Problemele şi îngrijirea animalelor geriatrice – pisici | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Sănătate » Problemele şi îngrijirea animalelor geriatrice – pisici
Problemele şi îngrijirea animalelor geriatrice – pisici

Problemele şi îngrijirea animalelor geriatrice – pisici

O pisică se consideră bătrână (geriatrică) după vârsta de 10-11 ani. La fel ca toate animalele de companie, acestea au nevoie de îngrijiri speciale, fiind predispuse la diferite afecţiuni odată cu trecerea timpului.

Alimentaţia

Spre deosebire de câini, pisicile au tendinţa de a pierde din greutate la bătrâneţe. Acest lucru se manifestă datorită scăderii capacităţii de digestie a proteinelor şi grăsimilor pe măsură ce înaintează în vârstă. Se recomandă consultarea unui medic veterinar pentru a îi putea oferi pisicii dvs. hrana adecvată, cu atât mai mult dacă prezintă şi alte boli predominant întâlnite la geriatrici.

Afecţiuni stomatologice

Odată cu îmbătrânirea, numeroase pisici dezvoltă probleme stomatologice. Halena (respiraţia urât mirositoare), hipersalivaţia, dificultatea de a mânca sau refuzul hranei pot fi semne care ne indică acest tip de afecţiune. Pentru prevenire se recomandă periatul dinţilor pisicii dvs. cu produse destinate uzului veterinar.

Boală renală cronică

Unele animale geriatrice suferă de afecţiune renală. Deşi nu există un tratament curativ, aceasta poate fi ţinută sub control, întârziindu-i evoluţia. Simptome ale acestei boli sunt poliuria (eliminarea urinei în cantitate mare), polidipsia (setea accentuată), lipsa apetitului, scăderea în greutate, aspectul neplăcut al blănii, voma, apatia şi respiraţia urât mirositoare. Un pacient cu probleme cronice renale va trebui să fie dus deseori la veterinar pentru efectuarea analizelor şi, la nevoie, tratament perfuzabil. Asiguraţi-vă că pisica dvs. este suficient de hidratată – puneţi mai multe boluri cu apă în casă, adăugaţi hrana umedă în dieta ei sau procuraţi o fântână de apă pentru pisici.

Alte afecţiuni des întâlnite la pisicile geriatrice sunt hipertiroidismul, boala inflamatorie intestinală, limfomul gastrointestinal, artrita ş.a.

Odată cu îmbătrânirea apar şi modificări comportamentale. Astfel, unele pisici în vârstă nu se mai toaletează corespunzător, de aceea se recomandă periajul blănii periodic.

De asemenea, va fi nevoie să acordaţi mai multă atenţie ghearelor pisicii dvs. şi să le tăiaţi la nevoie. Pisicile bătrâne pot prezenta dificultăţi în retragerea acestora, iar faptul că nu mai sunt atât de active împiedică tocirea lor. Unele pot suferi de artrită şi îşi pot pierde din masa musculară, împiedicându-le să facă anumite mişcări/sărituri. De aceea trebuie să vă asiguraţi că locurile preferate ale pisicii sunt accesibile, plasând cutii sau scăriţe pentru a putea ajunge în zonele mai înalte.

Nu în ultimul rând, asiguraţi-vă că pisica dvs. are confortul necesar – stă într-un mediu călduros, are apa şi hrana la îndemână şi primeşte afecţiunea cuvenită.

Ruxandra MANU, medic veterinar

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.