Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ráduly Róbert şi Szőke Domokos rămân sub control judiciar | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Societate » Ráduly Róbert şi Szőke Domokos rămân sub control judiciar
Ráduly Róbert şi Szőke Domokos rămân sub control judiciar

Ráduly Róbert şi Szőke Domokos rămân sub control judiciar

 Instanţa a admis în parte excepţiile formulate de cei doi la ultima înfăţişare şi a exclus mai multe probe administrate de procurori

Tribunalul Harghita a decis, miercuri, menţinerea măsurii controlului judiciar dispus faţă de fostul primar al municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán , şi a viceprimarului suspendat Szőke Domokos, trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. De asemenea, în urma acestei hotărâri, în continuare Szőke Domokos nu îşi poate exercita atribuţiile de viceprimar. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Aceeaşi instanţă a admis în parte, ieri, excepţiile formulate de avocaţii celor doi inculpaţi la ultima înfăţişare, din 14 septembrie a.c., şi a dispus excluderea mai multor probe administrate de procurori împotriva lor, potrivit soluţiei pe scurt. Printre probele eliminate sunt şi unele procese verbale care conţin interceptări ale celor doi. Instanţa „dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorul care a întocmit rechizitoriul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Harghita dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată”, se arată în soluţia pe scurt.

La ultima înfăţişare în faţa instanţei, avocaţii fostului primar şi al viceprimarului suspendat au susţinut că unele interceptări s-au făcut fără respectarea prevederilor legale, iar mai multe declaraţii de martor au fost luate în afara cadrului procesual, cu încălcarea dreptului la apărare a inculpatului. Totodată, apărătorii celor doi au solicitat remedierea neregularităţilor din rechizitoriu şi eliminarea acelor probe despre care susţineau că au fost nelegal administrate.

Fostul primar Ráduly Róbert-Kálmán şi viceprimarul suspendat Szőke Domokos au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în luna iunie. Potrivit unui comunicat al DNA, Ráduly Róbert-Kálmán este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni) şi conflict de interese, iar Szőke Domokos este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Printre acuzaţiile aduse fostului primar al municipiului Miercurea-Ciuc este şi aceea că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de edil, a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea-Ciuc a Universităţii „Sapientia”. Conform DNA, acest lucru s-a produs şi ca urmare a relaţiilor existente între Ráduly Róbert-Kálmán şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii respective.

De asemenea, potrivit sursei citate, în perioada 2007-2011, Ráduly Róbert-Kálmán şi Szőke Domokos au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.