12 apeluri la 112 din cauza urşilor, numai la sfârşitul săptămânii trecute | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Societate » 12 apeluri la 112 din cauza urşilor, numai la sfârşitul săptămânii trecute
12 apeluri la 112 din cauza urşilor, numai la sfârşitul săptămânii trecute

12 apeluri la 112 din cauza urşilor, numai la sfârşitul săptămânii trecute

  • Alte 6 mesaje RO-ALERT au fost trimise ieri și în această dimineață

Prezenţa urşilor în zona localităţilor harghitene este semnalată, din nou, destul de des la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, numai la sfârşitul săptămânii trecute fiind efectuate 12 astfel de apeluri, având în vedere faptul că aceste animale au început să iasă din hibernare şi să caute surse de hrană. Biroul de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a informat că, în perioada 8-10 aprilie, s-a intervenit în 11 situaţii cu echipaje mixte sau cu forţe proprii ale jandarmeriei, un caz fiind atribuit poliţiei.

Potrivit sursei citate, prezenţa urşilor a fost semnalată, în perioada amintită, cu precădere în zona Odorhei, Corbu, Sândominic şi Praid, fiind primit un apel şi din Miercurea-Ciuc, unde fusese văzut un pui de urs pe strada Topliţa. Autorităţile au informat şi că, în Praid, a fost necesară împuşcarea unui urs, fiind întrunită echipa de intervenţie formată din primar, viceprimar, medic veterinar şi vânători, iar jandarmii au asigurat perimetrul. De la începutul acestui an au fost înregistrate peste 30 de apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa urşilor în zona localităţilor harghitene. Pe parcursul anului trecut, la dispeceratul IJJ Harghita au fost primite aproximativ 500 de astfel de apeluri, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă faţă de 200 înregistrate în 2020 şi 111 în 2019.

Jandarmii spun că o mare problemă în cazul intervenţiilor este reprezentată de oamenii curioşi, care se deplasează la faţa locului atunci când se emit avertizări Ro-Alert pentru a filma sau fotografia animalele sălbatice. Acest lucru îngreunează intervenţia jandarmilor, care trebuie să asigure şi protecţia curioşilor, pe lângă măsurile pe care trebuie să le ia pentru îndepărtarea urşilor.

În acest context, jandarmii au lansat recent un apel către cetăţeni să înţeleagă că menirea mesajelor Ro-Alert nu este aceea de a-i face să meargă într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezenţa urşilor, pentru că îşi pot pune viaţa în pericol şi îngreunează şi intervenţia instituţiilor abilitate să soluţioneze astfel de situaţii.

Jandarmii harghiteni le reamintesc, totodată, cetăţenilor că este recomandat să nu încerce să intervină când văd animale sălbatice în zona localităţilor, ci să sune la 112, să nu le hrănească şi să nu se apropie de acestea pentru a le filma sau fotografia, iar în general este important să aibă grijă unde depozitează resturile menajere. (E. Groza)

***

Potrivit biroului de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” Harghita, în cursul zilei de luni au mai fost trimise două mesaje de avertizare RO-ALERT în Izvoru Mureșului și unul în comuna Corbu. Iar în această dimineață alte trei mesaje în Corbu.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.