Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Portofoliu de proiecte pentru Programul Operaţional Regional 2021-2027 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Portofoliu de proiecte pentru Programul Operaţional Regional 2021-2027
Portofoliu de proiecte pentru Programul Operaţional Regional 2021-2027

Portofoliu de proiecte pentru Programul Operaţional Regional 2021-2027

440 de propuneri de proiecte pentru care ar putea fi accesate fonduri europene structurale în viitorul program de finanţare al Uniunii Europene au fost încărcate până acum pe pagină web a Consiliului Judeţean Harghita https://ideideproiecteue.judetulharghita.ro

Pentru următoarea perioadă de programare a fost prevăzut pentru Politica de coeziune un buget modern, simplu şi flexibil. Potrivit noului cadru, responsabilitatea gestionării Programului Operaţional Regional (POR) va reveni celor opt agenţii pentru dezvoltare regională.

Deci, Regiunea Centru va avea în perioada de programare 2021-2027 propriul Program Operaţional Regional (POR), cu priorităţi şi alocări adaptate, având ca punct de pornire necesităţile regiunii de dezvoltare pe diversele domenii de intervenţie: mediul de afaceri, inovare-cercetare, dezvoltare urbană, protecţia mediului, sectorul educaţiei sau promovarea patrimoniului cultural şi a turismului.

Pentru o mai bună coordonare şi pentru asigurarea unui cadru comun de acţiune pentru beneficiarii de fonduri europene, CJ a creat şi lansat o pagină web – https://ideideproiecteue.judetulharghita.ro.

„După ce am fost avertizaţi de către ADR Centru, pe la începutul lunii mai, că din Harghita nu s-au depus prea multe propuneri, am venit cu o soluţie. Am avut mai multe consultări cu primarii din judeţ, cu societatea civilă, cu bisericile, cu toţi cei care au avut idei de proiecte. De la lansarea paginii web şi până în prezent au fost încărcate 440 de propuneri de proiecte. Este un exemplu la nivelul ţării şi eu cred că este singurul”, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă online, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Potrivit sursei citate, pentru proiectele încărcate până acum se solicită o finanţare de aproximativ 21 de miliarde de lei, mult mai mare decât suma care i-ar reveni judeţului, conform draftului de înţelegere dintre Guvernul României şi Uniunea Europeană previzionat pentru ADR Centru.

„Dar este bine că avem un portofoliu mai mare decât posibilităţile de finanţare, pentru că vom putea să ne mişcăm foarte repede după apariţia ghidurilor”, a afirmat Borboly, mulţumindu-le tuturor celor care au depus proiecte şi felicitându-l cu acest prilej şi pe prefectul judeţului Harghita, Ion Proca, „pentru că am reuşit să colectăm idei de proiecte şi din partea altor instituţii guvernamentale şi judeţene”.

Portofoliul este deschis, aşa încât cei care au propuneri de proiecte o pot face în continuare. „Orice idee este binevenită”, a adăugat şeful administraţiei publice judeţene.

Conform statisticii întocmită de CJ Harghita, 181 de idei de proiecte (41%) provin din zona Ciuc, 122, însemnând 28%, din zona Odorhei-Cristur, 61 (14%) din zona Gheorgheni-Topliţa, în vreme ce 75 de idei de proiecte acoperă întreg judeţul.

Un număr de 294 de idei de proiecte (67%) provin din zona rurală, 91 (21%) din zona urbană şi 54 de idei de proiecte (12%) din zona urbană de protecţia mediului.

„Întotdeauna vorbim de urban-rural şi eu cred că unul dintre principiile Uniunii Europene (UE) este coeziunea, să ajungem cu toţii la acelaşi nivel, să nu mai existe diferenţiere, că cei care trăiesc în mediul rural nu au conectivitate, confort, spre deosebire de cei care trăiesc la oraş şi primesc tot. Noi ne-am axat mult pe proiectele din mediul rural, având în vedere că acum, conform materialelor supuse dezbaterii publice, din păcate, pentru oraşele mici şi pentru comune se închid finanţările anterioare”, a precizat Borboly Csaba, în condiţiile în care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care asigură, între altele, implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FADR), nu va mai finanţa proiectele comunelor, ca până acum. Acestor localităţi rurale le rămâne la dispoziţie doar Programul Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru.

Cele mai multe idei de proiecte au fost încărcate de unităţile administrativ-teritoriale (251), urmând cele ale instituţiilor statului (95), Agenţiei de Dezvoltare Harghita (21) şi de către persoane juridice (22). Au mai fost ridicate pe pagina web a CJ Harghita idei de proiecte ale firmelor din judeţ, ale organizaţiilor profesionale, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitare şi de către ONG-uri.

Cele mai multe dintre ideile de proiecte acoperă domeniul investiţiilor (85%), urmate, la o distanţă considerabilă, de cele din domeniul serviciilor (9), 6% reprezentând ideile de proiecte în alte domenii.

Vrând-nevrând, vor fi luate în considerare inclusiv măsurile şi obiectivele ambiţioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră stabilite de Uniunea Europeană, pentru care au fost definite obiective clare.

„Oricum, noua finanţare pentru 2021-2027 va avea ca obiectiv prioritar schimbările climatice, vor fi foarte multe anunţuri impuse de UE pentru tranziţia către o economie cu emisii scăzute de carbon, vor fi foarte multe finanţări şi Harghita, fiind un judeţ cu posibilităţi mari în domeniul turismului şi agriculturii ecologice, aceste schimbări ne vor ajuta, sunt susţinute şi chiar aşteptate în judeţul Harghita”, a punctat preşedintele CJ Harghita.

Alte 107 idei de proiecte vizează crearea de locuri de muncă. „Obiectivul nostru principal este să creăm locuri de muncă, să creştem nivelul salariului mediu la nivelul judeţului şi să îi ajutăm pe tineri să rămână acasă, să se simtă bine aici şi să-şi întemeieze familii şi pentru toate acestea aşteptăm fonduri şi finanţări”, a conchis preşedintele administraţie judeţene, Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.