Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salonul Internaţional de Artă Fotografică „Best 100” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Salonul Internaţional de Artă Fotografică „Best 100”
Salonul Internaţional de Artă Fotografică „Best 100”

Salonul Internaţional de Artă Fotografică „Best 100”

  •  La această ediţie a Salonului, a III-a, s-au înscris 104 autori din 3 ţări l Din cele 1040 de fotografii, juriul a selectat pentru expoziţie 100 lucrări de la 66 autori l
  • S-a acordat câte o medalie de aur, argint şi bronz AAF, 6 menţiuni şi premiul special al Fotoclubului.
  • Vernisajul expoziţiei are loc astăzi, 16 ianuarie, la ora 18:00, în Aula Liceului de Artă din Miercurea-Ciuc.

 

Nu mai spunem o noutate când vorbim despre arta fotografică pe aceste meleaguri, care are o frumoasă tradiţie şi a atras de-a lungul anilor, prin desele manifestări organizate, numeroşi pasionaţi şi iubitori de frumos. Ediţia Salonului din acest an este o firească continuare a celorlalte două, dovedindu-se faptul că fotografia, meşteşug şi artă, este pasiune şi viziune, care uneşte şi devine un mod de exprimare atât în rândul tinerilor, cât şi al celor experimentaţi.

În faţa lucrărilor de pe simeze, am reflectat la vorbele maestrului care-l sfătuia pe învăţăcel: cea mai importantă lecţie în arta fotografică este ştiinţa învăţării de a vedea. Caută subiectul de care eşti pasionat şi explorează-l, pentru că nu există subiecte fotografice şi nefotografice. Pur şi simplu putem surprinde orice. Aşa că, poposind în acest Salon, şi de această dată, m-am străduit a face diferenţa esenţială între a privi şi a vedea, optând evident pentru a doua variantă. Mi-am mai însuşit, de-a lungul timpului, şi acea „stare”, de-a descoperi în arta fotografică, ca dealtfel şi în cea plastică, setimentele pe care le transmite autorul. Fotografia trebuie să exprime sentimente, să emane lumină, căldură sufletească, expresie.

Arta trebuie să se debaraseze de reguli sau prejudecăţi, lucru valabil şi pentru fotografie. Dacă mai ţinem cont şi de afirmaţia că arta este expresie a imaginaţiei şi nu o reproducere a realităţii  (sculptorul Henry Moore) atunci autorii lucrărilor expuse trebuie „analizaţi” şi sub aspectul cum au fost însuşite acele procedee de armonizare a formelor şi elementelor de limbaj plastic, metoda la care apelează creatorii de imagini când transpun elemente din spaţiul real în cel bidimensional, fotografic.

Luând în considerare că tema, şi în această ediţie a Salonului de Artă, a fost una liberă, autorii au ales un evantai de subiecte care ne invită într-o adevărată poveste /aventură în lumea semnelor, formelor, culorilor, devenim deci, „martori oculari” ai unor expresii vizuale şi mesaje deschise ori enigmatice. Numai autorii ne-ar putea povesti cum au reuşit să realizeze aceste „viziuni”, pentru că fiecare fotografie îşi are propria istorie.

Ne sunt proiectate imaginile unor spaţii şi detalii arhitecturale; spaţii interioare şi exterioare, strada devenind scena unde se derulează „viaţa” cu iureşul ei, în cadre alb-negru şi color, în stiluri proprii, instantanee cu oameni şi gestica lor; peisaje şi natura în descătuşarea ei, surprinsă ca un episod de poveste ce încântă la prima vedere; portrete, ce transmit emoţii, amintiri, detalii despre personalitatea aleasă sau starea de spirit a modelului; „fine art” se detaşeză prin tehnica execuţiei incluzând prelucrările digitale, cu atmosfera lor aparte, cadre din care desprindem imaginaţie, sensibilitate, delicateţe, rafinament. Reţinem pentru privitorii ce vor vizita expoziţia, că fotografia de calitate reiese şi din modul cum compui o imagine, cum îţi fixezi un portret sau o natură statică. Ori cât am stăpâni funcţiile aparatului de fotografiat, un lucru esenţial trebuie avut în vedere, ideile şi mesajul stă în prim plan. La aceste constatări adăugăm o problemă de care este preocupată critica de artă, dar şi unii maeştri fotografi, precum că, în fotografie, ca şi în celelalte arte, dealtfel, totul depinde de starea sufletului şi dispoziţia celui care încearcă să imortalizeze pe peliculă fotografică imagini inedite.

Dr. Nicolae BUCUR

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.