Beny Steinmetz, omul de afaceri din spatele proiectului Roşia Montană, a fost arestat în Israel | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » (Inter)Național » Beny Steinmetz, omul de afaceri din spatele proiectului Roşia Montană, a fost arestat în Israel
Beny Steinmetz, omul de afaceri din spatele proiectului Roşia Montană, a fost arestat în Israel

Beny Steinmetz, omul de afaceri din spatele proiectului Roşia Montană, a fost arestat în Israel

Poliţia israeliană l-a arestat pentru interogare pe Beny Steinmetz (foto), unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, într-o anchetă iniţiată de Guvernul din Guineea, pentru fapte de corupţie, a anunţat compania sa, BSG Resources (BSGR), cel mai important acţionar în proiectul aurifer de la Roşia Montană.

Omul de afaceri israelian este cercetat în ţara noastră în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

În dosarul în care a fost reţinut, Steinmetz şi alţi israelieni, majoritatea care locuiesc în străinătate, sunt suspectaţi că au plătit zeci de milioane de dolari mită unor înalţi oficiali din Guineea, în cadrul proiectului Simandou.

Acest proiect de 20 de miliarde de dolari a fost, la un moment dat, unul dintre cele mai importante de minerit din lume. S-a aflat în centrul unei lupte de putere de aproape un deceniu, atrăgând unele dintre cele mai mari companii de minerit din lume, dar şi consilieri influenţi, printre care investitorul George Soros şi fostul premier britanic Tony Blair.

Omul de afaceri Beny Steinmetz este vizat şi de anchetatorii români. În 18 mai, el a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

„Benjamin Steinmetz, 60 de ani, este unul dintre cei mai bogaţi pământeni. Cu o avere de peste două miliarde de dolari, este considerat cel mai avut om din Israel”, scria în aprilie, la scurt timp după emiterea mandatului de arestare, Rise Project.

Omul de afaceri este însă mai cunoscut în România pentru implicarea în scandalul Roşia Montană, una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), fiind cel mai important acţionar din proiectul aurifer.

De altfel, BSGR, alături de ceilalţi acţionari, a dat în judecată statul român la curtea de arbitraj din Washington, unde poate cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Dacă va câştiga, fiecare român va trebui să-i plătească lui Steinmetz o sumă consistentă de bani, remarcau jurnaliştii de la Rise Project.

Conform informaţiilor scurse din Panama, Rise Project a descoperit documente care arată că aceeaşi firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roşia Montană, BSGR, a jucat un rol important în alt scandal care a zguduit economia României, afacerile ţesute în jurul rafinăriilor RAFO Oneşti şi Dărmăneşti, mamuţi industriali al căror colaps a lăsat pe drumuri mii de oameni. (Ziare.com)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.