Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul judeţului: anul acesta nu se vor debloca posturi. Preşedintele CJ Harghita: aşteptăm oamenii disponibilizaţi să vină la noi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Prefectul judeţului: anul acesta nu se vor debloca posturi. Preşedintele CJ Harghita: aşteptăm oamenii disponibilizaţi să vină la noi
Prefectul judeţului: anul acesta nu se vor debloca posturi. Preşedintele CJ Harghita: aşteptăm oamenii disponibilizaţi să vină la noi

Prefectul judeţului: anul acesta nu se vor debloca posturi. Preşedintele CJ Harghita: aşteptăm oamenii disponibilizaţi să vină la noi

Prezent la şedinţa de Colegiu Prefectural de ieri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, preciza că în cadrul instituţiei pe care o conduce sunt foarte multe posturi libere, iar pentru ocuparea acestora sunt bine-veniţi specialiştii disponibilizaţi din cadrul deconcentratelor.

Borboly_CsabaHrBorboly Csaba spunea că mulţi oameni care lucrau în cadrul CJ Harghita s-au îndreptat spre sfera privată şi s-au suspendat din funcţia publică pentru 2-3 ani. „Deci, avem foarte multe posturi libere şi, cum am reuşit să aducem de la Administraţia Financiară este 10 colegi, aştept, ca în eventualitatea în care sunt persoane care vor fi disponibilizate, să vină la noi, pentru că de muncă avem foarte mult. Aşteptăm ingineri, aşteptăm contabili”, preciza preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

O altă problemă ridicată de Borboly Csaba se referea la posibilitatea (nefericită) de dispariţie a unor clase şi chiar a unor şcoli din cauza reducerii numărului elevilor.

„Îi mulţumesc domnului prefect şi doamnei inspector şcolar general, pentru că am colaborat foarte bine în privinţa acestei probleme, judeţul Harghita fiind printre cele în care trebuiau desfiinţate clase şi chiar şcoli. Până în momentul de faţă am reuşit să avem un rezultat, deocamdată, satisfăcător în privinţa acestei probleme”, spunea Borboly Csaba. Acesta a continuat, afirmând că „mai există o problemă cu 250 de posturi despre care se discută. Aici solicit, în continuare, o colaborare cu Prefectura, cu Inspectoratul Şcolar, prin care specificul judeţului (n.a. – zone în care populaţia majoritară este cea maghiară şi zone cu majoritate românească) să fie prezentat la Bucureşti. Chiar dacă acum USL se clatină, eu cred că şi în această perioadă noi trebuie să ridicăm problema învăţământului din judeţul Harghita şi trebuie să liniştim populaţia că nu vrem şi nu vom desfiinţa şcoli sau clase”.

Adrian Jean Andrei: am fost asigurat de ministrul Educaţiei că nu se vor comasa clase

După ridicarea problemelor de mai sus, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a spus că, după o discuţie avută cu ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a primit asigurări că în acest an şcolar nu va avea loc nici o reducere şi nici o comasare de clase, doar în cazurile în care nu mai sunt alte soluţii.

Cu toate acestea, afirma Adrian Jean Andrei, „discuţia este deschisă; urmează să găsim şi alte soluţii cu doamna inspector şcolar general şi cu domnul ministru. Ce pot să fac pentru judeţul Harghita este să aduc în atenţia domnului ministru faptul că judeţul este altfel decât celelalte judeţe şi nu e constructiv şi nici benefic, pentru nimeni, să creăm tensiuni prin reducerea de clase, indiferent că sunt clase româneşti sau că sunt clase cu predare în limba maghiară”.

Legat de disponibilizările şi de posturile vacante din instituţiile deconcentrate, prefectul judeţului spunea că „numărul de angajaţi de la diferite instituţii publice este redus pentru motivul că ministerul nu asigură finanţarea respectivă. Poţi să obţii blocarea unui post, dar trebuie să obţii şi finanţarea respectivă pentru tot anul. Din acest motiv, anul acesta nu prea se vor debloca posturi – vă asigur şi de acest lucru”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.