Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Programul Daphne – Ţinutul Verde Văcăreşti | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Programul Daphne – Ţinutul Verde Văcăreşti
Programul Daphne – Ţinutul Verde Văcăreşti

Programul Daphne – Ţinutul Verde Văcăreşti

  • Program finanţat de Fundaţia „Pădurea de Mâine”

Composesoratul Văcăreşti caută în mod constant oportunităţi atât pentru dezvoltare, cât şi pentru a extinde fondurile forestiere pe care le deţine.

Programul Fundaţiei Pădurea de Mâine a reprezentat un prilej favorabil pentru asociaţia composesorală. Datorită acestui program, Composesoratul Văcăreşti a şi reuşit atragerea de fonduri nerambursabile în valoare totală de 292 mii de lei. În completarea acestor fonduri, composesoratul vine cu o contribuţie proprie de 51 mii de lei şi cu un program bogat şi bine stabilit, cu termen de realizare de 12 luni, demarat în luna octombrie 2022.

Detalii despre acest proiect a oferit Szőcs László, preşedintele Composesoratului Văcăreşti.

Programul câştigător este unul mai complex, însă fiecare dintre cele trei capitole serveşte unor scopuri bine definite: extinderea mediului verde şi dezvoltarea spiritului ecologic printr-o educaţie ecologică şi responsabilă faţă de mediul înconjurător.

1. Unul dintre pilonii principali ai programului îl reprezintă împădurirea. Astfel, composesoratul va planta un total de 10.000 de puieţi în pădurea Kőd, în principal pe zonele doborâte de vânt. O mică parte din puieţi sunt foioase – stejar, fag şi paltin, restul fiind de pin veşnic verde.

Conform programului stabilit şi mulţumită voluntariatului localnicilor, în luna noiembrie au fost plantaţi primii 1.000 de puieţi de foioase; este vorba de 400 puieţi de stejar, 400 de fag şi 200 de paltin.

Restul puieţilor vor fi plantaţi vineri, 28 aprilie. Este vorba de o campanie în cadrul căreia se vor planta 10.000 de puieţi în pădurea Kőd, care aparţine satului Văcăreşti. Campania este susţinută în principal de munca voluntară a localnicilor – tineri şi bătrâni – dar şi de participarea activă a grupurilor de elevi de la instituţiile de învăţământ menţionate mai sus.

2. Este foarte important ca generaţiile viitoare să aprecieze pădurea ca pe ceva foarte valoros, să o protejeze, să o dezvolte şi să o extindă. Prin urmare, o parte importantă a programului o reprezintă educarea şi formarea copiilor din şcolile elementare locale. Se vor realiza şi vor fi prezentate/distribuite filme educaţionale, iar în acelaşi timp vor fi organizate în şcoli zile dedicate acestei teme în cadrul cărora elevii pot afla ce este pădurea, cât de valoroasă este pentru noi, cum putem avea grijă de ea şi cum o putem extinde, de exemplu prin împădurire.

Cunoştinţele teoretice acumulate pot fi completate cu experienţă practică, experienţă pe care o pot dobândi atât prin participarea la „Ziua porţilor deschise”, organizată la o pepinieră locală, cât şi prin participarea la campania de plantare de primăvară.

Fodor Zoltán, vicepreşedintele Composesoratului Văcăreşti, preciza că programele educaţionale în şcolile locale au început pe data de 20 aprilie. Directorii şi profesorii şcolilor contactate au fost complet deschişi la programul nostru, astfel în total organizăm sesiuni educaţionale în 10 şcoli din Miercurea-Ciuc şi din satele din împrejurimi.

Sesiunile educative sunt conduse de un expert local în silvicultură, un inginer silvic care este un adevărat expert în păduri. În prima parte a sesiunilor sunt prezentate filme educaţionale pentru a explica cele mai importante aspecte ale pădurilor şi ale împăduririi, dar este prezentată şi munca pepinierelor, precum şi procesul de reproducere a puieţilor.

O parte importantă a sesiunilor educative este partea interactivă, atunci când inginerul silvic lucrează cu elevii pentru a răspunde la întrebări precum: ce putem face pentru a proteja pădurile? Ce instrumente stau la dispoziţia noastră, pentru a contribui la protejarea mediului nostru natural?

Din păcate, programul educativ nu poate ajunge în toate şcolile, dar vestea bună este că în curând toate materialele educaţionale vor fi disponibile online, pe site-ul programului, precum şi pe pagina de Facebook.

3. Al treilea pilon al proiectului vizează realizarea unui traseu tematic forestier. Acest traseu educativ, dotat cu popasuri şi panouri informative, marcat cu indicatoare, va fi de fapt un loc de excursie care oferă cunoştinţe şi informaţii interesante despre pădure, vegetaţie şi faună, printr-o plimbare plăcută. La realizarea traseului forestier urmărim, de asemenea, să acordăm o atenţie deosebită pentru a nu modifica şi a nu perturba deloc mediul natural.

***

Pădurile joacă un rol esenţial în menţinerea echilibrului natural al Pământului, iar noi, oamenii, avem un rol din ce în ce mai important în conservarea şi dezvoltarea pădurilor. Pe de o parte, trebuie să răspundem la efectele negative ale schimbărilor climatice, pe de altă parte, pentru a ţine pasul cu tăierile continue ale copacilor, trebuie să plantăm din ce în ce mai mulţi puieţi. Şi exact acest lucru este ceea ce face Composesoratul Văcăreşti: plantează puieţi, înfiinţează şi regenerează păduri.

Plantarea, precum şi întregul program sunt finanţate de Fundaţia „Pădurea de Mâine”, care contribuie atât cu echipa sa, cât şi cu voluntari.

Dar plantarea unui număr atât de mare de puieţi nu este o sarcină uşoară, astfel composesoratul îi invită pe toţi cei care doresc să participe la campania de plantare să se alăture echipei pentru a contribui la crearea unei noi păduri. Plantarea se va face în gropi făcute deja, iar speciile vor fi în majoritate de răşinoase (molid) şi, într-o rată mult mai mică de foioase. Puieţii de molid sunt crescuţi în containere într-o pepinieră din Văcăreşti şi sunt plantaţi cu rădăcină protejată, ceea ce înseamnă o legătură neîntreruptă a plantei cu solul în care au crescut. Aceşti puieţi au şanse maxime de reuşită chiar şi în cele mai grele condiţii.

În timpul campaniei de plantare se asigură mâncarea şi apa în mijlocul naturii, fiind garantată o experienţă cu adevărat unică pentru participanţi. Crearea unei noi păduri este o experienţă absolut specială.

Provocarea majoră cu care ne confruntăm azi este protejarea pădurilor, care poate fi realizată cel mai bine prin gestionarea durabilă a ecosistemelor forestiere. Aceasta nu este doar o problemă de conservare a naturii, ci şi una de interes social şi economic.

Composesoratul Văcăreşti îşi asumă un rol vital în conservarea şi protejarea mediului înconjurător, prin administrarea terenurilor sale în mod responsabil şi sustenabil. Depune eforturi pentru a crea şi a menţine un echilibru optim între obiectivele economice şi starea naturală a pădurii!

www.daphne.ro

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.