Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul judeţului i-a avertizat pe directorii şcolilor că trebuie să încheie planurile de pază până la jumătatea lunii noiembrie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » Prefectul judeţului i-a avertizat pe directorii şcolilor că trebuie să încheie planurile de pază până la jumătatea lunii noiembrie
Prefectul judeţului i-a avertizat pe directorii şcolilor că trebuie să încheie planurile de pază până la jumătatea lunii noiembrie

Prefectul judeţului i-a avertizat pe directorii şcolilor că trebuie să încheie planurile de pază până la jumătatea lunii noiembrie

– Forumul Judeţean pentru Creşterea Siguranţei în Unităţile de Învăţământ –

Organizat pentru a cincea oară, Forumul Judeţean pentru Creşterea Siguranţei în Unităţile de Învăţământ are în vedere desfăşurarea actului educaţional în deplină siguranţă. La Forumul organizat ieri, la Miercurea-Ciuc, au participat directori de unităţi de învăţământ din judeţul Harghita, primarii unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi reprezentantul părinţilor pe unitatea de învăţământ.

În cadrul forumului, pe lângă prezentarea unor materiale de către Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, ISU „Oltul”, s-a discutat şi despre prevenirea consumului de droguri în şcolile harghitene, dar şi despre prevenirea toxiinfecţiilor alimentare (material prezentat de către DSV). De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică a prezentat o temă numită Ne dorim şcoli igienice, în care se fac precizări la o serie de date tehnice ce trebuie să le aibă construcţiile pentru a oferi condiţii bune.

În cadrul discuţiilor, prefectul judeţului, Adrian-Jean Andrei, a pus accentul pe siguranţa în şcoli, amintind faptul că în Legea 35 din 2007 se precizează că siguranţa în unităţile de învăţământ se realizează sub coordonarea prefectului şi este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, a inspectoratelor şcolare, a inspectoratelor de poliţie judeţene, a inspectoratelor de jandarmi judeţene.

„În cadrul forumului – spunea Adrian-Jean Andrei – am avertizat directorii unităţilor de învăţământ din judeţ ca până la data de 15 noiembrie să încheie planurile de pază”, în prezent mai mult de jumătate din şcolile harghitene neavând aceste planuri.

„Planul de pază trebuie avizat de către secţia de poliţie din unitatea administrativ-teritorială unde îşi are sediul şcoala. Acest plan de pază înseamnă o dare în consemn a unităţii şcolare respective şi demararea unor acţiuni de prevenire a oricăror incidente care pot să apară – de la atacuri cu mâna înarmată, luare de ostatici, atacuri cu acţiune indirectă, până la pătrundere fără drept sau forţarea accesului în şcoală, incendiu, calamităţi naturale”, explica prefectul județului.

 

 Consiliul Judeţean ar trebui să aloce bani pentru investiţii

O altă temă abordată în discuţiile de ieri a fost cea a alocării de fonduri pentru investiţiile începute sau pentru lucrări ce nu suportă amânare.

Potrivit articolului 4 din aceeaşi Lege 35, preciza Adrian-Jean Andrei, Consiliul Judeţean şi Consiliul local alocă resursele financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor unităţilor de învăţământ, pentru iluminat şi pentru alte măsuri prin care se creşte siguranţa şcolilor. Iar această alocare de fonduri se face la solicitarea Consiliului de administraţie a unităţilor şcolare.

„Practic, mingea se află în terenul Consiliului Judeţean, care va trebui să găsească formula legală prin care poate aloca aceste sume unităţilor de învăţământ”, spunea prefectul judeţului.

„Există – continua acesta – o discuţie întreagă prin care se spune că CJ nu poate aloca sume decât şcolilor direct subordonate – mă refer aici la şcolile speciale din judeţ. Eu am solicitat să dea şi o altă interpretare acestui articol de lege, iar şcolile cu probleme să fie sprijinite, pentru că există şcoli care arată la standarde europene, însă nu au apă potabilă, motiv pentru care nu deţin autorizaţie sanitară; în extrema cealaltă, există şcoli care nu au nici măcar un gard împrejmuitor.

Discutăm despre siguranţa unităţilor de învăţământ, dar trebuie să găsim soluţiile necesare pentru ca securizarea clădirilor şi a împrejmuirilor să fie asigurată”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.