Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 600 de noi infecţii cu noul coronavirus într-o săptămână în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Peste 600 de noi infecţii cu noul coronavirus într-o săptămână în Harghita
Peste 600 de noi infecţii cu noul coronavirus într-o săptămână în Harghita

Peste 600 de noi infecţii cu noul coronavirus într-o săptămână în Harghita

  • Dr. Tar Gyöngyi: „Am ajuns să trimitem pacienţi cu COVID şi în alte judeţe, unii dintre ei ne-au şi murit”

Creşterea semnificativă a numărului de infecţii cu noul coronavirus în judeţul Harghita are mai multe cauze. Între acestea, focarele izbucnite la cluburile şi asociaţiile sportive, dacă vorbim de zona Ciuc, imunizarea naturală redusă la nivelul judeţului, nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 şi, ne place sau nu, deschiderea unităţilor de învăţământ.

Potrivit statisticilor oficiale, săptămâna trecută numărul de persoane infectate şi rata de infectare cu noul coronavirus a crescut semnificativ comparativ cu perioada anterioară, dar şi cu alte judeţe, în Harghita înregistrându-se 612 cazuri noi de COVID-19.

„Imediat ajungem la 2.000 de cazuri. Era de aşteptat: în primele luni ale epidemiei noi am avut foarte puţine cazuri, iar numărul locuitorilor imunizaţi natural, după contractarea bolii, este mult mai mic decât în alte judeţe, unde virusul a circulat mai intens”, explică dr. Tar Gyöngyi, director executiv la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

Pe de altă parte, ideea „generală” potrivit căreia harghitenii ar fi „mai protejaţi”, fie de aşezarea geografică, fie de Divinitate, decât locuitorii altor judeţe, iar pe de alta convingerile multor adepţi ai teoriilor potrivit cărora SARS-CoV-2 ar fi doar un bluf menit să bage sperieţii în oameni, COVID-19 fiind „invenţia companiilor farma” sau a unei „elite oculte secrete”, au contribuit major la o relaxare şi regretabilă lejeritate în privinţa respectării măsurilor de protejare şi de autoprotejare. „Efectul psihic al acestui mod de gândire îi face pe harghiteni să nu respecte cu stricteţe măsurile recomandate şi acum vedem efectul. Şi tot din această cauză, noi am pornit cu scenariul verde în toate şcolile din judeţ, ceea ce a generat o răspândire mult mai intensă a virusului în comunitate; nouă nu ne-a priit această perioadă şi asta se vede clar în numărul de cazuri şi în vârsta celor infectaţi, care a coborât foarte mult spre copii şi tineri”, a continuat şefa DSP Harghita.

Au contribuit în egală măsură la actuala situaţie epidemiologică şi anumite evenimente cu participare numeroasă, indiferent de natura acestora.

„În zona Ciucului au fost preponderent focare mari, la cluburi şi asociaţii sportive, am avut 56 de fotbalişti care sunt încă în carantină. Apăreau cazurile cu zecile la handbalişti, la baschetbalişti şi asta pentru că Ordinul este în favoarea sportivilor şi pe noi ne-au lovit consecinţele. Testele se fac periodic în cazul acestora, de obicei la două săptămâni; dacă un jucător este depistat pozitiv, este izolat, dar ceilalţi membri ai echipei, care sunt contacţi ai acestuia, sunt lăsaţi să joace şi să interacţioneze cu familiile, cu alte persoane şi cu alte echipe şi, evident, se pot pozitiva în 2-3 zile”, a detaliat dr. Tar.

Surse din rândul sportivilor au afirmat că un medic cunoscut, nu de medicină sportivă, care a încheiat contracte cu toate echipele din judeţ, ar fi contribuit, prin transport, la răspândirea noului coronavirus. Mai mult, acesta ar fi intrat în contact cu mai multe echipe înainte de a fi el însuşi confirmat cu COVID-19.

Numărul infecţiilor cu noul coronavirus a crescut foarte mult şi în zona Odorhei; locuitorii zonei, care, după şocul provocat la începutul pandemiei de focarul de la Atid, au respectat luni bune regulile sanitare cu sfinţenie, nemaiînregistrând cazuri noi, s-au considerat în afara pericolului pentru totdeauna. „Nu au fost cazuri în cursul verii şi acum au explodat. Spitalul din Odorheiu Secuiesc este copleşit, trebuie să-şi mărească acum capacitatea pentru bolnavii COVID, după ce în vară şi-a diversificat-o cu activităţi non-COVID (…) pentru propriii pacienţi din zona Odorhei şi din Cristur, din comunele şi satele aparţinătoare. De altfel, numărul cazurilor a crescut exploziv în tot judeţul, am fost nevoiţi să mărim capacitatea de primire a bolnavilor COVID la toate spitalele, inclusiv la cele non-COVID. Era absolută nevoie, pentru că absolut toate locurile de ATI au fost ocupate, am ajuns să trimitem pacienţi cu COVID şi în alte judeţe, unii dintre ei ne-au şi murit, din păcate; numărul deceselor pacienţilor cu noul coronavirus s-a dublat într-un timp foarte scurt”, a precizat şefa DSP Harghita.

Ieri, 19 octombrie, coeficientul infectărilor cu SARS-CoV-2 cumulate în ultimele 14 zile, raportat la mia de locuitori, era de 2,45.

În aceste condiţii, dr. Tar Gyöngyi a insistat asupra necesităţii respectării regulilor sanitare – purtarea măştii, păstrarea distanţării fizice şi a igienei personale – la care se adaugă în sezonul rece aerisirea şi primenirea aerului în spaţiile închise (locuinţe, unităţi de învăţământ etc.), unde vom petrece mult mai multă vreme până la primăvară, în special acolo unde sunt multe persoane. „Nu este nicio noutate, încă din Evul Mediu epidemiile se răspândesc din cauza aceloraşi greşeli ale omenirii. Studii efectuate de specialişti din Occident ne arată că, dacă o sală de clasă este aerisită câte 10 minute la fiecare oră, se obţine efectul similar imunizării a 60% dintre şcolari din punct de vedere al răspândirii gripei, de exemplu, pe cale respiratorie”, a menţionat medicul specialist de Sănătate Publică.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.