Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rugăciuni şi pentru „fraţii noştri din Moldova şi Ucraina, care astăzi se află în grea suferinţă” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Religie » Rugăciuni şi pentru „fraţii noştri din Moldova şi Ucraina, care astăzi se află în grea suferinţă”
Rugăciuni şi pentru „fraţii noştri din Moldova şi Ucraina, care astăzi se află în grea suferinţă”

Rugăciuni şi pentru „fraţii noştri din Moldova şi Ucraina, care astăzi se află în grea suferinţă”

Hramul Mănăstirii „Sf. Ilie” din Topliţa

Credincioşi din partea de Nord a judeţului, dar şi din alte părţi ale ţării, mulţi îmbrăcaţi în costume populare, au participat, ieri, la slujba oficiată cu ocazia hramului Mănăstirii „Sf. Ilie” din Topliţa, ctitorită de primul patriarh al României, Elie Miron Cristea. O parte dintre cei aproximativ 1.500 de credincioşi au ajuns la mănăstirea din Topliţa încă de duminică, unde au asistat la liturghia din noaptea de duminică spre luni.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei şi a altor trei ierarhi: ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Visarion al Tulcei şi PS Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei.

În cadrul sfintei slujbe, credincioşii s-au rugat pentru sănătatea lor şi a familiilor, pentru recolte bogate, dar şi pentru „fraţii noştri din Moldova şi Ucraina, care astăzi se află în grea suferinţă”. Episcopul Covasnei şi Harghitei a spus că „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este ocrotitorul tuturor celor care călătoresc prin văzduh, iar pentru obştea sfintei mănăstiri este un precursor al monahismului nostru românesc. Mănăstirea din Topliţa este mama duhovnicească a tuturor mănăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei. Iar cler şi popor am înălţat rugăciuni către milostivul Dumnezeu pentru fraţii noştri din Moldova şi Ucraina, care astăzi se află în grea suferinţă şi-L rugăm pe Dumnezeu să pună pace în lume şi binecuvântare în familiile noastre, în societatea noastră românească şi în tot spaţiul nostru românesc”. De altfel, şi în cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, PS Andrei a vorbit, printre altele, despre perioada grea prin care trec românii din Moldova şi Ucraina.

Una dintre credincioasele prezente la liturghie, îmbrăcată în costum popular, a declarat că vine cu mare drag în fiecare an la mănăstire, deoarece sărbătoarea de Sf. Ilie înseamnă foarte mult pentru topliţeni, fiind şi patronul oraşului. „Sărbătoarea de Sf. Ilie înseamnă foarte mult pentru noi, topliţenii, deoarece este patronul oraşului şi nu numai. Este un model pentru noi (…) ştim că Sf. Ilie şi-a petrecut viaţa în pustie şi şi-a dedicat viaţa pentru a-i ajuta pe cei săraci. Astăzi, noi ar trebui să fim mai buni, în special cu cei care vin în zona noastră, să-i primim în casele noastre, să-i ospătăm şi să transmitem mai departe acest obicei, deoarece ar fi păcat să se piardă de-a lungul timpului. Eu aşa am crescut în familia mea, toţi membrii ne îmbrăcam în costum popular şi sper ca şi copiii mei, elevii mei să păstreze tradiţia şi să nu le fie ruşine să se îmbrace în costum popular”, a spus Lucica Cucuet din Topliţa.

La slujba de la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Topliţa au mai participat şi primarul municipiului, Stelu Platon, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, general Marius Giurcă, dar şi participanţii la manifestările cultural-ştiinţifice prilejuite de Zilele „Miron Cristea”, ajunsă la ediţia a XVIII-a.

Mănăstirea de la Topliţa este ctitoria primului patriarh al României, dr. Elie Miron Cristea, a fost ridicată împrejurul casei părinteşti a înaltului prelat şi a fost sfinţită la 21 octombrie 1928. Mănăstirea are şi un muzeu, care adăposteşte o expoziţie permanentă, ce cuprinde un important fond de icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea şi o valoroasă colecţie de icoane pe sticlă, cărţi religioase ortodoxe şi obiecte liturgice.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Imagini de la Hramul Mănăstirii Sf. Ilie 2015.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.