Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Patru lupi au intrat în gospodăria unui localnic din comuna Feliceni şi i-au ucis 13 oi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Patru lupi au intrat în gospodăria unui localnic din comuna Feliceni şi i-au ucis 13 oi
Patru lupi au intrat în gospodăria unui localnic din comuna Feliceni şi i-au ucis 13 oi

Patru lupi au intrat în gospodăria unui localnic din comuna Feliceni şi i-au ucis 13 oi

Patru lupi au intrat în gospodăria unui localnic din comuna Feliceni şi i-au ucis toate cele 13 oi aflate în ţarc, oamenii susţinând că nu s-a mai întâmplat niciodată ca lupii să intre în comună şi să se apropie atât de mult de casele lor.

Biró Gábor povesteşte că în noaptea de marţi spre miercuri a auzit zgomot în gospodărie, a ieşit afară şi a văzut patru umbre, dar fiind întuneric nu şi-a dat seama ce s-a întâmplat. Abia dimineaţa a văzut că toate cele 13 oi din ţarc i-au fost ucise, iar patru dintre ele au fost luate de lupi, cadavrele fiind găsite în apropiere. Gospodăria bărbatului se află la marginea localităţii Feliceni, dar zona forestieră este situată la o depărtare de câţiva kilometri.

O comisie constituită la nivelul Primăriei Feliceni, din care fac parte şi angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic, a stabilit că valoarea pagubelor produse de cei patru lupi se ridică la 5.000 lei.

Ciobanii povestesc că în fiecare an înregistrează pagube în rândul animalelor, provocate de urşi sau lupi, dar este pentru prima dată când sălbăticiunile se apropie de casele lor şi le intră în gospodării. Ei se plâng de faptul că procedurile pentru întocmirea documentaţiei pentru despăgubire sunt destul de complicate şi, de multe ori, preferă să renunţe şi să rămână în pierdere.

Specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita spun că, în această perioadă, turmele de oi au plecat de pe păşunile de munte şi de aceea lupii se apropie de localităţi, în căutarea hranei.

„Am avut astfel de cazuri în fiecare an, chiar şi în acest an, nu este primul caz ca lupii să atace animale domestice în incinta localităţilor. Acum turmele au coborât de pe păşunile de munte, animalele atacate de lupi sunt lângă sate şi perioada coincide şi cu părăsirea locurile de fătare de către lupi, până acum puii erau mici şi lupii nu se puteau deplasa, dar acum ei urmăresc animalele domestice şi mai apar şi în localităţi”, a explicat Szabó Szilárd, de la APM Harghita, specialist în comportamentul lupilor.

Numărul lupilor din judeţul Harghita este stabil şi, chiar dacă statisticile oficiale arată că în pădurile din judeţ trăiesc 500 de exemplare, Szabó Szilárd consideră că este o cifră supraevaluată, întrucât aria de mişcare a acestor animale este foarte mare şi este dificil să fie numărate cu exactitate.

Datele statistice arată că numărul pagubelor provocate de animalele sălbatice, de la începutul anului, în Harghita, este în scădere faţă de anul trecut, 80% dintre acestea fiind cauzate de urşi. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.