HANDBAL: La doi paşi de vdetele Europei | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Sport » HANDBAL: La doi paşi de vdetele Europei
HANDBAL: La doi paşi de vdetele Europei

HANDBAL: La doi paşi de vdetele Europei

Sâmbătă, 14 octombrie, în miezul zilei, Sala Sporturilor „Dumitru Popescu-Colibaşi” din Braşov clocotea pur şi simplu, fiind ocupat până şi ultimul din cele 1600 de locuri. Tobe, instrumente de suflat, chiar şi celebrele vuvuzele sud-africane concurau la crearea unei atmosfere incredibile. Evenimentul care a produs o asemenea efervescenţă era meciul de handbal feminin dintre echipa locală Corona şi CSM Bucureşti, în urmă cu un an şi câteva luni campioană a Europei, acum angajată deschis întru repetarea performanţei.

Pentru cei în necunoştinţă de cauză, raportul de forţe părea complet inegal: echipa bucureşteană are în lot pe Cristina Neagu, de trei ori cea mai bună jucătoare a lumii, pe Marit Frafjord, campioană olimpică, mondială şi europeană cu echipa Norvegiei, pe Isabelle Gulden, cea mai bună jucătoare a Europenelor de acum trei ani, pe Amanda Kurtovic, altă jucătoare de bază în echipa Norvegiei, cu un palmares incredibil, pe Paula Ungureanu  şi Jelena Grubisic, două din cele mai bune portăriţe din lume, pe Oana Manea nu odată cel mai bun pivot al unor competiţii de nivel mondial. Şi lista ar putea continua, cu Majda Mehmedovic, Line Jorgensen, Nathalie Hagman, Gnonsiane Niombla, Iulia Curea şi alte câteva jucătoare de o valoare de excepţie.

Corona nu are, la această oră, nici o jucătoare străină dar, parcurgând lotul, găseşti aproape numai componente actuale, sau într-un timp nu prea îndepărtat, ale loturilor naţionale: Eliza Buceschi, Laura Chiper, Georgiana Ciuciulete, Cynthia Tomescu, Bianca Tiron, Laura Popa, Marilena Neagu, Daciana Hosu sau marea speranţă a handbalului românesc, Sorina Tîrcă 18 ani, fiica Marianei Tîrcă, jucătoare şi antrenoare emblematică a handbalului românesc.

Corona mai avea un atu: la cârma formaţiei braşovene este antrenorul Costică Buceschi, cel care, în campionatul trecut, pe când antrena pe Dunărea Brăila, a provocat singura înfrângere, în competiţia internă,  bucureştencelor.

De subliniat însă, lucru care ne-a impresionat cel mai mult, că publicul din sală n-a făcut nimic spre a diminua cumva prestaţia bucureştencelor. Dimpotrivă, la prezentarea formaţiilor, jucătoarele de la CSM au fost primite cu aceleaşi ropote puternice de aplauze ca şi cele adresate handbalistelor de la Corona, cu un plus de intensitate pentru Cristina Neagu, Paula Ungureanu, Oana Manea, Iulia Curea, Bianca Bazaliu şi celelalte românce din lot.

Aflându-mă foarte aproape de jumătatea de teren unde erau jucătoarele de la CSM, am putut urmări îndeaproape încălzirea echipei bucureştene. Cu precizarea că ea a fost condusă de secundul Adrian Vasile, antrenorul principal, daneza Helle Thomsen stând liniştită pe bancă. Atunci când a început, însă, meciul, Helle s-a transformat imediat, trăind cu intensitate partida, fiind gata parcă să intre, din moment în moment, în teren.

Încălzirea a început cu mişcări gimnastice ale braţelor, iniţial mai lente, apoi tot mai rapide. După o vreme au apărut şi mingile şi atunci a început un bombardament infernal al porţii, „ţinte” fiind cele trei portăriţe – Ungureanu, Grubisic şi Alina Iordache.

Concentrarea vedetelor CSM-ului pe faza de încălzire a fost impresionantă, totuşi Paula Ungureanu s-a oprit cîteva zeci de secunde pentru a o saluta şi a-i întinde mâna antrenoarei cu copiii de la Corona, aflată cu învăţăceii în imediata apropiere a trenului. Probabil o fostă parteneră de întrecere.

Meciul a fost, cum era de aşteptat, o cursă de urmărire a braşovencelor, diferenţa devenind intangibilă spre sfârşitul primei reprize. Dacă cele 9 goluri marcate de Cristina Neagu apar ca fireşti, având în vedere faptul că ea e aproape imposibil de ţinut, trebuie subliniată forma cu totul excepţională a Iuliei Curea, autoare a 8 goluri din 9 aruncări!

De partea braşovencelor, cu totul remarcabilă a fost evoluţia Elizei Buceschi, care a luptat pur şi simplu eroic, marcând nu mai puţin de 8 goluri, majoritatea din poziţii foarte grele. O surpriză extrem de agreabilă a fost Andreea Chiricuţă, marcatoare a 6 goluri din 7 aruncări. Păcat că nu are câţiva centimetri în plus. Evoluţie excelentă şi a celei pe care o putem numi „Miss Corona”, Marilena Neagu marcatoare a 4 goluri.

Interesant e faptul că pe rândul din faţa mea stătea d-na Buceschi, mama Elizei şi, evident, soţia antrenorului. Ei bine, pe tot parcursul partidei, nici când Eliza marca, nici atunci când era faultată, d-na Buceschi, la rândul ei antrenoare, nu s-a manifestat în nici un fel. Mai rar aşa sânge rece!

Deşi, în final, diferenţa în favoarea CSM a fost de 11 goluri – cu unul mai puţin decât a încasat Krim Ljubliana! – , publicul a salutat finalul partidei cântând, ceea ce a accentuat impresia că am asistat, de fapt, la un spectacol şi nu la un meci, în care, până la urmă, rezultatul nu e cel mai important lucru.

Un adevărat noroc să participi la asemenea manifestări.

P.S.: La Braşov l-am avut companion pe colegul Liviu Câmpean, căruia îi aparţin fotografiile alăturate.

ŞTEFAN DANCIU

Arhivă foto

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.