Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe Târnava Mare: Păsări sălbatice epuizate din cauza lipsei de hrană | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Pe Târnava Mare: Păsări sălbatice epuizate din cauza lipsei de hrană
Pe Târnava Mare: Păsări sălbatice epuizate din cauza lipsei de hrană

Pe Târnava Mare: Păsări sălbatice epuizate din cauza lipsei de hrană

Aproximativ 200 de raţe sălbatice şi circa 12 cormorani mari iernează pe râul Târnava Mare, din municipiul Odorheiu-Secuiesc, păsările fiind epuizate din cauza lipsei de hrană, motiv pentru care iubitorii de animale încearcă să le asigure hrana necesară.

Ornitologul Szabó József, de la Asociaţia de Protecţie a Păsărilor Otus din Odorheiu-Secuiesc, a declarat că cele 200 de raţe sălbatice sunt în locurile neîngheţate natural, în grupuri mici, de 20, 30 sau 50 de exemplare. De asemenea, se mai află pe Târnava Mare 12-13 exemplare de cormorani mari, acesta fiind un lucru neobişnuit, în condiţiile în care păsările îşi găsesc cu greutate hrană, întrucât mănâncă peşte viu.

Szabó József a explicat că aceşti cormorani sunt, cel mai probabil, epuizaţi din cauza lipsei de hrană şi s-a încercat hrănirea lor cu peşte congelat, dar au refuzat mâncarea.

„Îi lasă pe oameni să se apropie foarte mult de ei, ceea ce nu este normal. Mă gândesc că sunt foarte epuizaţi din cauza lipsei mâncării şi cred că găsesc foarte puţin peşte viu pentru ei. Am încercat să îi hrănim cu peşte congelat, dar nu au mâncat. Altceva nu mănâncă şi, din păcate, altă soluţie nu există. Mai trebuie să luptăm şi cu opinia pescarilor, care spun că distrug peştele din Târnava Mare. Eu degeaba le explic că mările şi oceanele au fost jefuite de peşte şi din această cauză au ajuns cormoranii la noi, că nu prea înţeleg”, a precizat Szabó József.

Acesta a adăugat că şi raţele sălbatice sunt slăbite şi epuizate din cauza lipsei de hrană, motiv pentru care vineri li s-au distribuit grăunţe de către Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Odorheiu-Secuiesc şi un grup de tineri care se implică în rezolvarea problemelor din municipiu.

Potrivit lui Szabó József, în oraş s-au amplasat şi hrănitoare pentru păsări, cum ar fi piţigoii sau ciocănitorile, întrucât este foarte dificil să-şi găsească de mâncare, din cauza stratului de zăpadă. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.