Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Din respect pentru adevăr…” – Doctorul Ioan Ţăran revine | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » „Din respect pentru adevăr…” – Doctorul Ioan Ţăran revine
„Din respect pentru adevăr…” – Doctorul Ioan Ţăran revine

„Din respect pentru adevăr…” – Doctorul Ioan Ţăran revine

După cum observaţi, stimaţi cititori, supratitlul acestui textuleţ, care nu urmăreşte decât să vă introducă în temă, este între ghilimele şi asta pentru că spusele respective îi aparţin celui ce doreşte să clarifice câteva lucruri referitoare la afirmaţiile doamnei dr. Adriana Citirigă făcute în articolul de lung-metraj, „Un cavaler al Ordinului «Meritul Sanitar» a fost… rănit”.

Foarte bine dacă ele se impun, dar trebuie ştiut faptul că redacţia va acorda acelaşi spaţiu tipografic şi doamnei dr. Citirigă, dacă dânsa va dori să răspundă întrebărilor domnului doctor Ţăran.

Şi iată materialul ce ne-a fost încredinţat spre publicare, asupra căruia se vor apleca poate şi reprezentanţii instituţiilor abilitate de lege să facă lumină în acest caz, pornind de la ceea ce semnatarul lui defineşte drept „abuzuri”.

Stimată redacţie!

Din respect pentru adevăr, mă văd nevoit să aduc câteva clarificări la afirmaţiile doamnei dr. Adriana Citirigă, director medical şi medic şef al Secţiei Boli Interne al Spitalului Municipal (SM) Topliţa, din articolul publicat în numărul 5.719 din 12.02.2014 al ziarului „Informaţia Harghitei”.

Din relatarea d-nei doctor reiese că în cadrul Secţiei Interne nu mai există post vacant de medic specialist, dar, în ciuda acestui fapt, conducerea Spitalului a procedat la acordarea unei jumătăţi de normă (probabil din acel post despre care d-na director medical spunea că nu există) doamnei dr. Ciobotă, încadrată cu normă întreagă la Cabinetul de Pneumoftiziologie din Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa, fără ca această modificare să fie operată în statul de funcţiuni şi fără ca în cadrul Secţiei de Boli Interne să existe un compartiment legal avizat de Pneumoftiziologie.

Mi s-a recomandat să-mi continui activitatea în cadrul cabinetului „privat” al soţiei mele, dr. Viorica Ţăran, în condiţiile în care acesta nu funcţionează ca un cabinet privat, ci are un contract de comodat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, o mică diferenţă, dar o nuanţă pe care doamna director medical nu vrea sau nu o poate percepe.

În continuare, tot în spiritul adevărului, o întreb pe doamna director medical în ce condiţii a fost creat cu adresă un post de medic specialist pentru domnia sa, în luna octombrie 2012, în cadrul Secţiei Boli Interne, post pe care a fost încadrată, fără ca la data respectivă SM Topliţa să fi publicat în „Viaţa Medicală” post vacant şi fără ca doamna doctor să fi avut confirmarea în specialitate. După ocuparea postului de medic specialist în cadrul Secţiei Boli Interne, doamna doctor Citirigă este numită pentru un al doilea mandat ca director medical. Din poziţia de membru al Comitetului Director al SM Topliţa decide schimbarea şefului Secţiei Boli Interne, până la acea dată ocupat de doamna dr. Lenuţa Coman, medic primar, preluând şi funcţia respectivă în luna august 2013, când d-na dr. Coman se afla în concediu de odihnă, fără ca în prealabil să se fi anunţat vacantarea postului de şef de secţie, totul sub pretextul demisiei doamnei dr. Coman – un neadevăr.

Conform legii, cumulul de funcţii nu este permis şi conform Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006, art. 184, alin. (2), medicul şef de secţie trebuie să aibă minimum 5 ani de vechime în specialitatea respectivă, condiţie pe care doamna dr. Citirigă bineînţeles că nu o îndeplineşte.

O întreb pe doamna dr. Citirigă cum a fost posibil, respectând prevederile legale din România, să cumuleze în perioada de pregătire în rezidenţiat (care conform legii se desfăşoară cu normă întreagă, chiar dacă e vorba de cea de-a doua specialitate) funcţia de director medical la SM Topliţa (05.2011 – 08.2012), norma de medic de familie în cabinetul din Topliţa şi cea de medic rezident.

Mă întreb dacă există vreo autoritate în municipiul Topliţa dispusă sau capabilă să stopeze abuzurile doamnei doctor director medical, întrucât cele relatate mai sus reprezintă doar o mică parte dintre aceste abuzuri.

Cu respect,

dr. IOAN ŢĂRAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.