Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 3,4 milioane de lei alocate de Consiliul Judeţean Harghita pentru sprijinirea dezvoltării localităţilor din zona Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 3,4 milioane de lei alocate de Consiliul Judeţean Harghita pentru sprijinirea dezvoltării localităţilor din zona Ciuc
Peste 3,4 milioane de lei alocate de Consiliul Judeţean Harghita pentru sprijinirea dezvoltării localităţilor din zona Ciuc

Peste 3,4 milioane de lei alocate de Consiliul Judeţean Harghita pentru sprijinirea dezvoltării localităţilor din zona Ciuc

  • Şedinţa extraordinară a CJ, de miercuri, 14 septembrie, a avut loc în comuna Siculeni, unde este în plină desfăşurare Festivalul Cepei
  • La punctul Diverse s-a adus în discuţie situaţia drumului dintre Livezi şi Mihăileni

Primarul localităţii, Szentes Csaba, a vorbit despre eforturile de dezvoltare a comunităţii, amintind în context că, deşi localitatea Siculeni „este printre cele mai sărace comune în ceea ce priveşte teritoriul şi populaţia”, a reuşit să se dezvolte pe toate planurile, în baza proiectelor finanţate din ţară şi din Ungaria, dar şi a celor cu finanţare europeană.

„Am folosit la maximum toate oportunităţile oferite de fondurile de dezvoltare rurală. Evident, întotdeauna vom avea ceva de făcut, întotdeauna avem nevoie de ajutor, dar în afară de infrastructură, eforturile noastre se vor canaliza către educaţie, pentru că fără ea nu există viitor, nu există reînnoire; societatea trebuie construită pe sistemul de învăţământ”, a declarat primarul Szentes Csaba.

Primăria Siculeni a solicitat şi i s-a aprobat repartizarea sumei de 380.000 de lei din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa pe anul 2022, pentru „Achiziţionarea de teren”, în scopul realizării investiţiilor derulate în prezent în comună: reabilitarea sediului primăriei, înfiinţarea Centrului Medical şi a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă/constituirea remizei PSI. Terenul vizat este unul aflat în vecinătatea primăriei.

Din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit au fost sprijinite şi proiectele de dezvoltare ale altor localităţi din zona Ciuc.

Astfel, comuna Mihăileni a solicitat un sprijin financiar în valoare de 138.000 de lei pentru construirea unei Case de Sănătate în localitate; i s-au aprobat 120.000 de lei.

Comuna Cârţa a primit 470.000 de lei pentru „Amenajare trotuar şi parcare” în satul aparţinător Cârţa, scopul principal declarat al investiţiei fiind „amenajarea centrului comunei din punct de vedere al siguranţei circulaţiei şi extinderea spaţiilor pentru parcare”, dar şi pentru extinderea şi reamenajarea sediului primăriei, „pentru o mai bună accesibilitate a persoanelor cu handicap”.

Comunei Dăneşti i s-a aprobat un sprijin financiar în sumă de 500.000 de lei pentru „Dezvoltarea infrastructurii educaţionale a Liceului Petőfi Sándor” din localitate şi „reabilitarea unui grajd, a cărui destinaţie va fi schimbată în fermă educaţională, iar comuna Tomeşti a solicitat repartizarea sumei de 671.000 de lei pentru „Amenajarea unei  Pieţe multifuncţionale”, dar i s-au aprobat 450.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2022.

Din acelaşi fond, comunei Sândominic i s-a repartizat suma de 300.000 de lei pentru repararea şi modernizarea drumurilor locale – suplimentare necesară în urma creşterii preţurilor materialelor, iar comunei Tuşnad i s-au alocat 280.000 de lei pentru achiziţionarea unui microbuz de transport şcolari.

Primarul comunei Lunca de Jos a solicitat şi a primit suma de 408.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita pentru achiziţionarea unui autograder, utilaj necesar întreţinerii, reparării şi asigurării lucrărilor de deszăpezire a reţelei de drumuri din localitate, care se întinde pe o lungime de 39,5 kilometri.

Iar comunei Racu i-a fost alocată suma de 303.000 de lei pentru elaborarea Proiectului Tehnic în cadrul investiţiei care vizează creşterea eficienţei energetice a sediului primăriei, pentru reabilitarea pardoselii Şcolii Gimnaziale „Cserei Mihály” şi pentru elaborarea Documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru modernizarea a două drumuri comunale.

