Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc: Actori locali din domeniul turismului, la o primă întâlnire în cadrul proiectului RuralGrowth | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Miercurea-Ciuc: Actori locali din domeniul turismului, la o primă întâlnire în cadrul proiectului RuralGrowth
Miercurea-Ciuc: Actori locali din domeniul turismului, la o primă întâlnire în cadrul proiectului RuralGrowth

Miercurea-Ciuc: Actori locali din domeniul turismului, la o primă întâlnire în cadrul proiectului RuralGrowth

Consiliul Judeţean Harghita este partener într-un proiect internaţional care îşi propune îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor în sectorul economic aferent turismului rural

Consiliul Judeţean Harghita este partener, alături de entităţi din mai multe ţări, în cadrul unui proiect care are ca obiectiv „îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor în sectorul economic aferent turismului rural, îmbunătăţirea politicilor legate de dezvoltarea IMM-urilor, prin sprijinirea adoptării unor soluţii inovatoare ecologice”. Proiectul se numeşte RuralGrowth („RuralGrowth – increasing competitiveness of SMEs in the rural visitor economy sector” – „Creştere înregistrată în regiunea rurală – îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor în sectorul economic aferent turismului rural”) şi este finanţat prin Programul Interreg Europe.

În cadrul acestui proiect, ieri, la sediul Consiliului Judeţean din Miercurea-Ciuc a avut loc o primă întâlnire a grupului actorilor locali din judeţul Harghita, la care au participat în jur de 12 reprezentanţi ai IMM-urilor, asociaţiilor din domeniul turismului, autorităţilor publice locale şi judeţene.

În deschiderea întâlnirii, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a arătat că scopul instituţiei este ca în judeţ „să se înfiinţeze locuri de muncă bine plătite. Deci să generăm venituri în această regiune şi pentru asta încercăm să găsim soluţii”. „Au fost realizate foarte multe investiţii în domeniul turismului, iar lunar peste 100 de oameni sunt plătiţi din fonduri publice pentru a oferi servicii, consultanţă pentru toţi agenţii economici, dar eu cred că mai avem multe de făcut până să poată fi cuantificată această activitate”, a spus Borboly Csaba.

Preşedintele Consiliului Judeţean consideră „că misiunea cea mai importantă a acestui proiect este să încerce să vadă care sunt cele mai bune practici care în alte locuri au fost deja implementate şi pot fi adaptate în funcţie de posibilităţile din judeţul Harghita”.

Borboly Csaba a mai spus că CJ Harghita trebuie să se axeze pe ideea că toţi actorii din domeniul turistic trebuie să conlucreze mai bine, să existe o bază de date comună privind locurile de cazare din judeţ. Acesta mai e de părere că atunci are rost realizarea proiectelor din domeniul turismului, de exemplu, din Munţii Harghita, Călimani sau din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş ori „atunci va funcţiona wellness-ul de la Borsec şi va atrage zilnic 2.000 de oameni, sau atunci merită să avem pârtii de schi când vom conlucra mai intens”. „Şi aici eu cred că experienţa este binevenită, iar echipa de proiect are o atribuţie să ajute cumva acest domeniu. Acest proiect aduce cunoştinţe. Deci nu va fi investiţie, ci cunoştinţe. Este la fel de necesar ca şi celelalte proiecte prin care se fac investiţii”, a spus şeful CJ.

Acesta a mai precizat că la întâlnirile din cadrul proiectului, care va dura cinci ani, sunt aşteptaţi reprezentanţii fiecărei localităţi, a entităţilor şi asociaţiilor din judeţ, iar la final agenţii economici care au activitate în turism să ajungă „să fie prieteni, colaboratori, colegi şi parteneri în acest domeniu”.

 Parteneri în proiect, alături de CJ Harghita, sunt entităţi din Olanda, Finlanda, Italia, Spania, Marea Britanie

În cadrul întâlnirii, managerul de proiect, Farkas Enikő, a făcut o scurtă prezentare a activităţilor şi rezultatelor ce se urmăresc a fi atinse. În primul rând, aceasta a spus că proiectul a fost depus la sfârşitul lunii iulie 2015, în cadrul Programului Interreg Europe, iar la finalul acestei veri a fost încheiat contractul de finanţare.

Ceilalţi parteneri ai acestui proiect sunt: regiunea Drenthe din Olanda (unde în 21-24 noiembrie a avut loc prima întâlnire a partenerilor din proiect); Savonlinna Business Service SRL din Finlanda (aici, la sfârşitul lunii martie, va fi următoarea întâlnire a partenerilor); Consorţiul Delta 2000 din Italia; oraşul Medina del Campo din Spania; Universitatea Newcastle din Marea Britanie (care „participă în calitate de coordonator de specialitate, una dintre sarcini este să viziteze fiecare regiune parteneră şi vor căuta soluţii comune la problemele semnalate din regiunile partenere”, în Harghita urmând să vină pe 26 ianuarie 2017, la întâlnire fiind aşteptaţi şi actorii din domeniul turismului din judeţ).

Bugetul total al proiectului este de 1.704.948 euro, care se împart între ţările partenere. Pentru judeţul Harghita sunt alocaţi 123.000 de euro, iar contribuţia proprie a CJ Harghita este de 2.442 euro. Durata proiectului este de 5 ani.

În cadrul proiectului, semestrial vor avea loc întâlniri în diferite ţări partenere, iar în cadrul acestora se vor organiza ateliere de lucru.

„Totodată, o altă activitate, care trebuie să fie şi obiectivul şi rezultatul proiectului, este elaborarea unui plan de acţiune pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor din domeniul turismului, respectiv managementul eficient al acestora. Deci colectarea de date şi analizarea acestora şi, totodată, trebuie formulate propuneri pentru îmbunătăţirea instrumentelor politice regionale prin care putem uşura posibilităţile de obţinere de finanţare din proiecte a întreprinderilor mici şi mijlocii”, a spus Farkas Enikő.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost prezentarea rezultatelor întâlnirii partenerilor proiectului, care a avut loc în Olanda, în perioada 21-24 noiembrie, realizată de către Cilip Árpád, asistent manager de proiect. Acesta a punctat că judeţul Harghita are mult mai multe atracţii naturale decât partenerii, însă „nu reuşim să le valorificăm corespunzător”.

Printre problemele principale ale turismului din judeţ semnalate de participanţii la această întâlnire s-au numărat infrastructura (drumurile proaste, distanţa mare până la aeroportul din Târgu-Mureş etc.), lipsa utilităţilor, dar şi faptul că tinerii pleacă din sate, lucru ce afectează turismul rural etc. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.