la două lupte ale polonilor împotriva turcilor, la Ţuţora (1610) şi Hotin (1622).

După anul 1625, Petru Movilă, datorită unei chemări lăuntrice şi a îndrumărilor arhimandritului Zaharia Kopâstenski, stareţul Mănăstirii Pecerska, este tuns în monahism, apoi în toamna anului 1627, la vârsta de 31 de ani, este ales egumen al mănăstirii.

În cei cinci ani în care a fost egumen a depus o activitate importantă, deoarece în acea perioadă situaţia ortodoxiei era tulbure datorită încercărilor de catolicizare a nobilimii. Prestigiul cultural şi bisericesc al mănăstirii a fost ridicat, a restaurat mănăstirile şi peşterile în care se aflau sfinte moaşte şi a continuat lucrările tipografice a înaintaşilor săi, tipărind astfel multe cărţi care apărau ortodoxia de prozelitismul catolic.

Înfiinţează un colegiu la Lavra Pecerska, apoi la Mănăstirea Bratska, unde apare ulterior vestita Academie Duhovnicească de la Kiev în anul 1633. Semnează la 16 august 1628 declaraţiile Sinodului Eclesiastic de la Kiev, în care erau condamnaţi clericii care au aderat la Uniaţia din 1596. A sprijinit alegerea ca rege al Poloniei a lui Wladislav I, în 1632, care a recunoscut drepturile eparhiilor ortodoxe din Mitropolia Kievului şi a menţinut „Frăţiile Ortodoxe”.

După 13 ani de păstorire, mitropolitul Petru Movilă trece la cele veşnice, fiind îngropat în biserica mare a Mănăstirii Pecerska, averea sa lăsând-o pentru refacerea Colegiului de la Kiev, Catedralei Sfânta Sofia, Mănăstirii Pecerska şi azilului de bătrâni.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în şedinţa sa de lucru din 12-13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, la 22 decembrie, urmând să fie înscris în calendar în această zi, înaintea Sfintei Marei Muceniţe Anastasia şi a Sfinţilor Mucenici Hrisogon şi Teodota.

Consilier comunicaţii media,
Alexandru Moroianu

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.