Apariţia neaşteptată | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Opinii » Apariţia neaşteptată
Apariţia neaşteptată

Apariţia neaşteptată

Cronicara ţinutelor dnei Carmen Iohannis semnează cel mai des – pentru posteritate, desigur – Besinica, deşi am dat şi peste o semnătură sadea, Beşinica. Aşa cred că i se spunea şi în localitatea de provenienţă, cu diacritice.

Fie că merge la biserică de mână cu soţul, fie că îl secondează în vizite oficiale sau pur şi simplu turistice, în cronicile dumneaei dna Carmen are întotdeauna „o apariţie neaşteptată”. Logic, putem avea două reprezentări ale acestei expresii: ori dna Carmen nu este aşteptată nicăieri, dar ea totuşi apare, ceea ce-i puţin plauzibil pentru protocolul prezidenţial; sau apare de după paravan, agilă ca un jaguar tânăr, cu pistolul într-o mână şi reportofonul în cealaltă, având şi înregistrarea crimei şi criminalul în cătare, agent 007 – şi apoi ce să mai zicem, dacă avem timp, de pantofi, al căror şiret este superinteligent asortat cu patul armei.

Dacă exemplul de mai sus este plictisitor, mai reproducem câteva sintagme autentice produse de cronicara Besinica: soţia prezidentului român fie are o ţinută neliniştitoare, fie doar aleasă, fie este exemplu de eleganţă, fie face furori, fie este o apariţie virală, iar uneori, e drept mai rar, apariţia este de-a dreptul răvăşitoare.

Dicţionarele româneşti comune fiind epuizate, Besinica s-a oprit aici. Deosebit de sugestiv este adjectivul viral, folosit intens în perioada celebrului SarsCov-2 (când se pare că dna Besinica l-a şi învăţat). Această adecvare adjectiv-situaţie pandemică mondială aproape că este mai reuşită decât asortarea cordonului auriu cu cravata Împăratului Japoniei, despre care aflăm mai jos.

Aflăm cât aflăm, căci dacă citim toate informaţiile oficiale, ştim destul de puţin despre esenţa vizitei româneşti în Asia, în schimb avem toate amănuntele privind efectul inegalabilei Carmen asupra japonezilor. „Aşa cum era de aşteptat, apariţia Primei Doamne a României a fost cea care a atras atenţia”, relatează Besinica. Înţelegem de aici că pe Împărăteasa Masako n-a băgat-o nimeni în seamă, iar cei doi oficiali, Majestatea Sa Naruhito şi Preşedintele României, n-au contat absolut deloc. Plus că e greu de spus a cui atenţie a fost atrasă, din moment ce singura persoană prezentă la debutul întâlnirii era fotograful Curţii Imperiale Japoneze, care a făcut o poză tehnic perfectă, neutră şi oficială, ca toate de acest fel. Nu a făcut una specială doamnei Carmen, ca să doarmă japonezii cu ea sub pernă.

Cu privire la acest moment oficial dna Besinica scrie că dl Iohannis „a ţinut morţiş să imortalizeze momentul şi să distribuie câteva fotografii”. Toată lumea ştie că dl Iohannis poate comite foarte multe lucruri – dar să imortalizeze momentul oficial în care şi dânsul e în poză de-a dreapta Împăratului – nu cred. Deşi dna Besinica aşa ne spune.

Dar oare cum o fi rezolvat dl Iohannis distribuţia? Sigur, noi, oameni de rând, nu putem şti de unde-şi ia dna Besinica informaţiile, dar după exactitatea celor relatate, pare că stătea pitită, spre disperarea SPP, după draperia grea din dormitorul cuplului prezidenţial. Le distribui, zice dl Iohannis, hotărât – şi dna Besinica ciulea urechea. Nu le distribui, se opune, decent, dna Carmen. Ba le distribui! Ba nu! Şi dna Carmen zgrânţănă patul şi smulge pozele din mâinile brave ale preşedintelui. Ba da, le distribui! Şi cel mai mare om în stat, iute ca fulgerul precum îl ştim, le reobţine şi iată-le în presă comentate de însăşi dna Besinica.

Conform acestei relatări fidele, toţi japonezii din Palatul Imperial erau deja leşinaţi la apariţia dnei Carmen. Membrii celei mai vechi dinastii ereditare din lume căzură palancă, parcă seceraţi de katana. De ce oare s-o fi întâmplat asta? Pentru că „soţia preşedintelui României nu a ignorat, nici de această dată, accesoriile. Carmen Iohannis şi-a marcat talia cu un cordon galben şi a purtat o poşetă de tip clutch”.

Vă daţi seama ce lovitură în plex a primit Ţara Soarelui Răsare? Cine s-ar fi aşteptat la aşa ceva?

„A ţine morţiş” înseamnă cu orice preţ, cu încăpăţânare, cu insistenţă. Ba mai mult, etimologia lui se găseşte, pardon, în substantivul moarte. Aşadar, lupta dintre dna Carmen şi dl Iohannis trebuie să fi fost mult mai încrîncenată decât cea imaginată mai sus. Deoarece Preşedintele voia să distribuie pozele cu orice preţ, inclusiv al morţii, Doamne fereşte! Din toată presa mondială, numai dna Besinica şi-a dat seama de această dramatică realitate.

În fine, slavă Domnului, cuplul prezidenţial e viu, nevătămat şi în bună formă pentru că bate deja, timp de mai multe zile, America Latină. Să vezi acum rochii, apariţii neaşteptate şi comentarii! Un întreg continent de macho va fi pus la pământ de farmecul inegalabil al Carmencittei.

G. MIHAIL

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.