Reacţii ale liderilor politici harghiteni la situaţia de la Ditrău | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 decembrie 2021
Home » Politic » Reacţii ale liderilor politici harghiteni la situaţia de la Ditrău
Reacţii ale liderilor politici harghiteni la situaţia de la Ditrău

Reacţii ale liderilor politici harghiteni la situaţia de la Ditrău

Liderii mai multor formaţiuni politice din Harghita condamnă atitudinea şi manifestările unor cetăţeni din localitatea Ditrău, care sunt nemulţumiţi de prezenţa în comuna lor a doi muncitori din Sri Lanka, şi cer autorităţilor să ia măsuri pentru ca situaţia să nu degenereze.

Preşedintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă: „În Europa secolului XXI, manifestări de genul celor de la Ditrău sunt anacronice. În condiţiile în care un procent semnificativ de cetăţeni români, de toate etniile, emigrează pentru o viaţă mai bună, nu putem să ne comportăm diferit cu muncitorii străini veniţi în Romania. Lipsa forţei de muncă determină firmele din România să apeleze la muncitori străini. Cu toţii ne dorim ca românii să nu mai plece la muncă în alte ţări, unde sunt plătiţi mai bine, unde au condiţii mai bune, ci să rămână alături de familiile lor, în România, muncind aici. Pentru asta e nevoie de investiţii, astfel încât productivitatea să crească, permiţând plata unor salarii atractive pentru români. Aici, un rol important îl are statul, care trebuie să investească masiv în infrastructură, în educaţie, să creeze un mediu economic prietenos”, a declarat Sebastian Buzilă, pentru Agerpres.

Preşedintele PSD Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa: „Este inadmisibil ca într-un stat membru al UE să nu fie respectat dreptul la muncă şi să fie ameninţaţi localnicii care oferă locuinţe pentru muncitori, fie ei şi cetăţeni străini. Condamnăm ferm atitudinea persoanelor care, sub diverse pretexte, incită la ură şi violenţă, încercând să dezinformeze opinia publică, propagând, mai ales în mediul virtual, ideea că muncitorii angajaţi la firma de panificaţie din comuna Ditrău ar fi migranţi”.

PLUS Harghita: „Constatăm cu regret faptul că politicienii din judeţ au intrat într-o tăcere cinică în ceea ce priveşte cazul din Ditrău. Considerăm că nu există nicio justificare pentru a permite astfel de manifestări rasiste şi xenofobe. Acei politicieni harghiteni care de altfel, în alte situaţii s-au arătat vehemenţi în subiectele încălcării drepturilor minorităţilor, în acest caz întârzie să reacţioneze şi să dea un semnal în rândul populaţiei pentru a calma spiritele şi a evita repetarea unor astfel de situaţii.

Soluţia nu este stoparea influxului forţei de muncă legale, ci dezvoltarea regiunii prin atragerea investiţiilor pentru ca localnicii să nu mai plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă mai bun. Avem însă, nevoie de politicieni oneşti şi responsabili pentru a face posibil acest lucru.”

Bende Sándor, deputat UDMR, citat de Agerpres: „Ceea ce s-au întâmplat acolo, părerea mea este că nu este corect, nu e uman, din punct de vedere moral nu este un lucru bun, din punct de vedere creştin, nici atât. Lipsa de toleranţă nu duce nicăieri. (…) Eu spun că trebuie să acţionăm cu calm, trebuie să acţionăm cu spirit uman şi nu cred că acest fenomen, ce se întâmplă acum, este un fenomen care a apărut de pe o zi pe alta. Asta este o consecinţă a unor greşeli din ultimii zece, chiar 20 ani. Putem să punem foarte multe întrebări, poate am sute de întrebări de pus şi nu am răspuns la nicio întrebare. De ce tinerii noştri au plecat din ţară? De ce satele noastre au rămas goale? De ce trebuie să muncească tinerii noştri în alte state şi de ce avem o imensă lipsă de formă umană la locurile de muncă din România? (…) Cert este un singur lucru. Asta este o chestiune în care, dacă asculţi pe toată lumea, toată lumea are dreptate. În acelaşi timp, putem să spunem că toată lumea are de pierdut. Avem de pierdut noi, ca zonă, avem de pierdut oamenii care locuim acolo, reputaţia noastră, reputaţia localităţii şi a oamenilor din zonă. Nu cred că ne defineşte intoleranţa, nu cred! Eu sper că este ceva punctual, este o greşeală şi sper că, încet-încet, oamenii din comuna Ditrău vor înţelege că au luat decizii pripite şi care nu au fost corecte”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.