Decizie a Curţii de Apel Ploieşti: Cheile Bicazului rămân la judeţul Neamţ | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 august 2022
Home » (Inter)Național » Decizie a Curţii de Apel Ploieşti: Cheile Bicazului rămân la judeţul Neamţ
Decizie a Curţii de Apel Ploieşti: Cheile Bicazului rămân la judeţul Neamţ

Decizie a Curţii de Apel Ploieşti: Cheile Bicazului rămân la judeţul Neamţ

Hotărârea este irevocabilă

Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat, ieri, în procesul în care s-a judecat, practic, graniţa dintre judeţele Harghita şi Neamţ. Mai exact, cărei unităţi administrativ-teritoriale îi aparţine zona Cheile Bicazului.

În urmă cu un an, Tribunalul Prahova a decis că zona Cheile Bicazului nu mai aparţine de judeţul Neamţ, ci intră în administrarea Harghitei. Hotărârea din 2019 a fost dată după un proces care a durat aproape 10 ani şi a avut 52 de termene. „Anulează procesul-verbal având ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) – Lacu Roşu – limita jud. Neamţ 0 + 000 32 + 32,000 km, conform Hotărârii nr. 540/2000 din 22/06/2000”, se arăta în soluţia pe scurt a Tribunalului Prahova din 12 iunie 2019.

Autorităţile din judeţul vecin s-au declarat „uluite” atunci de decizia instanţei prahovene, deoarece în ea se invoca o Hotărâre de Guvern din anul 2000 şi nu Legea din 1968 care prevede organizarea administrativ-teritorială a României. Astfel că autorităţile din Neamţ au atacat decizia Tribunalului Prahova la Curtea de Apel Ploieşti, care a pronunţat ieri sentinţa definitivă.

„Admite recursurile formulate de Comuna Bicaz Chei, OCPI Neamţ, UAT Judeţul Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ, Instituţia Prefectului – Judeţul Neamţ.

Modifică sentinţa recurată şi în rejudecare: Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Admite cererile de intervenţie accesorie formulate de Instituţia Prefectului – Judeţul Neamţ, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ. Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate de Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita şi Prefectul Judeţului Harghita, ca neîntemeiate. Respinge recursurile formulate împotriva Încheierii de şedinţă din data de 24.03.2014 pronunţată de Tribunalul Prahova, ca nefondate. Obligă reclamantul (n.n. – municipiul Gheorgheni) la plata către pârâta Comuna Bicaz Chei a cheltuielilor de judecată în cuantum de 10.000 lei reprezentând onorariu apărător. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 25.06.2020”, se arată în soluţia pe scurt a Curţii de Apel Ploieşti.

„Din argumentaţia Prefecturii (n.n. – Neamţ) rezultă că procesul ar fi trebuit să se încheie cu respingerea acţiunii, ca fiind tardivă, pentru că municipiul Gheorgheni putea contesta procesul verbal în termen de cel mult un an de la încheierea lui, nu după 11 ani. În al doilea rând, Prefectura Neamţ a cerut instanţei să observe că Tribunalul Prahova s-a pronunţat asupra unui capăt de cerere, fără a fi investită să-l soluţioneze: stabilirea liniei de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei astfel: DN 12 Gheorgheni (D.N. 1) – Lacul Roşu – limita jud. Neamţ 0 +000 32 +32,000 km., conform Hotărârii Guvernului nr. 540/2000 din 22.06.2000, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 338 din 20.07.2000”, a scris pe pagina sa de socializare prefectul de Neamţ, George Lazăr, imediat după ce decizia Curţii de Apel Târgu Mureş a fost făcută publică.

xxx

Între judeţele Harghita şi Neamţ de mulţi ani sunt discuţii referitoare la anumite teritorii. Pe lângă problema graniţei dintre cele două judeţe în zona Cheilor Bicazului, care a fost tranşată, mai este şi cea a Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, care se întinde pe teritoriul celor două judeţe. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.