Mâine demarează Programul Rabla 2018 | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Societate » Mâine demarează Programul Rabla 2018
Mâine demarează Programul Rabla 2018

Mâine demarează Programul Rabla 2018

  • În acest an, banii puşi la dispoziţie de către statul român depăşesc 130 de milioane de lei, reducerea pentru o maşină pornind de la 6.500 de lei
  • Cu o singură staţie de încărcare, în 2017, MIDA Miercurea Ciuc a vândut o maşină electrică

Joi va debuta Programul Rabla, prin care se acordă reduceri importante deţinătorilor de maşini vechi şi care doresc să-şi achiziţioneze altele noi. Primele de casare pornesc de la 6.500 de lei pentru maşinile clasice şi ajung la 45.000 de lei pentru cele electrice.

Directorul general al MIDA Miercurea Ciuc, Daniel Crăciun, spunea că în acest an programul va debuta pe 18 martie şi va dura până la sfârşitul lunii noiembrie, iar de el pot beneficia atât persoane fizice, cât şi juridice. Chiar dacă perioada de desfăşurare este mare, el recomanda ca cei interesaţi de program să-şi depună documentele cât mai repede, pentru că, spre deosebire de anul trecut, fondurile alocate sunt mai mici şi se aplică principiul primul venit – primul servit. În ceea ce privesc fondurile alocate pentru acest an, Daniel Crăciun amintea că statul român pune la dispoziţie 133 de milioane de lei, din care 113 milioane pentru persoane fizice şi 20 de milioane pentru persoane juridice.

„Trebuie reţinut că sunt eligibile persoanele juridice care nu au datorii la fondul de mediu sau la primării şi care au în cadrul societăţii o maşină care este înmatriculată de cel puţin 8 ani în România (dacă nu are 8 ani de când a fost înmatriculată în România, chiar dacă are o vârstă mai mare, maşina nu va putea fi inclusă în program)”, arăta directorul MIDA.

Acesta a mai adăugat că nu este nevoie ca maşina să aibă şi ITP valabilă.

„Trebuie reţinut că, dacă doresc maşini din gama Dacia – Renault – Nissan, clienţii, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, trebuie să ia legătura cu MIDA – spunea Daniel Crăciun – pentru că noi suntem certificaţi pentru a înlesni achiziţia acestora atât din punct de vedere al pregătirii documentelor, cât şi al alegerii modelelor, deoarece sunt unele modele care nu intră în programul REMAT, existând o reglementare privind emisiile poluante care trebuie să fie sub 130 de grame (dioxid de carbon). Noi punem la dispoziţie şi ajutorul pentru pregătirea documentelor, cât şi predarea maşinii uzate, deoarece cele mai multe nu pot circula pe drumurile publice, fiind imobilizate; acest serviciu îl oferim cu titlu gratuit în vederea predării la REMAT. Astfel clientul beneficiază de tot pachetul achiziţiei normale.

Venim şi cu partea de finanţare, deoarece majoritatea clienţilor poate nu beneficiază de suma integrală de plată. Venim cu programe de avans mic: de la 15% pentru persoane juridice şi 5% pentru persoane fizice”.

În ceea ce priveşte sumele alocate, pentru maşinile cu emisii cuprinse între 98 şi 130 de grame, prima de casare este de 6.500 de lei, iar în cazul celor cu emisii de sub 98 de grame, se acordă un eco-bonus de 1.000 de lei, astfel că prima de casare se ridică la 7.500 de lei.

Referindu-se la oferta MIDA Miercurea Ciuc, András Szabolcs, şef vânzări Dacia, spunea că cea mai ieftină variantă este Loganul, preţul de pornire în cadrul programului Rabla fiind de 5.550 de euro, cu TVA, pentru varianta fără aer condiţionat; pentru o variantă mult mai bine dotată (cu aer condiţionat, proiectoare ceaţă, închidere centralizată), preţul este de 6.480 de euro, cu TVA.

Complementar acestui program, MIDA oferă şi un serviciu de buy back pentru maşini aflate în stare bună de funcţionare şi cu vârsta în jurul a 6 ani.

Maşinile electrice în judeţul nostru

Referindu-se la maşinile electrice, Daniel Crăciun arăta că anul trecut, MIDA a vândut un Renault Zoe, iar pentru acest an mai există o solicitare pentru un astfel de autovehicul, fiind convins că încetul cu încetul maşinile electrice vor prinde teren şi la noi în judeţ.

Dar până să vedem mai multe maşini pe drumurile harghitene, e de menţionat faptul că în prezent, în Harghita există o singură staţie de încărcare, situată la Mădăraş. Totuşi, asta nu ar trebui să-i descurajeze pe doritori, pentru că, momentan, aceste maşini pot fi încărcate şi în spaţiu privat, adică la o priză normală, chiar dacă timpul este mai mare.

∗∗∗

Anul trecut, în cadrul Programului Rabla, MIDA Miercurea Ciuc a avut aproximativ 250 de clienţi, existând speranţa că acest număr va fi atins şi în 2018.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.