Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ce e bun pentru ei, e bun şi pentru noi! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Ce e bun pentru ei, e bun şi pentru noi!
Ce e bun pentru ei, e bun şi pentru noi!

Ce e bun pentru ei, e bun şi pentru noi!

Dar oare ne putem permite costurile? Iată o întrebare la care poate răspunde doar domnul Dincă

La începutul acestei săptămâni, mai exact marţi, 18 februarie, am participat la un eveniment care avea drept scop lansarea pe piaţa harghiteană a produselor Sumiagro România, oferta anului în curs.

Departe de a-mi propune să fac reclamă gratuită firmei care le comercializează, nu pot să nu remarc faptul că la locul de întâlnire cu specialiştii Summit Agro România se aflau poate cei mai cunoscuţi producători agricoli din judeţ, în frunte cu inginerul Török Eugen, care ştiau exact de ce au venit acolo: „Este o firmă foarte serioasă, foarte bună, care ne oferă nu numai garanţii, ci şi soluţii practice, eficiente pentru fertilizări şi protecţie. În plus sunt convins că folosind produsele lor, unele dintre cele mai moderne, vom polua mai puţin şi mediul”, mi-a declarat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

Firma Summit Agro România, reprezentată la această manifestare de trei dintre directorii ei, s-a înfiinţat în 1997 şi aparţine grupului de firme cu capital japonez Summi Agro Europe, care la rândul său aparţine Corporaţiei Sumitomo din Ţara Soarelui Răsare. Această corporaţie are o cifră de afaceri anuală de aproximativ 100 de miliarde USD, este prezentă în peste 150 de ţări şi are 65.000 de angajaţi, „seriozitatea, transparenţa şi respectul faţă de parteneri” fiind cuvintele de ordine şi pentru firma din ţara noastră, dovadă chiar nivelul de reprezentare al ei aici, la Miercurea-Ciuc.

V-am spus toate astea, stimaţi cititori, sperând că aşa ar fi mai uşor să vă fac să înţelegeţi de ce era acolo toată lumea bună a fermierilor din judeţ. Apoi m-am gândit eu, dacă produsele fitosanitare, seminţele şi fertilizanţii comercializaţi în atâtea ţări sunt bune pentru agricultorii de acolo, în mod cert trebuie să fie bune şi pentru agricultorii noştri. Problema e că nu prea vă pot spune exact cât costă ele, dar vă pot spune că aceste informaţii le puteţi obţine de la domnul Silviu Dincă, administratorul firmei Europrot Plant din municipiul reşedinţă de judeţ, strada Progresului, nr. 18, foarte aproape de clădirea în care se află sediul APIA. Dumnealui este unicul distribuitor din Harghita al produselor Sumiagro şi a colaborat cu firma-mamă încă din 1994, adică cu vreo trei ani înainte de a se naşte oficial Summit Agro România.

Ceea ce aş mai menţiona cu plăcere aici e şi faptul că domnii Anastase Iorgu, director zonal Centru şi Endre Sigmond, director zonal pentru judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Cluj, Mureş, Alba şi Sibiu, au reuşit să-i captiveze cu prelegerile lor pe cei prezenţi, cum numai nişte profesionişti adevăraţi o puteau face, totul fiind desfăşurat, ca să zic aşa, conform „Programului de tratamente”, axat în principal pe cultura de bază a judeţului, cartoful.

Am spus aceste lucruri nu neapărat pentru marii producători din Harghita, care nu ratează nici o ocazie de a se informa când vine vorba de noutăţi, cât mai cu seamă pentru micii producători, oameni mai puţin racordaţi la tehnică şi la… capital, care ar putea face treptat câte un pas în faţă dacă ar şti pe ce să dea banii, fără a se lăsa păcăliţi, aşa cum se mai întâmplă uneori.

Pentru ei, eu voi încerca, în măsura în care va fi posibil, să public câte ceva util, chiar înainte de a debuta campania de primăvară, totul e să şi reuşesc. Nu promit, încerc, aşa cum am încercat şi cu câţiva ani în urmă când am iniţiat un concurs cu premii constând în produse fitosanitare şi fertilizanţi, câştigate la încheierea lui de unii dintre dumneavoastră, abonaţi fideli ai jurnalului „Informaţia Harghitei”. Aşa că nu rataţi şansa de a vă reînnoi abonamentele, pentru că e foarte posibil să recurgem şi acum la o soluţie asemănătoare…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.