Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pelerinaj la mormântul unui erou | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Cultură » Pelerinaj la mormântul unui erou
Pelerinaj la mormântul unui erou

Pelerinaj la mormântul unui erou

Sâmbătă, 16 decembrie, la aniversarea a 126 de ani de la naşterea lui Emil Rebreanu (centenarul morţii sale dramatice a fost comemorat în luna mai a acestui an), un grup de membri şi susţinători ai Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – Astra, însoţiţi de elevi ai Colegiului Naţional „Octavian Goga” au făcut un pelerinaj la mormântul eroului. Nimic festiv, nimic pretenţios, doar o mână de oameni cu dorinţa de a fi aproape de un moment tragic din istoria acestui colţ de ţară, de amintirea unui om care a preferat moartea, luptei împotriva fraţilor săi.

Părintele Păncescu a ţinut o scurtă slujbă de pomenire, Miruna Merluşcă, Ovidiu David, Daniel Oprea şi Vasile Rus, elevi ai Colegiului „Goga”, au făcut scurte evocări ale lui Emil Rebreanu şi au cântat, acompaniaţi de chitară, cântece pentru eroi, iar d-na profesoară Dorina Drăghici Moraru a impresionat mica asistenţă subliniind tragismul celor întâmplate acum aproape un secol, cu trimiteri la întâmplări similare din viaţa propriei familii.

În timp ce membrii corului Astra au intonat Imnul Eroilor, a fost depusă o coroană de flori. S-au împărţit colaci şi cozonac, pentru pomenirea celor trecuţi în eternitate şi s-a colindat, în frumoasa tradiţie strămoşească.

Acestea, într-o vreme când noţiuni ca patrie, patriotism, naţiune sună sforăitor în gura unor risipitori de neam şi ţară, preocupaţi de propria îmbuibare, într-o vreme când umblăm buimaci după banul zilnic, uitând că, la marea trecere, nu vom lua nimic cu noi, dar vom lăsa în urmă un nume prin ceea ce facem, într-o vreme când sunt promovate nonvaloarea, superficialitatea şi grija de a-i fi mai rău altuia, ca să ne fie nouă mai bine.

Cineva spunea că „nu poţi îngenunchea un popor care se târăşte”. Şi ne lăsăm îngenuncheaţi zilnic, prin indiferenţă şi neimplicare, prin faptul că ne uităm eroii, ca şi când risipirea acestui neam nu ne-ar afecta pe fiecare dintre noi.

Irina GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.