Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Gălăuţaş speră ca în comună să intre aproximativ 30 de milioane de lei prin fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Primăria Gălăuţaş speră ca în comună să intre aproximativ 30 de milioane de lei prin fonduri europene
Primăria Gălăuţaş speră ca în comună să intre aproximativ 30 de milioane de lei prin fonduri europene

Primăria Gălăuţaş speră ca în comună să intre aproximativ 30 de milioane de lei prin fonduri europene

  • Edilul comunei: „Ne bazăm să ne ajute Consiliul Judeţean Harghita, dacă vor să accesăm fondurile europene”

Pentru majoritatea primăriilor, ultimele luni au stat sub semnul invitaţiilor primite de la Bucureşti pentru semnarea contractelor de finanţare a proiectelor depuse prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Bineînţeles, activitatea primăriilor nu se va reduce doar la aceste proiecte, avându-se în plan şi alte priorităţi.

Radu Ţăran, primarul comunei Gălăuţaş, spunea că valoarea proiectelor este de aproape 30 de milioane de lei. Dintre acestea, deja sunt semnate contracte în valoare de 20 de milioane de lei care se derulează prin PNRR, de aproximativ 1,5 milioane de lei prin Administraţia Fondului de Mediu şi de un sfert de milion de lei prin AFIR.

Dar să vedem ce proiecte are în plan comuna Gălăuţaş.

Prin PNRR, spunea Radu Ţăran, sunt semnate 6 contracte. Două dintre ele vizează reabilitarea a 8 blocuri.

Celelalte 4 proiecte vizează reabilitarea a tot atâtea clădiri publice în vederea creşterii gradului de confort şi a gradului de eficientizare energetică: sediul Primăriei, Căminul Cultural, Şcoala Gimnazială „Dumitru Gafton” – Corpul A şi Grădiniţa cu program prelungit „Prichindelul” sau Căminul de zi, cum e cunoscut de localnici.

Semnat şi aflat în derulare este şi contractul prin AFIR de dotare a spaţiului interior şi exterior al grădiniţei „Prichindelul”. Prin acesta se are în vedere dotarea spaţiului de joacă din curtea grădiniţei, iar în interior achiziţia de paturi, mese, scaune, jucării, un videoproiector etc.

Şi tot prin AFIR se doreşte achiziţia unui UTV pentru Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta va putea fi folosit atât pentru intervenţia la incendii în zone greu accesibile, cât şi la deszăpeziri.

În cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, comuna are două cereri aprobate de către Ministerul Dezvoltării. Este vorba de modernizarea spaţiului public în zona blocurilor vechi şi extinderea parţială a reţelei de apă-canal în satele Gălăuţaş-Pârâu, Plopiş şi Nuţeni.

Prin Administraţia Fondului pentru Mediu, săptămâna trecută a fost primit, pentru semnare, contractul pentru reabilitarea Corpului B al Şcolii Gimnaziale „Dumitru Gafton”.

Şi tot prin AFM a fost deja finalizat proiectul de eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public.

Unul dintre cele mai importante proiecte, care speră să fie finalizat – spunea Radu Ţăran – este crearea unui parc fotovoltaic, prin intermediul acestuia estimându-se că se va putea acoperi consumul pe care comuna îl are cu iluminatul stradal şi cel public (şcoli, grădiniţe, primărie). Pentru realizarea parcului se doreşte atragerea finanţării prin Ministerul Energiei sau prin AFM, în eventualitatea în care s-ar deschide şi aici linii de finanţare.

Proiecte în care comuna este partener

Pe lângă proiectele amintite, comuna Gălăuţaş mai este partener, alături de Consiliul Judeţean Harghita, în derularea a altor două. Este vorba de dotarea  bibliotecilor în vederea dezvoltării competenţelor digitale, respectiv de înfiinţarea unor insule ecologice digitalizate.

Comuna are nevoie de 1,3 milioane de lei, iar sprijinul ar trebui să vină de la Consiliul Judeţean

Aşa cum precizam mai sus, valoarea investiţiilor pe care comuna Gălăuţaş le are în vizor este de aproape 30 de milioane. Însă, problema este asigurarea co-finanţării şi a consultanţei în ceea ce priveşte realizarea documentaţiilor tehnice, pentru care este nevoie de 1,3 milioane de lei. Documentele tehnice (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, proiectul tehnic, autorizaţii de construire) trebuie să fie finalizate până în toamna acestui an, iar până în primăvara anului viitor să fie făcută şi licitaţia, orice întârzieri ducând la suspendarea proiectelor. Aşadar, termenul este destul de scurt, iar primirea de sume pentru consultanţă este vitală pentru unele localităţi mai mici.

Pentru obţinerea acestei sume – afirma edilul comunei – „ne bazăm să ne ajute Consiliul Judeţean, dacă vor să accesăm fondurile europene”.

Ştiind cazul de anul trecut, când a fost o mare discrepanţă între sumele acordate de Consiliul Judeţean către localităţi de acelaşi rang, unele primind 100.000 de lei, altele un milion de lei, l-am întrebat pe Radu Ţăran ce se va întâmpla dacă nu se vor primi sumele necesare pentru acoperirea consultanţei.

„Va fi o problemă. Nu ştiu dacă o să putem să facem faţă finanţării respective, iar eu nu vreau să ajung în situaţia să iau împrumuturi în contul comunei”, spunea edilul, care adăuga că o variantă ar mai fi alocarea de bani din fondul de rezervă al Guvernului.

Totuşi, Radu Ţăran spunea că anul acesta comunei i-au fost promişi de la consiliul judeţean 400.000 de lei şi speră că-i va şi primi.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.