Premieră pentru judeţul Harghita: despăgubiri pentru proprietarii pădurilor aflate în arii naturale protejate | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Premieră pentru judeţul Harghita: despăgubiri pentru proprietarii pădurilor aflate în arii naturale protejate
Premieră pentru judeţul Harghita: despăgubiri pentru proprietarii pădurilor aflate în arii naturale protejate

Premieră pentru judeţul Harghita: despăgubiri pentru proprietarii pădurilor aflate în arii naturale protejate

Mai mulţi proprietari ai pădurilor aflate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, dar şi în situri Natura 2000 au primit despăgubiri de la stat, după ce două dintre composesoratele care administrează aceste suprafeţe au acţionat în instanţă Ministerul Mediului şi Ministerul Apelor şi Pădurilor şi au câştigat procesul.

Preşedintele Composesoratului Sândominic, László Lajos, a declarat ieri că acest composesorat deţine 565 de hectare de pădure în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş şi alte 1.100 de hectare în siturile Natura 2000, iar proprietarii nu pot exploata aceste suprafeţe şi nu au primit nici compensaţii, chiar dacă există o prevedere legală din anul 2007.

Drept urmare, în anul 2015, composesoratul a acţionat în instanţă Ministerul Mediului şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, prima decizie definitivă favorabilă fiind dată la finele lui 2017.

László Lajos a spus că s-au solicitat despăgubiri „argumentate” pentru fiecare an, începând din 2007, până acum fiind câştigate procesele pentru primii doi ani, respectiv 2007 şi 2008, sumele acordate fiind de circa 310.000 lei pe an.

Potrivit sursei citate, exista o mare nemulţumire în rândul oamenilor şi era un „neajuns” şi pentru composesorat, care trebuia să întreţină pădurile şi să achite contravaloarea pazei către ocoalele silvice.

Banii urmează să fie împărţiţi între composesorat şi proprietarii de păduri.

Composesoratul Gheorgheni este un alt organism de acest gen care a solicitat în instanţă despăgubiri şi a primit, pentru perioada 2007-2009, suma de 1.800.000 lei, procesele pentru ceilalţi ani aflându-se pe rol.

Preşedintele Composesoratului Gheorgheni, Bíró Árpád, a declarat că acţiunea în instanţă a vizat 858 de hectare incluse în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, „de unde nu se poate exploata”, la care se adaugă o suprafaţă de aproape 650 de hectare de „păduri cu rol principal de protecţie, unde există restricţii referitoare la exploatare”.

Bíró Árpád a explicat că, potrivit legii, în fiecare an s-au depus solicitări pentru acordarea de compensaţii, dar de fiecare dată se găseau diverse motive pentru ca oamenii să nu primească banii.

„Este un succes, pentru că exista bază legislativă, numai că se găseau anumite portiţe şi excepţii ca să ne scoată de la plată”, a spus Bíró Árpád.

Acesta a adăugat că banii vor fi folosiţi, o parte pentru administrare, pentru împăduriri şi îngrijirea pădurilor, iar o parte se vor acorda proprietarilor, sub formă de dividente.

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a salutat acest demers, punctând faptul că până acum „frustrarea proprietarilor a fost mare, întrucât nu puteau să se folosească economic de proprietatea lor”, iar după acordarea despăgubirilor colaborarea cu ei va fi mai bună.

„Suntem mulţumiţi şi noi, pentru că tot timpul era o amărăciune în relaţia noastră, mai ales că există un act normativ prin care se putea acorda despăgubiri”, a declarat Hegyi Barna.

Şi alte composesorate din judeţ, atât cele care au păduri în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, cât şi cele care deţin suprafeţe forestiere în alte arii protejate au început demersuri în instanţă pentru acordarea de despăgubiri. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.