Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Delegație a FCRCHM la Palatul Victoria | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Delegație a FCRCHM la Palatul Victoria
Delegație a FCRCHM la Palatul Victoria

Delegație a FCRCHM la Palatul Victoria

În data de 30 ianuarie 2020, o delegație a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), a avut o întrevedere cu domnul Ludovic Orban, Prim-ministru al Guvernului României, la Palatul Victoria. În cadrul întrevederii au fost prezentate prioritățile comunităților românești din județele Harghita, Covasna și Mureș din domeniile cultură, învățământ, mass-media, administrație publică locală, infrastructură, precum și cele ale îmbunătățirii conviețuirii interetnice.

Printre problemele aduse în discuție au fost: stoparea scăderii drastice a populației românești din cele trei județe; identificarea unor soluții legislative pentru reprezentarea românilor din zonă în Parlament și în alte organisme centrale; asigurarea finanțării proiectelor cultural-identitare românești și a presei în limba română din cele trei județe ș.a.

Nota cu problemele care au nevoie de sprijinul autorităților publice centrale, pentru a fi rezolvate a cuprins, printre altele, următoarele priorități: în domeniul învățământului și culturii: începerea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a clădirii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și campusul liceal „Octavian Codru Tăslăuanu” din Toplița; demararea lucrărilor de amenajare a Muzeului în aer liber din Voineşti-Covasna, ca secție în cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni; reluarea lucrărilor de construcție la casele de cultură din Covasna și Întorsura Buzăului, în vederea introducerea lor în circuitul public; restaurarea, în regim de urgență, a bisericilor ortodoxe „Sf. Nicolae” din Brețcu, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Vârghiș, monumente istorice; în domeniul infrastructurii: urgentarea refacerii podului feroviar din localitatea Budila, distrus în urma calamităților din anul 2018, în vederea asigurării circulației trenurilor pe ruta Întorsura Buzăului – Hărman – Brașov, pentru facilitarea deplasării și anularea izolării locuitorilor din această zonă de locurile lor de muncă, de centrele administrative și comerciale la care sunt arondați; racordare la reţeaua naţională de gaz metan a Depresiunea Întorsurii Buzăului, judeţul Covasna, şi cea a Topliţei, judeţul Harghita (cele două principale zone cu populaţie românească compactă sunt singurele neracordate la reţeaua naţională de gaz metan, deşi ele sunt cunoscute pentru temperaturile cele mai scăzute din ţară); finalizarea lucrărilor de construcție a sediului Inspectoratului Județean de Poliție al Județului Covasna, din Sfântu Gheorghe; asigurarea finanțării pentru construcția unei noi săli de sport la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, precum şi pentru întreţinerea şi reparaţiile curente necesare; finalizarea modernizării drumului judeţean DJ174A de la DN15 – Bilbor, respectiv asigurarea legăturii DJ174A cu judeţul Suceava, astfel că prin finalizarea acestei investiţii se va realiza legătură directă cu judeţul Suceava, realizându-se o cale de legătură cu cca. 100 km mai scurtă cu nordul Moldovei şi se va crea astfel oportunitatea dezvoltării acestei zone din punct de vedere turistic; finalizarea reabilitării drumului județean Barcani (Sărămaș) – Valea Mare – Boroșneu Mare, asigurând atât legăturile comunitare tradiționale ale zonei, cât și dezvoltarea unei rețele de turism ecumenic; realizarea asfaltării DN13 Barcani – Zagon, care asigură o mai rapidă legătură a locuitorilor din sudul țării cu stațiunea Covasna și cu obiectivele turistice din zona Târgu Secuiesc (Stațiunea Balvanyos, lacul Sfânta Ana) ș.a.

Premierul Ludovic Orban a manifestat deschidere față de problemele ridicate și a arătat disponibilitate față de realizarea acestora.

Domnului  Prim-ministru  Ludovic Orban i-a fost adresată invitația de a vizita județele Covasna, Harghita și Mureș, invitație pe care a acceptat-o cu plăcere.

Delegația FCRCHM a fost formată din Sebastian Buzilă – președinte al Partidului Național Liberal  Harghita, Marian Știopu – președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, dr. Ioan Lăcătușu – director științific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita și prof. dr. Costel Cristian Lazăr – director al Centrului Cultural Toplița.

Biroul de presă al FCRCHM

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.