Oraşul Bălan a solicitat 220.000 de lei pentru „Modernizarea zonei centrale, după demolarea unui bloc degradat”.

„Cunoaşteţi situaţia oraşului minier Bălan. Odată cu închiderea minei, foarte multe clădiri s-au deteriorat grav. Cu sprijinul consiliului judeţean vom demola una dintre aceste clădiri şi vom face o piaţetă şi o zonă de promenadă, cum aveţi şi dumneavoastră în Miercurea-Ciuc de altfel. Totodată, pe străzile laterale, unde se efectuează lucrări de extindere a canalizării, se vor face lucrări de pietruire, pentru ca bătrânii, copiii şi alţi cetăţeni ai oraşului să nu meargă prin noroaie”, a explicat primarul Gheorghe Iojiban, mulţumind pentru sprijinul acordat.

Ordinea de zi a şedinţei a fost suplimentată cu alte două proiecte de hotărâri: unul pentru aprobarea documentaţiei completate necesară depunerii cererii de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a proiectului privind „Creşterea eficienţei energetice a clădirii Consiliului Judeţean Harghita”, iar celălalt pentru aprobarea suplimentării valorii iniţiale a cererii de tragere din contractul de credit în vederea asigurării finanţării unor lucrări pe drumurile judeţene.

La Diverse, consilierul judeţean liberal Teodor Dobrean a solicitat intervenţia pentru repararea drumului către satul Livezi.

„Având în vedere că astăzi s-au votat mai multe alocări pentru zona Ciuc, aş dori să aduc în atenţie o situaţie din comuna Mihăileni; este vorba mai exact despre starea deplorabilă a DJ 124, care leagă Mihăileni de satul Livezi. Ar trebui să se intervină cât mai repede, pentru ca locuitorii din satul Livezi şi autobuzele şcolare să se poată deplasa pe acest tronson. Ştiu că se fac lucrări de extindere a reţelei de apă şi canal, dar ar trebui în paralel să se intervină şi cu pietruirea drumului şi o îndreptare a acestuia ca să se poară circula”, a arătat consilierul Teodor Dobrean.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a explicat că nu au existat fonduri suficiente pentru întreţinerea de vară, iar ordinul de începere a lucrărilor a întârziat, pentru că nu se ştia din ce se vor plăti facturile. Potrivit sursei citate, după aprobarea Tragerii de credit nr. 12, la şedinţa de conducere de luni s-a stabilit că spre sfârşitul lunii octombrie se vor realiza lucrările necesare pe unele drumuri, la Bilbor (107C), în zona Odorhei, la Plăieşii de Jos şi în alte zone, între ele neregăsindu-se drumul spre şi dinspre Livezi.

Viceprimarul comunei Mihăileni a confirmat că tronsonul dintre Livezi şi Nădejdea „se află într-o stare foarte proastă”. „Vă pot spune doar că s-a construit o reţea de canalizare – un proiect destul de mare. Starea drumului momentan este foarte proastă, este aproape necirculabil. Am încercat să îi liniştesc pe locuitorii din Livezi, să aibă răbdare, şi eu m-am interesat la Direcţia de drumuri a CJ şi au zis că procedura de întreţinere e în curs şi vor trebui să se mute acolo pentru întreţinerea de toamnă şi atunci va fi circulabil. Drumul s-a deteriorat foarte mult; acolo unde am lucrat, la marginea drumului, a fost pus la punct”, a afirmat viceprimarul Dobos László.

„Problema noastră este că pentru lista de intervenţii ar trebui să avem cel puţin 39 de milioane de lei şi în urma Tragerii de credit am reuşit să strângem 3,8 milioane de lei din care vom încerca să facem ceea ce este necesar pentru 40 de drumuri. Ieri a fost o şedinţă cu aleşii locali ai UDMR la Bucureşti şi cu parlamentarii noştri, dânşii au înţeles problemele judeţului Harghita. Haideţi vă rog şi dumneavoastră la Bucureşti, la parlamentari, la membri ai Guvernului, pentru că în octombrie vor fi alocări şi o nouă rectificare de buget, că numai pentru întreţinere ne-ar trebui vreo 40 de milioane de lei”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.