Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărmaş: Muniţie neexplodată din al Doilea Război Mondial, descoperită în curtea unei case | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Sărmaş: Muniţie neexplodată din al Doilea Război Mondial, descoperită în curtea unei case
Sărmaş: Muniţie neexplodată din al Doilea Război Mondial, descoperită în curtea unei case

Sărmaş: Muniţie neexplodată din al Doilea Război Mondial, descoperită în curtea unei case

Trei bombe de aruncător calibru 82 mm au fost descoperite, ieri, în curtea unei case din comuna Sărmaş, la faţa locului fiind chemată echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita pentru a fi ridicată muniţia.

Purtătorul de cuvânt al ISU „Oltul”, Alina Ciubotariu, a declarat că printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 o femeie a anunţat că, în timp ce se efectuau lucrări de canalizare în curtea unei locuinţe din Sărmaş, s-au descoperit cele trei elemente de muniţie. Echipa pirotehnică a inspectoratului a identificat cele trei bombe de aruncător calibru 82 mm, apoi a executat misiunea de ridicare, transportare şi depozitare în vederea distrugerii ulterioare. Muniţia descoperită a rămas din cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit sursei citate, este prima misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată în acest an. Anul trecut, specialiştii ISU „Oltul” au executat 15 astfel de misiuni şi una de distrugere muniţie asanată.

Ce trebuie făcut în cazul în care descoperiţi muniţie neexplodată

ISU „Oltul” Harghita reaminteşte cetăţenilor care descoperă elemente de muniţie neexplodată că, pentru prevenirea accidentelor cauzate de acestea, se interzic următoarele: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.

Persoanele care descoperă întâmplător elemente de muniţie neexplodată trebuie să anunţe imediat organele de poliţie sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.