Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Miercurea-Ciuc pierde un nou proces cu ADEC | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Primăria Miercurea-Ciuc pierde un nou proces cu ADEC
Primăria Miercurea-Ciuc pierde un nou proces cu ADEC

Primăria Miercurea-Ciuc pierde un nou proces cu ADEC

Pe fond, Tribunalul Harghita admite acţiunea ADEC şi îl obligă pe primarul municipiului Miercurea-Ciuc să înlocuiască indicatoarele şi panourile rutiere inscripţionate în prezent mai întâi în limba maghiară

Tribunalul Harghita a admis acţiunea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) şi l-a obligat pe primarul UDMR din Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán, să schimbe toate indicatoarele şi panourile rutiere de pe raza municipiului Miercurea-Ciuc inscripţionate în prezent mai întâi în limba minorităţii, limba maghiară, cu alte indicatoare şi panouri rutiere în care limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limba minorităţii. Informaţia apare pe blogul preşedintelui ADEC, Dan Tănase.

Sentinţa Tribunalului Harghita pe scurt: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Primarului municipiului Miercurea-Ciuc, excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi excepţia autorităţii de lucru judecat. Admite acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa şi cererea de chemare forţată în judecată a Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita, în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al municipiului Miercurea-Ciuc şi Primarul Municipiului Miercurea-Ciuc. Obligă pârâţii să înlocuiască toate indicatoarele şi panourile rutiere de pe raza municipiului Miercurea-Ciuc inscripţionate în prezent mai întâi în limba minorităţii, limba maghiară, cu alte indicatoare şi panouri rutiere în care limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limba minorităţii. Obligă pârâţii să plătească reclamantei cheltuieli de judecată în sumă de 50 lei reprezentând taxa judiciară de timbru. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea se depune la Tribunalul Harghita. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21.12.2016”.

Comentarii:

comentarii

4 comments

  1. Decizia justiției este legală și de bun simț. Numai un prost poate face un asemenea gest de sfidare a legii. Când treci cu mașina prin M.Ciuc, tu cetățean român, trebuie să afli că aici există locuitori de o altă etnie decât română, de aceea, sub limba oficială, de stat, română, trebuie scris și în limba maghiară sau ucraineană (pt.alte zone), așa cum prevede legea. Așa este civilizat, dle R.R., și nu cum sfidezi d-ta pe orice călător rutier prin România. Obrăznicia d-tale – dar și a firmei care a scris (la comanda d-tale) – este o provocare la adresa bunei conviețuiri sociale și o dovadă de nesimțire. Dacă s-ar fi interzis de către vreo instituție a statului, sau de vreun funcționar prost, să se scrie și în l.maghiară, da, aveai dreptul să reacționezi, prin darea lor în judecată! Altfel, nu.

    • Tu esti tare prost nationalist de 5 lei. Mai taci si tu odata istetule si vezi de treaba acolo in Oltenia.

      • Nationalist e ala care a sfidat legea si cei care l-au/il sustin! In Ungaria, in satele romanesti de la granita nu se intampla sa se scrie intai in romana!

      • Dle.Gyuri, aici este vorba de limba oficială a statului român, care se aplică pe tot teritoriul național. Deci și la M.Ciuc. În plus, la M.Ciuc,din respect pentru naționalitatea maghiară, se scrie dedesubt, și în l.maghiară. De ce asta se cheamă ”naționalism de 5 lei” ? Dacă se scrie ungurește întâi, nerespectând legea de bun simț, nu este ”naționalism de 5 lei”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.